Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ocak-Ağustos 2021 Bireysel Kredi veya Bireysel Kredi Kartı Borcundan Dolayı Yasal Takibe İntikal Etmiş Kişi Sayıları

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi

Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı (i)

Ağustos 2021

Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı arttı.

Ocak- Ağustos Gelişmeleri:

Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2021 yılı Ocak – Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 oranında artarak 310 bin kişi oldu. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde 694 bin kişi oldu.

Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2021 yılının Ocak-Ağustos döneminde 855 bin kişi oldu.

Ağustos 2021 İtibariyle Negatif Nitelikli Bireysel Kredi Bakiyesi:

Öte yandan, Risk Merkezi verilerine göre, Ağustos 2021 dönemi itibariyle bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6 artış ile 22,2 milyar TL olurken, tasfiye olunacak alacakların toplam kredilere oranı 0,3 puan düşüş ile yüzde 2,4 oldu.

Bireysel kredi kartlarında tasfiye olunacak alacaklar ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 düşüş ile 6,6 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Ağustos 2021 itibariyle kredi kartı tasfiye olunacak alacak oranı son bir yılda 1,8 puan düşerek yüzde 3,5 oldu.
Yasal takibe intikal etmiş kişi sayısında artış görülmesine karşın, bireysel kredilerdeki yasal takip miktarında belirgin bir artış görülmemektedir.

(i) Bireysel kredi ve kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısını vermektedir. Yasal takipten çıkan kişi sayısı ile netleştirme yapılmamış olup; ilgili yılın veri dönemine ait akım istatistiktir. Bireysel takipteki kişi borç miktarı rakamlarının rapora eklenmesi çalışmaları sürdürülmektedir.

Kaynak: Türkiye Bankalar Birliği

 

Exit mobile version