Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yeminli Mali Müşavirlik Tasdik Raporu – Özelge E-39044742-130 –

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları KVD- ÖTV Grup Müdürlüğü

Sayı : E-39044742-130 –

Tarih: 04.07.2021

Konu: Yeminli Mali Müşavirlik Tasdik Raporu

Sayın…

İlgi : … tarih ve … evrak kayıt numaralı özelge talep formunuz

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; 5520 sayılı Kanunun 5-1/h bendinde yer alan istisna hükümlerinden faydalanabilmesi için YMM Tasdik Raporu düzenlenmesine gerek olup olmadığı konusunda Müdürlüğümüzün görüşü sorulmuştur.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 227 nci maddesi ile vergi kanunlarında yer alan muafiyet, istisna, yeniden değerleme, zarar mahsubu ve benzeri hükümlerden yararlanılmasını Bakanlığımızca belirlenen şartlara uygun olarak yeminli mali müşavirlerce düzenlenmiş tasdik raporu ibraz edilmesi şartına bağlamaya, bu uygulamalara ilişkin usul ve esasları belirlemeye Bakanlığımız yetkili kılınmıştır.

Maddede ayrıca, yararlanılması yeminli mali müşavirlerce düzenlenmiş tasdik raporu ibrazı şartına bağlanan konularda, tasdik raporunu zamanında ibraz etmeyen mükellefler tasdike konu haktan yararlanamayacakları hükme bağlanmıştır.

Bakanlığımızca yayımlanan 5,25,32 ve 37 sıra no.lu Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliğleri ile bazı kurumlar vergisi istisnalarından yararlanılması hususu yeminli mali müşavir tasdik raporu ibrazına bağlanmıştır.

37 sıra no.lu Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliğinde, hadler hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığınca yeni belirleme yapılmadığı takdirde, ilgili tebliğlerdeki parasal hadlerin bir önceki yıl yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanması gerektiği belirtilmiştir.

3568 sayılı Kanun ile ilgili yayımlanan söz konusu Genel Tebliğlerde yer alan açıklamalar kapsamında;

-5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5/1-e bendinde yer alan iştirak hisselerinin veya gayrimenkullerin satışından doğan kazançlara ilişkin istisnalar, 2018 yılı için 294.000 TL,

-Yatırım indirimi istisnası için 2018 yılı için 666.000 TL’yi

aşması halinde, YMM tasdik raporunun aranılması gerekmektedir. Ayrıca gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri ile eklerini yeminli mali müşavirlere tasdik ettiren mükelleflerin yukarıda belirtilen tasdikleri ayrıca yaptırmalarına gerek bulunmamaktadır. Ancak düzenlenecek tam tasdik raporlarında istisnaya ilişkin açıklamalara ayrıca yer verilmesi gerekmektedir.

Buna göre, adı geçen mükellefin ilgili istisnadan yararlanması ile ilgili olarak 3568 sayılı Kanun ve ilgili tebliğlerde herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu nedenle mükellefin 5520 sayılı Kanunun 5-1/h bendinde yer alan istisnadan faydalanabilmesi için YMM Tasdik Raporu düzenlenmesi zorunlu değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Ali DEMIRELLER

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü

Exit mobile version