Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2021 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Faaliyet Raporu

2021 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Faaliyet Raporu

BAKAN SUNUŞU

Hayata geçirilen en önemli reformlardan biri olan Sosyal Güvenlik Reformu çerçevesinde kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu; vatandaş odaklı hizmet anlayışı doğrultusunda değişen ihtiyaçlara uyum sağlayan, güçlü kurumsal kapasitesi ile yüksek standartlarda hizmet sunmayı ilke edinen ve aynı zamanda hızlı, adil, kolay erişilebilir, mali ve yapısal açıdan uluslararası normlara uygun, yenilikçi ve sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi tesis etmekle birlikte, tüm vatandaşlarımıza hizmet eden ülkemizin güzide kurumlarının başında gelmektedir.

Göreve geldiğimiz ilk günden bugüne reform sonrası dönemde gerçekleştirilen çalışmalarla sigortalılarımız, işverenlerimiz, emeklilerimiz ve hak sahipleri için toplumsal risklere karşı güvence olmaya devam ederken çağdaş standartlarda bir sosyal güvenlik sistemi için çalışmalarımızı da sürdürmekteyiz.

Son yıllarda Sosyal Güvenlik Kurumu, kurumsal kapasitesini artırmak, emekli ve çalışanlarımıza daha hızlı ve kolay ulaşılabilir hizmet sunmak, kayıtlı istihdamı teşvik etmek gibi alanlarda önemli başarılara imza atmıştır. Özellikle sağlık alanında yapılan devrim niteliğindeki dönüşüm sayesinde her vatandaşımızın eşit ve kaliteli sağlık hizmeti almasına imkân sağlanmış, genel sağlık sigortası bu yapısı ile tüm dünyaya örnek teşkil etmiştir.

İçinde bulunduğumuz ve şimdiye kadar benzerini yaşamadığımız bir küresel salgın olan COVID-19 salgını nedeniyle ülkemiz ve bütün dünyada birçok bakımdan oldukça zorlu bir süreç yaşanmaktadır. Küresel salgın dönemindeki prim ertelemesi ve sağlık harcamalarındaki öngörülenin üzerindeki artışa rağmen Sosyal Güvenlik Kurumunun gelirlerinin giderleri karşılama oranı ile aktüeryal ve mali dengelerinin iyi durumda olması, günümüz şartlarına uygun olarak geliştirilen, uzun vadeli kurumsal politikaların oluşturulması ve hassasiyetle uygulanmasının kazanımlarıdır.

Böyle bir dönemde tüm vatandaşlarımızın gerek sosyal sigortacılık gerekse sağlık sigortacılığı alanındaki sosyal güvenlik haklarını en iyi şekilde kullanmalarını sağlamak amacıyla gayretli çalışmalar devam etmektedir. Bu adımlar atılırken bütün amaç ve hedeflerin gerçekleştirilmesi adına sunulan hizmetlerin üst politika belgeleriyle uyumlu olacak şekilde yürütülmesi amaçlanmıştır.

2021 Yılı Faaliyet Raporunu kamuoyunun bilgisine sunar, bu çalışmaya katkıda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu personeline özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ederim.

Prof. Dr. Vedat BİLGİN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

BAŞKAN SUNUŞU

Sosyal güvenlik; vatandaşlarımızın hastalık, kaza, ölüm, yaşlılık, malullük gibi mesleki ve sosyo-ekonomik risklere karşı korunmasını ve yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan bir sistemdir. Tüm vatandaşlarımızı sistem içerisine alan bu kamu hizmeti, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tek bir yerden yürütülmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu olarak dünyada ve ülkemizde ortaya çıkan toplumsal, iktisadi ve sosyolojik gelişmeleri yakından takip ederek ve ihtiyaçları önceden belirleyerek geliştirdiğimiz bütün politikalarda vatandaş odaklılığı esas almaktayız. Bu doğrultuda 81 il müdürlüğü ve 557 sosyal güvenlik merkezi aracılığıyla ülke çapında tüm vatandaşlarımıza ulaşılabilir hizmetler sunmayı amaç edinerek ve bunu daha da ileri seviyelere götürmek arzusuyla çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Bu kapsamda, vatandaşlarımızın iktisadi refahı gözetilerek prim ödemelerini yapılandırma ve erteleme işlemleri gerçekleştirilmiştir. Yıl içinde deprem ve sel felaketi yaşanan bazı illerimizdeki sigortalılarımızın özel şartları dikkate alınarak işveren ve çalışanlarımıza destek sağlanmıştır. Ayrıca emeklilerimizin sosyoekonomik refahının sağlanması amacıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da çalışmalar devam ettirilmiştir.

Bilgi ve teknolojiyi takip etmenin bir zorunluluğu ve gerekliliği olarak Kurumsal yazılımların mevzuat değişikliklerine uyarlanmasına yönelik çalışmalar izlenmiş olup, hem gerçekleştirilen iş ve işlemlerde otokontrol mekanizmaları oluşturarak hataların önüne geçilmesi, hem de bürokrasinin azaltılmasıyla vatandaşların hizmetlere daha kolay erişebilmesinin önü açılmıştır. Bu bağlamda özellikle e-Devlet portalı üzerinden hizmet verilen uygulamalara yenileri eklenerek birçok işlem kolaylıkla gerçekleştirilebilir hale gelmiştir.

İçinde bulunduğumuz COVID-19 salgınının yol açtığı mağduriyetlerin çözümü noktasında gerek sosyal sigortalar gerekse genel sağlık sigortası alanında vatandaşlarımızın yeni gelişen ihtiyaçları ve bunun sonucunda ortaya çıkan risklere karşı yenilikçi ve çözüm odaklı bir yaklaşımla hizmetler sürdürülmüştür. Bu dönemde Kurum olarak ikili iş birliği kapsamına giren faaliyetler dahil olmak üzere tüm uluslararası çalışmalarda salgına yönelik aksiyon planı oluşturularak projeler aksaklığa uğratılmayacak şekilde yürütülmüştür.

2021 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Faaliyet Raporunu, kamuoyunun bilgisine sunar, özverili çalışmalarıyla Sosyal Güvenlik Kurumunun örnek bir Kurum olmasında büyük paya sahip olan tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Cevdet CEYLAN

Kurum Başkan V.

Tamamı İçin Tıklayınız

Kaynak: SGK

Exit mobile version