Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

SGK Genel Yazı – Dış Temsilciliklerimizden Belge Talebi

SGK Genel Yazı – Dış Temsilciliklerimizden Belge Talebi

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : E-40552758-010.06.01-35853206

Tarih: 26.11.2021

Konu : Dış Temsilciliklerimizden Belge Talebi

GENEL YAZI

10.01.2021 tarihli ve 2021/2 sayılı Genelgenin Birinci Bölüm “2.6. Yurtdışı Sürelerinin Belgelendirilmesine İlişkin Ortak ve Diğer Hususlar” başlıklı maddenin (1) numaralı alt bendinde;

“Sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmemiş ülkelerdeki Türk temsilciliklerinden hizmet belgesi talebinde bulunmak isteyenler; öncelikle ellerinde bulunan pasaport, iş akdi, işverence düzenlenmiş bonservis, çalışılan ülke kurumlarınca düzenlenmiş sigorta veya çalışma belgesi ve diğer belgelerle birlikte yazılı olarak ikamet ettikleri ildeki sosyal güvenlik il müdürlüğü (SGİM) /sosyal güvenlik merkezlerine (SGM) müracaat edeceklerdir.

SGİM/SGM’ler, talep sahiplerinin dilekçe ekinde ibraz ettikleri pasaport ve diğer belgelerin her sayfasının asıllarını görerek fotokopilerini, “aslı görülmüştür ” kaşesi basmak ve imzalamak suretiyle onaylayacaktır. Onaylanan bu belgeler çalışılmış olan ülkedeki Türk konsoloslukları, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşeliklere gönderilmek üzere başvuru sahiplerine verilecektir. Ayrıca, pasaport ve varsa diğer onaylanmış belgelerin birer örneği ilgililerin dosyalarında muhafaza edilecektir. “

şeklinde düzenleme yer almaktadır.

Bu düzenleme ile ilgili olarak 22.11.2021 tarihinden itibaren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kurumumuz arasında borçlanmaya esas belge talebinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi için Yurtdışı Borçlanmaya Esas Belge Başvurusu (YBEBB) uygulaması başlatılmıştır.

Bu kapsamda yurt dışı borçlanmaya esas belge düzenletmek isteyenler tarafından, ilgili ülkelerdeki çalışma ve ikamet sürelerini kanıtlamaya yarayacak belge ve pasaport sayfaları ya da yurda giriş çıkışlarını gösterir ibraz edilen belgeler yazılı dilekçe ekinde evrak kaydından geçirildikten sonra taranıp sisteme yüklenecektir.

Söz konusu uygulamaya “https://ssom.sgk.mtra/SSOM/Home/Index” adresinden “Yurtdışı Borçlanmaya Esas Belge Başvurusu” başlığından ulaşılabilecektir. Kullanıcılar uygulamaya giriş için ilgili supervizörlerinden “YBEBB_OPERATOR” yetkisi alacaktır. Ayrıca, gizli kimliklerle ilgili işlem yapılmasını teminen il müdürlerinin belirleyeceği sayıdaki kişilere “YBEBB_GIZLIKIMLIK” yetkisi de alınacaktır.

Bu uygulamaya ilişkin “Yurtdışı Borçlanmaya Esas Belge Başvurusu Kullanım Kılavuzu” ekte (Ek-1) yer almakta olup, belge taleplerine ilişkin iş ve işlemlerin söz konusu kılavuzda yer alan açıklamalar doğrultusunda gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

YBEBB uygulamasına, öncelikle Bakanlığımızın yurt dışı temsilciliklerinin bulunduğu ekli listede (Ek-2) belirtilen ülkelerle başlanılacak olup diğer ülkeler sisteme peyderpey dahil edilecektir.

Sisteme dahil edilen yeni ülkeler otomatik olarak sistemde görünecek olup bu ülkelerin sisteme dahil edildiği ayrıca duyurulmayacağından yurt dışından borçlanmaya esas belge talebinde bulunanlar adına manuel belge düzenlenmeden önce sistem kontrol edilerek gereksiz yere belge onaylama işlemi yapılarak vatandaşlarımızın yurt dışı temsilciliklerimizle yazışma yapmalarının önlenmesi hususunda gerekli özen gösterilecektir.

Sistemde kayıtlı olmayan ülkelerdeki dış temsilciliklerimizden 3201 sayılı Kanuna göre borçlanmaya esas belge taleplerinde, bu ülkelerin sisteme dahil edilmelerine kadar 2021/2 sayılı Genelgenin Birinci Bölüm “2.6. Yurtdışı Sürelerinin Belgelendirilmesine İlişkin Ortak ve Diğer Hususlar” başlıklı maddenin (1) numaralı alt bendindeki hükümleri uygulanmaya devam edilecektir.

Kurumumuzca YBEBB uygulaması sadece borçlanmaya esas belgelerin sisteme yüklenmesi aşamasında kullanılacak olup uygulamanın diğer bölümleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülecektir.

Belgelerin siteme yüklenmesinin borçlanma başvurusu olarak kabul edilmeyeceği ve borçlanmaya esas belge oluştuktan sonra yurt dışı borçlanması için e-Devlet üzerinden ya da “Yurt Dışı Süreleri Borçlanma Talep Dilekçesi” ile müracaat edilmesi gerektiği yönünde ilgililer başvuru anında bilgilendirilecektir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

İsmail ERTUZUN

Genel Müdür

Ek:

1- Yurtdışı Borçlanmaya Esas Belge Başvurusu Kullanım Kılavuzu (5 sayfa)

2- Bakanlığının Temsilciliğinin Bulunduğu Ülkeler Listesi (1 sayfa)

Eki İçin Tıklayınız

Exit mobile version