Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Zamlı Elektrik Faturaları/Şikayetleri ve EPDK Yanıtı Üzerine İnceleme – Mahmut ESEN, E. Mülkiye Başmüfettişi

Zamlı Elektrik Faturaları/Şikayetleri ve EPDK Yanıtı

Mahmut ESEN
E. Mülkiye Başmüfettişi
mahmutesen@gmail.com

Bilindiği üzere 1.01.2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere EPDK tarafından onaylı elektrik tarifesine göre, tek terimli/tek zamanlı/ A.G. konut aboneleri için tüketilen elektrik miktarına göre düşük ve yüksek kademe olmak üzere iki ayrı birim fiyat belirlenmiştir.

Buna göre günlük 5, aylık 150 kWh elektrik için göreceli olarak daha düşük, bu miktarı aşan tüketimler için yüksek birim fiyatlar belirlenmiştir.

Bu belirleme sırasında bugüne değin konu uzmanlarınca ilgili tüm hesaplamalarda baz alınmış, kabul görmüş olan 4 kişilik bir ailenin aylık tüketim miktarı 230 kWh miktarı göz ardı edilmiştir.

Yeni tarifeye göre düşük kademelerde %52, yüksek kademelerde ise %127 oranında zam yapılmıştır.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
2022 Kıdem Tazminatı Tavanı Değişti. TIKLAYINIZ
[/vc_message][vc_column_text]

Bu oranda elektrik zammı, yüksek enflasyon ortamında geçim zorluğu çeken dar ve sabit gelirli yurttaşlarımızın yaşamını daha da güçleştirmiştir. Haklı olarak zam kararı yoğun tepkilere yol açmıştır.

Zamlı tarifelerin etkisi Aralık/Ocak aylarını kapsayan faturalarda görülmeye başlanmıştır.

Dağıtıcı şirketler tarafından elektrikler tüketim yıllarına göre (zamlı/zamsız olarak) ayrı ayrı faturalandırılmamıştır. Faturalarda tüketim tarihleri itibarıyla farklı birim fiyatları kullanılmıştır.

Pratik/kolay anlaşılır fiyatlandırmaya gidilmemiş olması tüketicilerde zamlı fiyatların Aralık 2021 tüketimlerine da yansıtıldığı kuşku ve iddialarına yol açmıştır.

Düzenlenmiş faturalara yoğun itiraz/şikayetler üzerine EPDK’nın dağıtıcı şirketler üzerinde inceleme başlattığı açıklanmış, tüketicilerin faturalarını EPDK resmi internet sitesindeki “fatura hesaplama” adresinden kontrol etmeleri istenmiştir. Bu arada EPDK internet sitesindeki yıllara (zamlı/zamsız fiyatlara) göre fatura hesaplama usulünün kaldırıldığı/vazgeçildiği görülmüştür.

Dağıtım şirketlerince 1 Ocak 2022 yürürlüğe giren zamlı tarifenin EPDK usul ve metodolojisine göre faturalandırıldığı hususunu açıklamakla yetinilmiş, ayrıntıya girilmemiştir.

Bunun üzerine zamlı tarifenin uygulanmasındaki usul ve metodolojisi konusunda CİMER aracılığıyla EPDK’dan 16.01.2022 günü tarafımızdan bilgi edinme talebinde bulunulmuştur.

17.01.2022 günlü EPDK yanıt yazısında:

Şirketlerin ilk okuma tarihi ile son okuma tarihi arasındaki gün sayısına göre; örneğin aralık ayı içinde ne kadar gün varsa tüketimi ona göre oranlayarak eski fiyatlar üzerinden, ocak ayı içerisinde ne kadar gün varsa da yine tüketimi ona göre oranlayarak yeni tarife üzerinden hesaplanmakta (olduğu); 

Perakendeci şirketlerin ise yeknesaklık oluşturmak bakımından birim bedellerinin eskale edilerek faturalandırıldığı, nihai kontrolün kurum internet adresinden yapılabildiği

Belirtilmiştir. (Ek-1)

Edinilmiş bazı elektrik faturaları tutarları; fatura içeriğindeki bilgilerine dayalı olarak EPDK fatura hesaplama modülü, EPDK açıklamalarına göre  2021 ve 2022 yılları tüketimlerine göre yapılmış hesaplama elde edilmiş sonuçlarla karşılaştırılmıştır.

Karşılaştırma sonuçları aşağıdaki Tabloda gösterilmiştir.

