Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Tasarruf Finansman Şirketleri Yasal Başvuru Süresinin Sonra Ermesi

Tasarruf Finansman Şirketleri Yasal Başvuru Süresinin Sonra Ermesi

Bilindiği üzere, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununda (Kanun) 7292 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik ile tasarruf finansman şirketlerinin denetim ve gözetiminin Kurumumuz tarafından yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Bu bağlamda, Kurumumuzun 12.03.2021 tarihli Basın Açıklaması ile hâlihazırda tasarruf finansman faaliyeti yürütenlerin 07.04.2021 tarihine kadar Kurumumuza başvuru yapmalarının zorunlu olduğu ifade edilerek, Kurumumuza başvuru yapmayanlar hakkında “İzinsiz faaliyette bulunmak” suçundan işlem tesis edileceği hususları kamuoyuna duyurulmuştur.

Bu itibarla, Kanunun Geçici 7’nci maddesi ile belirlenen başvuru süresi 07.04.2021 tarihinde sona ermiş olup, ekteki listede yer alan şirketler tarafından Kurumumuza intibak talebiyle başvuruda bulunulmuştur. Buna göre, Kurumumuza intibak başvurusunda bulunan şirketler konuya ilişkin olarak Kurumumuz tarafından yapılan değerlendirme süreci tamamlanana kadar faaliyetlerine devam edebilecektir.

Diğer taraftan, intibak talebi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından uygun bulunanlar sektörde faaliyetlerine devam edecek olup, intibak talebi reddedilen şirketler ise ret kararından itibaren faaliyetlerine devam edemeyecektir.

Dolayısıyla, 08.04.2021 tarihi itibarıyla, ekteki listede intibak başvurusunda bulunduğu ifade edilen şirketler haricinde;

• Tasarruf finansman faaliyetinde bulunanlar veya

• Alınması gereken izinleri almaksızın ticaret unvanlarında, her türlü belge, ilan ve reklamlarında veya kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda tasarruf finansman şirketi gibi faaliyet gösterdiği izlenimini uyandıran söz ve deyimleri kullananlar

hakkında Kurumumuz tarafından Kanunun 46 ncı maddesi kapsamında “İzinsiz faaliyette bulunmak” suçundan adli mercilere başvuruda bulunulacaktır.

Bu çerçevede, vatandaşlarımızca herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına, ekteki listede intibak başvurusunda bulunduğu ifade edilen şirketler arasında yer almayan gerçek ve tüzel kişilere itibar edilmemesi ve bu kapsamdaki eylemleri gerçekleştirenlerin Kurumumuza veya Cumhuriyet Başsavcılıklarına bildirilmesi önem arz etmektedir.

Son olarak, Kurumumuz resmi internet sitesinde yayınlanan 31.03.2021 tarihli ve “Sorularla Tasarruf Finansman Düzenlemesi” konulu duyuruda da ifade edildiği üzere, tasarruf finansman şirketlerine yapılan ödemelerin kamusal bir güvence altına alınmadığı hususunun vatandaşlarımızın bilgisine sunulmasında fayda görülmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Başvuru Yapan Şirketler

Kaynak: BDDK

Exit mobile version