Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 35 Seri No.lu Tebliğ Hk. E-43370460-130[5309-755]-E.23588

T.C.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı

Sayı: E-43370460-130[5309-755]-E.23588

Tarih: 23.02.2021

Konu: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 35 Seri No.lu Tebliğ

DAĞITIM YERLERİNE

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9 uncu maddesi uyarınca uygulanmakta olan kısmi tevkifat müessesesi, kısmi tevkifata tabi ilgili işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin KDV Genel Uygulama Tebliği ile belirlenen orandaki kısmının alıcılar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenmesi, tevkifata tabi tutulmayan kısmın ise satıcılar tarafından beyan edilip ödenmesi esasına dayanan bir vergi güvenlik müessesesidir.
Söz konusu uygulamaya ilişkin usul ve esaslar ile kısmi tevkifat uygulanması gereken teslim ve hizmetler, KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.) numaralı bölümünde düzenlenmiştir. Yine aynı bölümde, kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere sorumlu tutulanlar iki grup halinde sayılmıştır. Bunlardan ilk grubu “tüm KDV mükellefleri” teşkil etmekte iken, diğer grubu, kamu kurum ve kuruluşları ile kurumsal niteliği öne çıkan “belirlenmiş alıcılar” olarak adlandırılan grup teşkil etmektedir. Belirlenmiş alıcılar da, Tebliğde;

– 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,

– Yukarıda sayılanlar dışındaki, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları,

– Döner sermayeli kuruluşlar,

– Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

– Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,

– Bankalar,

– Büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idareleri,

– Kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri),

– Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,

– Türkiye Varlık Fonu ile alt fonlara devredilen kuruluşlar,

– Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymet, vadeli işlem borsaları dahil bütün borsalar,

– Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler,

– Payları Borsa İstanbul (BİST) A.Ş.nde işlem gören şirketler,

– Kalkınma ve yatırım ajansları

şeklinde belirlenmiş olup, belirlenmiş alıcıların birbirlerine karşı yaptıkları teslim ve hizmetlerde (şirketleşenler dahil profesyonel spor kulüplerince yapılanlar hariç), KDV tevkifatı uygulanmamaktadır.

16/2/2021 tarih ve 31397 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 35 Seri No.lu Tebliğ, 1/3/2021 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek olup, söz konusu Tebliğ düzenlemesi ile kısmi tevkifat uygulamasında bazı değişiklikler yapılmıştır. Buna göre;

– Sigorta ve reasürans şirketleri, sendikalar ve üst kuruluşları, vakıf üniversiteleri, mobil elektronik haberleşme işletmecileri ile yarıdan fazla hissesi doğrudan bu kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler belirlenmiş alıcılar arasına dahil edilmiştir.

– Karayoluyla yapılan yük taşımacılığı hizmetleri ile ticari reklam hizmetleri tevkifat yapılacak yeni uygulamalar olarak yürürlüğe konmuş ve “belirlenmiş alıcılar” da bu işlemlerde tevkifat sorumlusu olarak belirlenmiştir.

– Yapım işlerinde tevkifat oranı (4/10)’a; makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetlerinde, fason tekstil ve konfeksiyon işleriyle fason çanta ve ayakkabı dikim işlerinde ve baskı ve basım hizmetlerinde tevkifat oranı (7/10)’a; temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetlerinde tevkifat oranı (9/10)’a çıkarılmıştır.

– KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.2.13.) bölümünde değişiklik yapılarak, değişiklik öncesinde sadece 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşların diğer hizmet alımlarına ilişkin (5/10) oranında uygulanmakta olan tevkifat uygulamasının kapsamına, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, döner sermayeli kuruluşlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları ile kalkınma ajansları da dahil edilmiştir.

Bilgi edinilmesini, söz konusu değişikliklerden etkilenen kurumunuz ve kurumunuzla ilgisi bulunan kurum ve kuruluşların (bağlı, ilgili, ilişkili ve diğer) konu hakkında bilgilendirilmesini ve Hazine kaybına sebebiyet verilmemesi adına konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesini arz ederim.

Mehmet ARABACI

Bakan a.

Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı

 

Exit mobile version