Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2022 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulanmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 5123)

2022 Yatırım Programı

15 Ocak 2021 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 31720 (Mükerrer)

Karar Sayısı: 5123

Ekli “2022 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulanmasına Dair Karar”ın yürürlüğe konulmasına, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 19 uncu maddesi ile 13 sayılı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 nci maddesi gereğince karar verilmiştir.

14 Ocak 2022

Recep Tayyip ERDOĞAN

CUMHURBAŞKANI

16 Ocak 2022 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 31721
DÜZELTME
15/01/2022 tarihli ve 31720 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, 14/01/2022 tarihli ve 5123 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının eki 2022 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulanmasına Dair Kararın sehven mükerrer yayımlanan 159’uncu sayfası ekteki şekilde değiştirilerek düzeltilmiştir.

Eki için tıklayınız

2022 YILI YATIRIM PROGRAMININ KABULÜ VE UYGULANMASINA DAİR KARAR

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”vista_blue”]
ÖZET:

– Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan 2022 Yılı Yatırım Programı Resmi Gazetede yayımlandı

 2022 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı 15.01.2022 tarihli ve 31720 sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlandı. 2022 Yılı Yatırım Programında merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, KİT, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşlarının projeleri yer alıyor. Mahalli idarelerin ise yalnızca dış kredi ile finanse edilen projelerine programda yer veriliyor.

2022 Yılı Yatırım Programı hazırlıklarında 11. Kalkınma Planında yer alan temel politikalar, 2022-2024 dönemi Orta Vadeli Programda yer alan politika ve öncelikler ile bütçe büyüklüklerinin dikkate alındığı görülüyor. Yatırım Programı hazırlıklarında 11. Kalkınma Planı öncelikli sektörlerine yönelik kamu yatırımları öne çıkıyor.

Proje bazında ödenek teklif ve tahsislerinde, devam eden projelerden en kısa sürede tamamlanabilecek projelere, yeni projelerde azami oranda seçici olunarak, ekonomik ve sosyal katkısı en yüksek ve acil hizmet ihtiyacını karşılayabilecek yatırımlara öncelik verildiği görülüyor.

– 2022 yılında Yatırım Programında yer alan 3.134 adet projeye 184,3 Milyar TL ödenek tahsis edildi

2022 yılında kamu kurumları tarafından yürütülen 3.134 adet projeye toplam 184,3 Milyar TL ödenek tahsis edildi.

2022 yılında Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilmesi programlanan 184,3 Milyar TL’lik yatırımın yüzde 64,1’inin Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, yüzde 33,6’sının KİT ve Özelleştirme Kapsamındaki Kuruluşlar, yüzde 2,3’ünün Döner Sermayeli Kuruluşlar ve Sosyal Güvenlik Kuruluşları tarafından gerçekleştirilmesi programlandı.

– Yatırım Programında en yüksek payları yüzde 27 ile ulaştırma-haberleşme sektörü ve yüzde 13,3 ile eğitim sektörü yatırımları alıyor

 2022 Yılı Yatırım Programı kapsamındaki 184,3 Milyar TL’lik yatırım ödeneğinden en yüksek payı yüzde 27 ile ulaştırma-haberleşme sektörü yatırımlarının aldığı görüldü. Eğitim yatırımlarının payı yüzde 13,3, enerji yatırımlarının payı yüzde 12,9, madencilik yatırımlarının payı yüzde 12,6, tarım yatırımlarının payı yüzde 10,1 ve sağlık yatırımlarının payı yüzde 9,3 oldu. İmalat, turizm, konut, içmesuyu ve kanalizasyon, teknolojik araştırma, çevre gibi diğer sektörlerin toplam payı ise yüzde 14,8 olarak gerçekleşti.

Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamındaki kuruluşlardan en fazla yatırım ödeneği tahsis edilen kuruluşlar 18,3 Milyar TL ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 17,7 Milyar TL ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 15,5 Milyar TL ile Karayolları Genel Müdürlüğü, 15 Milyar TL ile Sağlık Bakanlığı oldu.

