Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

AnkaraKart Uygulamasına İlişkin SSS

AnkaraKart Uygulamasına İlişkin SSS

SIKÇA SORULAN SORULAR

AnkaraKart nedir?

AnkaraKart sürekli yanınızda taşıyacağınız şehir içi ulaşım kartınızdır. Ankara Büyükşehir Belediyesi Elektrik Havagazı ve Otobüs İşletme Müessesesi Genel Müdürlüğü (EGO) ’ya bağlı tüm toplu taşıma araçlarındaki kart okuma cihazlarına yakınlaştırarak kullanabileceğiniz temassız akıllı kartlardır.

AnkaraKart nasıl kullanılır?

AnkaraKart’ın kullanımı son derece hızlı ve kolaydır. Ödeme yapmak için otobüslerde bulunan kart okuma cihazlarına yaklaştırmanız yeterlidir. İşleminiz anında gerçekleşir. Kartınızda kalan parayı ekranda anında görebilirsiniz.

AnkaraKart’ı nerelerde kullanabilirim?

EGO otobüsleri ile Metro ve Ankaray’da dâhil olmak üzere EGO’ya bağlı tüm toplu taşıma araçlarında kullanılabilir.

AnkaraKart’ımı belli zaman aralığında mı kullanabilirim?

Hayır. AnkaraKart’ınızı EGO’ya bağlı toplu taşıma araçlarının hizmet verdiği her gün ve her saat dilediğiniz an kullanabilirsiniz.

AnkaraKart’ı kullanırken nelere dikkat etmeli?

AnkaraKart’ınızı doğrudan güneş ışığı altında bırakmayınız. AnkaraKart’ınızın çalışma sıcaklığı -20 derece ile 50 derece aralığındadır. Ankara Kart’ınızı, ısı kaynaklarından uzak tutmalısınız. AnkaraKart’ınız, cep telefonu, telsiz, televizyon gibi elektro-manyetik alanlardan etkilenmez. AnkaraKart’ınızın yüzeyini temizlemek için yumuşak bir bez kullanınız. Yüzeye kolonya, alkol, tiner gibi aşındırıcı ve çözücü kimyasallar uygulamayınız. Ankara Kart’ınız, delinme, kesilme, sürtünme, yırtılma, kart yüzeyine sert bir darbenin etki etmesi, katlama, eğme veya bükme durumlarında kullanılamaz duruma gelebilir. AnkaraKart’ınızı eğilme veya kırılmayı engelleyecek bir koruyucu kap veya kılıf olmadan taşımayınız.

Kamusal AnkaraKart’tan kimler yararlanabilir?

Uygulamadan, Bakanlığımız merkez birimleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı merkez birimlerinde fiilen görev yapan personel ile geçici görevli personel yararlanabilecektir.

Kamusal AnkaraKart’tan kimler yararlanamaz?

-İlgili mevzuatı uyarınca seyahat ücretinden muaf tutulanlar, (6245 sayılı harcırah kanunun 48. Maddesi kapsamında seyahat kartlarından yararlanan personel kartına yüklenen tutar, ilgili mevzuatı uyarınca alınan seyahat kartlarına yüklenen tutar ile servis hizmetinde kullanılmak üzere AnkaraKart’a yüklenen tutar arsındaki farkın ayrıca yüklenmesi.)

-Mesaiye geliş ve gidişlerde resmi araçlardan yaralanan personel,

-Bakanlığımız ile Gelir İdaresi Başkanlığı merkez personeli olup, başka kurumlarda geçici görevlendirilenler,

yararlanamaz.

Kamusal AnkaraKart’ıma ne kadar yükleme yapılacak?

Uygulamadan faydalanacak olan personelin AnkaraKart’ına günlük olarak (2*2,35 TL)+(2*0,80)=6,30 TL olmak üzere aylık 6,30 TL*22=138,60 TL yüklenecektir. Seyahat kart sahibi personelin AnkaraKart’ına ise bu bedelden 2016 yılı Ankara ili seyahat kartları için belirlenen 87,79 TL (KDV dâhil) düşülerek 50,81 TL yüklenecektir.

Kamusal AnkaraKart’ta mahsup işlemleri nasıl gerçekleşecek?

AnkaraKart’ta 2 tür mahsup işlemi gerçekleştirilmektedir;

1. Kamusal AnkaraKart kullanan personelin bir ay içerisinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102, 104 ve  105 inci maddelerinde sayılan izinler ile geçici görev gibi görevden ayrılmalarının 5 iş gününü aşması halinde, aşan kısma isabet eden tutar, ilgili personel için takip eden ayda AnkaraKart’ına yüklenmek üzere, aktarılacak tutardan mahsup edilecektir.

Örnek: DHDB ‘da görevli personel Bay (A) 8-18 Ağustos arası 10 gün yıllık izin kullanmıştır. Görevli personel Eylül ayında DHDB ‘nın 1 Ekim’de yüklenecek listesini hazırlarken Bay (A) ’nın 5 işgününü aşan 3 günlük iznini (hafta sonları dâhil edilmeyecek) 6.30*3=18,90 TL hesaplayarak 1 Ekimde yüklenecek tutardan mahsup edecektir.

1. Kamusal AnkaraKart kullanan personele ait Ankarakart’a 1 (bir) aylık yüklenen tutardan, ay sonu itibarıyla EGO’dan alınacak rapora istinaden, kullanılmayan bakiyenin bulunması halinde; kalan bakiye müteakip ay yüklenecek tutardan mahsup edilecektir.

