Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kıraathanecilik Meslek Kılavuzu

Kıraathanecilik Meslek Kılavuzu

ÖNSÖZ

Ülkemizde iş yeri açılış süreçleri son yıllarda kolaylaştırılmış olmakla birlikte esnaf ve sanatkârlarımız, iş yeri açılış sürecinde farklı kurum ve kuruluşlarca yürütülen hizmetlerin tamamına yönelik bilgi sağlayan bir kaynağa ihtiyaç duymaktadır. Bu anlamda, iş hayatına atılmayı planlayan girişimcilere ilgi duydukları meslekleri önceden tanıma, mesleğin genel görünümü ile güçlü ve zayıf yönlerini irdeleyebilme, işyeri açılış süreçlerinde kendilerini bekleyen prosedürleri kavrayabilme ve mesleğe ilişkin diğer verilerden istifade edebilme imkânı sağlamak amacıyla Kıraathanecilik Meslek Kılavuzu hazırlanmıştır.

Kıraathanecilik Meslek Kılavuzu’nda temel olarak; vergi mükellefiyeti, meslek odası kaydı, mesleki yeterlilik, sosyal güvenlik işlemleri ve finansmana erişim gibi bürokratik süreçlerin yanında kıraathanecilik mesleğini icra etmek isteyen esnaf ve sanatkârlarımız için faydalı bilgiler sunulmaktadır. Esnaf ve sanatkârımız, bu çalışmada seçmiş oldukları kıraathanecilik mesleğinin avantajlı ve dezavantajlı yönlerini görmenin yanı sıra ticari faaliyetlerini sürdürürken dikkat etmeleri gereken hususlara ve tüketici karşısında mevzuattan kaynaklanan sorumluluklara ilişkin bilgiler de bulabileceklerdir.

Kıraathanecilik Meslek Kılavuzu’nun esnaf ve sanatkârlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Necmettin ERKAN

Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik

Genel Müdürü

1. TANIM

Kahve kelimesinin kökeni Afrika dillerine, Habeşistan’ın (Etiyopya) Kaffa bölgesine dayanmaktadır. Kahve kelimesi Arapçadan, hane ise Farsçadan gelmektedir. Literatürde mesleğe dair yapılan tanımlamalar incelendiğinde kahvehane “Çay, kahve, ıhlamur, gazoz vb. içilen, tavla, iskambil, domino vb. oynanan yer” olarak tanımlanmaktadır. Büyük Larousse (1986: 6195) “Kahvehane; çay, kahve gibi alkolsüz içkiler içilen; iskambil, tavla gibi oyunlar oynanabilen yer; kahve, kıraathane” şeklinde bir tanımlama getirmektedir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere kahvehane, kısaca kahve veya kıraathane olarak da adlandırılır.

Geçmişte kahvehanelere “kıraathane” de denirdi. “Kıraat” okumak “hane” ise ev anlamına gelmektedir. Kıraathane ise ‘okuma evi’ olarak tarif edilebilir. Bu haliyle kıraathane adı, kahvehanelerin, müşterilerin okuması için gazete ve dergi de bulundurdukları daha eski dönemden kalmış bir terimdir (AnaBritannica, 1994: 388).

Sözlükler kıraathane için “Müşterilerinin okumaları için gazete ve dergi bulunduran geniş, temiz ve iyi döşenmiş kahvehane” ifadesini kullanmaktadır. Tarihsel süreçte “kıraathaneler” olarak isimlendirilmiş olan bu eş benzerli mekânlar geçmişte kitapların, gündelik gazetelerin veya dergilerin okunduğu, önemli edebi sohbet ve toplantılarının yapıldığı, siyasal gündemlerin belirlendiği mekânlar olarak ifade edilmektedir. Bu yönüyle aydın insanların buluşma merkezleri konumunda olan kahvehaneler, edebi, siyasi ve sanat ile ilgili bazı oluşumların doğuşuna da zemin hazırlayan; toplumsal sorunların tartışıldığı ve iletişimsel etkinliğin doruğa ulaştığı kültür mekânları olarak da tanımlanmaktadır.(1)

Kıraathanecilik mesleği 13.02.2019 tarihli ve 30685 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulu 3 No.lu Kararı ile belirlenen esnaf ve sanatkâr meslek kollarından aşağıda tabloda yer verilen NACE Kodlarında yer almaktadır:

(1) Bu bölümde yer alan bilgiler Bakanlığımızca 2018 yılında yayımlanan “Esnaf ve Sanatkârlar Özelinde Sektör Analizleri: Eğlence, Dinlenme ve Barınma Sektörü” raporundan alınmıştır.

Kıraathanecilik Meslek Kılavuzu

Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı

Exit mobile version