KİT’lerde ise en fazla ödenek tahsis edilen kuruluşlar 22,1 Milyar TL ile TPAO Genel Müdürlüğü, 14,6 Milyar TL ile TCDD Genel Müdürlüğü, 8,5 Milyar TL ile BOTAŞ Genel Müdürlüğü ve 8,5 Milyar TL ile TEİAŞ Genel Müdürlüğü oldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yatırımları içinde Gayrettepe-İstanbul Yeni Havalimanı Metro Hattı, Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Bağlantıları, AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı, Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı gibi projelerle kentiçi ulaşım ön plana çıkıyor. 2022 yılı içerisinde Yozgat ve Bayburt Havalimanı Altyapı İşleri tamamlanması, Rize-Artvin Havalimanının kullanıma açılması için yeterli ödenek tahsis edildi. Ankara-İstanbul Hızlı Tren projesi ile iki önemli şehir arasında seyahat süresinin kısaltılmasını teminen yaklaşık 1,3 Milyar TL, Ankara ile İzmir arasında yük ve yolcu taşımacılığının sağlanması amacıyla Ankara-İzmir Yüksek Standartlı Demiryolu projesine 3,3 Milyar TL ödenek ayrıldı. 2022 yılı içerisinde hizmete açılması planlanan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren projesine 2 Milyar TL, Avrupa ile Asya arasında kesintisiz yük ve yolcu taşımacılığını sağlayacak Halkalı-Kapıkule projesine 2,1 Milyar TL ödenek tahsis edildi. Güney aksında yük ve yolcu taşımacılığında önemli bir paya sahip olacak Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep yüksek standartlı demiryolu projesine yaklaşık 1,9 Milyar TL ödenek ayrıldı.

DSİ’nin Türkiye genelinde devam eden tarımsal sulama yatırımlarına 11,25 Milyar TL ödenek tahsis edildi. Taşkın kontrol projelerine tahsis edilen 2,2 milyar TL ödenek ile ülkemiz taşkınlara karşı daha dirençli hale gelecek. Ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu baraj tipinde temelden 175,5 m yüksekliği ile kendi sınıfında ülkemizin ve Avrupa’nın en yüksek barajı olan Silvan Barajında 2022 yılında su tutulma aşamasına geçilecektir. İklim değişikliği ve hızlı nüfus artışına bağlı olarak belediye teşkilatı olan yerleşim yerlerinin artan içme suyu ihtiyacının karşılanması için DSİ’ye 2022 yılında 2,1 Milyar TL ödenek içme suyu sektöründen ayrıldı.

Orman yangınları ile etkin mücadele edilebilmesi amacıyla Orman Genel Müdürlüğüne 5 adet yangın söndürme uçağı, 10 adet helikopter ve arazöz temin temini için 7 milyar TL kaynak tahsis edilmiştir.

Enerji ve madencilik sektörlerinde 2022 yılında önemli bir ödenek artışı sağlanmış olup sağlanan bu artışla projeler bazında önemli gelişmeler kaydedilmesi beklenmektedir. Bu kapsamda; 558 MW kurulu güce ve 275 metre yüksekliğe sahip olacak Yusufeli Barajı ve HES Projesinin 2022 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmektedir. Karadeniz’de keşfedilen 540 milyar m3’lük doğal gazın ilk olarak 2023 yılında halkımızın hizmetine sunulması amacıyla yürütülen Sakarya Doğal Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nde çalışmalara hızla devam edilmekte olup projeye 2022 yılında 14,8 Milyar TL ödenek tahsis edildi. Ülkemizin doğal gaz arz güvenliği açısından kritik öneme sahip olan Kuzey Marmara ve Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Projelerinde çalışmalara tüm hızıyla devam edilmekte olup bu projelere 2022 yılında yaklaşık 4,5 Milyar TL ödenek tahsis edildi.

Toplumun her kesiminin kaliteli eğitime eşit şartlarda erişmesi, 21 inci yüzyıl becerilerine sahip öğrenciler yetişmesi, öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin mesleki gelişimlerinin desteklenmesi için temel eğitim yatırımlarına kamulaştırma dahil 15,2 Milyar TL ödenek tahsis edildi. Güvenli eğitim ortamlarının oluşması, okulöncesi eğitime erişimin artırılması, dezavantajlı okulların desteklenerek eğitimin her kademesinde niteliğin artırılması için başlatılan “Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesine” 3 Milyar TL ödenek ayrıldı.

Sağlık alanında fiziki altyapı, hizmete erişim ve hizmet kalitesinde sağlanan ilerlemenin daha da geliştirilmesi ve bölgesel farklılıkların azaltılması amacıyla 2021 yılında 8,6 Milyar TL olan Sağlık Bakanlığı yatırım bütçesine, 2022 yılında 15 Milyar TL ödenek ayrıldı.

Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı

[/vc_message][vc_column_text]

MADDE 1– (1) Bu Kararın uygulanmasında;

a) Detayı tadat edilmemiş toplulaştırılmış proje: Benzer nitelikteki alt projelerden oluşan, ancak alt projeleri yatırım programında tadat edilmemiş ana projeyi,

b) Detayı tadat edilmiş toplulaştırılmış proje: Benzer nitelikteki alt projelerden oluşan ve alt projeleri yatırım programında tadat edilmiş ana projeyi,

c) Ek ödenek: Proje ödeneğini artırırken kamu idaresi bazında yılı yatırım programıyla kamu idarelerine tahsis edilen ödenek toplamını artıran ilave ödeneği,

ç) İz ödenek: Ekonomik konjonktür itibarıyla veya ilgili projede yaşanan gelişmeler nedeniyle durdurulmasına karar verilen ancak yatırım programında muhafazasında yarar görülen projelere tahsis edilen 1.000 TL tutarındaki ödeneği,

d) Müstakil proje: Nitelik ve/veya maliyeti bakımından bağımsız olarak değerlendirilmesi gereken projeyi,

e) Ödenek aktarması: Sektörler, kamu idareleri veya projeler arası ödenek transferini ifade eden ödenek revizyonunu,

f) Proje parametreleri: Projenin ad, yer, karakteristik, süre (başlama-bitiş yılı), maliyet, kümülatif harcama (dış finansman, toplam) ve ödeneğim (dış finansman, toplam),

g) Toplu proje: Kapsamındaki işler itibarıyla müstakil proje niteliği taşımayan, kamu idarelerinin faaliyetlerinin devamına yönelik; kapsamı ve karakteristiği; makine-teçhizat, yazılım ve donanım, bakım-onarım, büyük onarım, tamamlama, taşıt alımı, etüt-proje ile yayın alım ve basımı olan veya bunların bileşiminden oluşan projeyi,

ğ) Kümülatif harcama: Proje başlangıcından itibaren birikimli toplam harcama tutarını,

ifade eder.

MADDE 2– (1) Bu Karar ekinde yer alan 2022 Yılı Yatırım Programında yer alan projelerin her türlü parametre değişikliği, yıl içinde yatırım programına proje alınması ya da çıkarılması, iz ödenekli projelere yıl içinde ödenek aktarılması, projelere ve kamulaştırma tertiplerine ek ödenek tahsis edilmesi işlemleri Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığından görüş alınarak Cumhurbaşkanı onayına sunulur.

(2) Aşağıdaki hususlar kurum üst yöneticisinin onayıyla karara bağlanır. Söz konusu işlemler hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığına bilgi verilir.

a) Toplu projelerde ve yatırım programında detayı tadat edilmemiş toplulaştırılmış projelerde alt projelerin belirlenmesi, ana proje parametrelerine bağlı kalmak kaydıyla ad, yer, süre, karakteristik ve ödenek değişikliği.

b) Projeler kapsamında ihale edilmiş işlerin sözleşme bedelinde (ihale bedeli) fiyat ve kur değişikliğinden kaynaklanan artış ile anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen işlerde sözleşme bedelinin toplamda %10’una; birim fiyat teklif alınmak suretiyle ihale edilen işlerde toplamda %20’sine kadar iş artışından kaynaklanan proje maliyet değişikliği; 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre ihale edilmiş projelerde ise sözleşme bedelindeki iş artışından kaynaklanan %30’a kadar maliyet değişikliği.

c) 250 milyon TL’nin altında olan ihale edilmemiş projelerde %10’a kadar maliyet değişikliği.

ç) Detayı tadat edilmemiş toplulaştırılmış projelerin alt projelerinde, ana proje maliyetinde en fazla %10’a kadar artışa yol açan %20’ye kadar maliyet artışı.

d) 2022 yılında bitirilmesi programlanmış projeler hariç süre değişikliği.

e) Aynı sektör ve alt projeler arası ödenek aktarmaları ile GAP, DAP, KOP ve DOKAP kodlu projelerin her bir bölgenin kendi içindeki ödenek aktarmaları.

(3) Yıllık projelerin ödenek değişikliğinden kaynaklanan maliyet değişikliği kendiliğinden yapılmış sayılır.

(4) Detayı tadat edilmiş toplulaştırılmış projelerin alt projeleriyle ilgili işlemler müstakil projelerdeki gibi uygulanır.

(5) Maliyeti 30 milyon TL’nin üzerinde olan yeni proje teklifleri fizibilite raporu ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığına sunulur.

(6) Yatırım projelerinin teklif, yıl içi işlemler ve izleme süreçleri Kamu Yatırımları Bilgi Sistemi üzerinden yapılır. İlgili sistem Hazine ve Maliye Bakanlığının izlemesi için erişimine açılır.
MADDE 3- (1) Yatırım Programında yer almayan herhangi bir yatırım projesinin veya Yatırım Programında yer almakla birlikte Programda belirlenen parametrelerine uygun olmayan projelerin ihalesine çıkılamaz ve harcama yapılamaz.

MADDE 4- (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5– (1) Bu Karar hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

2022 YILI

YATIRIM PROGRAMI

Tıklayınız

Exit mobile version