Örnek: DHDB ‘da görevli personel Bay (A) ‘nın 31 Ağustos 2016 akşamı itibarıyla Kamusal AnkaraKart’ında kalan bakiye EGO Genel Müdürlüğünden alınan rapora göre 61,50 TL dir. Görevli personel Eylül ayında DHDB ‘nın 1 Ekim’de yüklenecek listesini hazırlarken Bay (A) ’ya yüklenecek tutardan 61,50 TL mahsup edecektir.

Bay A ya 1 Ekim 2016 da yüklenecek bakiye:

138,60- (61,50+18,90)= 58,20 TL dir.

Kamusal AnkaraKart’ımda bakiyem bitti. Ne yapmalıyım?

Birimler yüklenecek bakiyeleri hesaplarken kullanacakları raporlarda kurumsal ve kişisel yükleme talimatlarını ayırt edemeyecekleri için personel ay içinde kamusal AnkaraKart’ına para yüklemesi yapmamalıdır. Harici olarak temin edecekleri kişisel kartlarını kullanmaları gerekmektedir.

Kamusal AnkaraKart’ımı kaybettim. Ne yapmalıyım?

AnkaraKart’ın kaybedilmesi durumunda ilgili kişi kartın kaybına ilişkin Maliye Bakanlığı personel kimliği ile EGO’ya müracaat edebilecek, kart ücreti olan 10 TL karşılığı yeni kişiselleştirilmiş kartını temin edebilecektir. İlgili yeni kart bilgilerini birimine bildirdikten sonra kaybedilen karttaki bakiye yeni kartına aktarılabilecek ve personel yeni kartını kullanmaya başlayabilecektir.

Kamusal AnkaraKart’ımı iade etmek istiyorum?

AnkaraKart’ın iade, iptal edilmek istenmesi veya emeklilik, tayin vb. hallerde ilgili kişi birim görevlileri tarafından listeden çıkarılacaktır. Kart sahipleri isterlerse kartlarını kullanmaya devam edebilecektir.

Kamusal AnkaraKart almak istiyorum. Ne yapmalıyım?

Çeşitli sebeplerle daha önce kamusal AnkaraKart’ını almamış kişiler, biriminden alacağı ve kişinin bilgilerini ihtiva eden üst yazı ile EGO’ ya başvurarak, kart ücreti olan 5 TL karşılığı yeni kişiselleştirilmiş kartını temin edebilecektir. İlgili kişi, birim görevlisine kart bilgilerini bildirdikten sonra personel izleyen ay itibariyle AnkaraKart’ını kullanmaya başlayabilecektir.

Kamusal AnkaraKart bilgilerimi nasıl sorgulayabilirim?

AnkaraKart’a ilişkin bakiye sorgulama işlemi, www.ego.gov.tr üzerinden gerçekleştirilebilir. EGO Cep’te mobil uygulamasıyla AnkaraKart sahipleri, akıllı telefon ve tabletleriyle AnkaraKart ile ilgili bilgilerine ulaşabilirler. Ayrıca, (0312) 911 39 11 No’lu numara aranmak suretiyle Ankara Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma sisteminden bilgi edinilebilecektir.

Bakanlık Merkez Birimleri ve Gelir İdaresi Başkanlığınca aylık olarak Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığına yapılacak bildirimler nasıl gerçekleşecek?

Birimlerin, AnkaraKart kullanan personellerine ilişkin bilgilerini her ayın 20. günü mesai bitimine kadar elektronik ortamda servis@hmb.gov.tr adresine iletmeleri ve ayrıca kâğıt ortamında ıslak imzalı olarak (toplam yüklenecek tutar, kişi sayısını gösterir biçimde ve listeler imzalı olarak) Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığına göndermeleri gerekmektedir. Destek Hizmetleri Dairesi’nce, birimlerden gelen bilgiler derlenerek hesaplanan toplam tutar EGO hesabına yatırılarak AnkaraKart sahiplerinin kartlarına bakiyeler yüklenecek ve izleyen ayın 1. günü AnkaraKart’ın kullanabilmesine imkân sağlanacaktır.

Kamusal AnkaraKartıma bakiyem nasıl yüklenecek?

Kamusal AnkaraKart’ınıza yükleme talimatınız online (çevrimiçi) sistem üzerinden verildiğinden, AnkaraKart’ınızı her yüklemeden sonra otobüs ve metro istasyonlarında bulunan kart okuma cihazı validatöre (doğrulayıcı) okutmanız gerekmektedir. İlk okutma işleminden sonra bakiyeniz kartınıza yüklenecektir. Ankarakart’ınızı validatör (doğrulayıcı) cihazlara okutmadığınız takdirde yükleme işleminde aksaklık yaşanabileceğinden bu hususa dikkat edilmesi önem arz etmektedir.

Kamusal AnkaraKart’ıma 2021 yılında ne kadar yükleme yapılacak?

Uygulamadan faydalanacak olan personelin AnkaraKart’ına günlük olarak (2*3,25 TL)+(2*1,60 TL)=9,70 TL olmak üzere aylık 9,70 TL*22=213,40 TL yüklenecektir. Seyahat kart sahibi personelin AnkaraKart’ına ise bu bedelden 2021 yılı Ankara ili seyahat kartları için belirlenen 127,55 TL (KDV dahil) düşülerek (213,40TL-127,55TL) = 85,85 TL yüklenecektir.

 

Exit mobile version