Tablo:

İncelemeye Baz Alınmış Olan Fatura Tutarlarının; Fatura İçeriklerindeki Bilgilere Göre EPDK Fatura Hesaplaması Sonucu ile Zamlı/Zamsız Dönemlere Göre Yapılmış Hesaplama Sonuçlarıyla Karşılaştırılması

Tablo incelemesinden de anlaşılacağı üzere fiyatlandırmada aynı (eskalasyon) yöntemi uygulayan EPDK sonuçları ile fatura tutarları arasında kayda değer bir farklılık bulunmamaktadır. Sonuçlar arasında koşutluk olduğu görülmektedir.

Bununla birlikte dönemlerine göre zamlı ve zamsız fiyatlar üzerinden klasik yöntemle yapılmış hesaplama sonuçlarıyla fatura tutarları ile arasında göz ardı edilemeyecek büyüklükte farklar bulunmaktadır.

10-15 gündür devam eden yoğun şikayetlere/olası revizyon çalışmalarına karşın eskalasyon hesaplarındaki hatanın hala giderilmediği anlaşılmaktadır.

Ülkemizdeki toplam abone sayılarının büyüklüğü dikkate alındığında aradaki farkın göz ardı edilmemesi gerektiği, olayın mali boyutlarını büyüklüğü ortadadır.

Eskalasyon ile klasik hesaplama yöntemine göre  yapılmış hesaplama sonucu ortaya çıkan farkın kaynağının araştırılması; bu konulardaki duraksamaların giderilmesi için ara döneme ait internet sitesindeki EPDK fatura hesaplama yönteminin değiştirilmesi, bu bağlamda tüketicilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için gereken önlemlerin alınması gerekmektedir.

Diğer yandan yasadaki kesin kurala karşın, faturalarda 31.12.2021 tarihine kadar yapılması gereken TRT payı ve Enerji Fonu tahakkuklarının yapılmadığı, bunların tahsilinden vazgeçildiği görülmektedir. Bu hatanın da giderilmesi gerekmektedir.

EK-1

EPDK BAŞVURUSU ve YANITI

Başvuru Bilgileri

Başvuru Sayısı: 2200276598

Başvuru Zamanı: 16/01/2022 23:49:58

Başvuru Tipi: Bilgi Edinme

Başvuru Durumu: Başvuru Yapıldı

Başvuru Metni: Elektrik dağıtım şirketlerince Aralık 2021/ Ocak 2022 dönemine kapsayan enerji bedellerinin hesaplanması sırasında 1 Ocak 2022 yürürlüğe giren zamlı tarifenin EPDK usul ve metodolojine göre faturalandırıldığı açıklanmakta, ayrıntı verilmemektedir.

Bu yüzden sözü edilen usul ve esasların, enerji bedellerinin nasıl hesaplandığının tarafıma bildirilmesi rica.

Cevaplar
Cevap Zamanı Cevap Kurum Birim Adı
17/01/2022 13:04:13 Kıst uygulaması kapsamında, perakende satış şirketleri ilk okuma tarihi ile son okuma tarihi arasındaki gün sayısına göre; örneğin Aralık ayı içinde ne kadar gün varsa tüketimi ona göre oranlayarak eski fiyatlar üzerinden, Ocak ayı içerisinde ne kadar gün varsa da yine tüketimi ona göre oranlayarak yeni tarife üzerinden hesaplanmaktadır.

Yani örnek vermek gerekirse aylık 150 kWh tüketimi olan bir tüketicinin ilk okuma tarihi 5 Aralık 2021, son okuma tarihi 5 Ocak 2022 olsun. Aradaki gün sayısı 31’dir. Mevzuatımıza göre son okumayı gün ortasında yaptığı varsayılmaktadır. Bu durumda eski tarifeye konu gün sayısı 26,5 yeni tarifeye konu gün sayısı ise 4,5’tur.

Bu durumda bu kullanıcının toplam 150 kWh’lik tüketiminden 150×26,5/31= 128,23 kWh’lik kısım eski tarifeden, kalan 21,77 kWh’lik kısım ise yeni tarifeden hesaplanacaktır.

Perakende satış şirketleri yeknesaklık oluşturması açısından birim bedelleri eskale ederek faturalandırmaktadır. Bu noktada tarife geçiş zamanlarında (şimdi olduğu gibi) faturada görülen tüketime esas birim bedellerin, Kurumumuz tarafından yayımlanan tarifeler ile uyumlu görülmediği durumlar oluşturmaktadır. Bu durum nihai hesaplamaya etki etmemektedir. Nihai fatura bedeli kontrolü de Kurumumuz internet sitesi üzerindeki http://lisans.epdk.gov.tr/epvys-web/faces/pages/online/tarifeFatura/tarifeFatura.xhtml  adresinden tüketiciler tarafından yapılabilmektedir.

Bilgilerinizi rica ederim.

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU BAŞKANLIĞI (EPDK)

 

Exit mobile version