Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Günün Değil Geleceğin Muhasebesi – M. Bahadır ALTAŞ, YMM

Günün Değil Geleceğin Muhasebesi

Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com
Yazar Hakkında

Bugün 1 Mart Muhasebe günü,

“Yurtta sulh, cihanda sulh” Atatürkçülüğün bütünleştirici ilkelerindendir. Bireyden topluma kolektif güvenliğin ve uluslararası barışın yaşatılması ve korunması açısından önem arz eder. Dünyanın hemen her bölgesinde savaşın neden olduğu acı ve gözyaşı dinmesi konusunda bugün her zamankinden daha çok “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesine sahip çıkmamız aslı görevimiz olmalıdır. Çünkü savaşın olduğu yerde muhasebe olmaz.

Ülkemizde devletin en önemli gelir kaynağı vergidir. Devletin vergi alacağını en doğru şekilde hesaplanıp beyan edilmesi sağlıklı bir muhasebe sistemiyle mümkün olmaktadır. Bu nedenle muhasebe/mali müşavirlik mesleğinin değerini ve kamusal faydasını dikkate aldığımızda muhasebe meslek mensuplarının ekonominin kayıt altına alınarak vergi gelirlerinin toplanması ile vergi kayıp ve kaçağının önlenmesindeki rolünü hiç kimse yadsımamalıdır.

Hükümet politikalarının ekonomik hedeflere ulaşılmasında hiç kuşku yok ki vergi ve muhasebe politikası önemlidir. Bu konudaki tercihlerin ve uygulamaların başarısı muhasebe mesleğini icra eden bizlerin taşıdığı sorumluluk ve özverilerle ortaya konulan emeğin ürünü olarak gerçekleşmektedir.

Türkiye genelinde 81 ilde TÜRMOB bünyesinde, 77 SMMM odasına ve 8 YMM odasına kayıtlı 117.453 SMMM ve 4.876 YMM aynı çatı altından toplam 122.329 meslek mensubu 56.766 büroda serbest veya bir işyerine bağlı olarak hizmet vermektedir.

Muhasebe meslek mensupları 3568 sayılı yasadan almış oldukları yetki ve sorumlukları ile Türkiye’nin dünya ile ekonomik olarak bütünleşme ve rekabet edebilmesine katkı sağlamayı görev edinerek devlete, meslek kuruluşlarına, müşterilerine ve mesleğine karşı toplumsal sorumluluklarının bilincindedirler.

Dijitalleşme sürecinde “Muhasebe Mesleğinin Geleceği” konusunda bir tarafta yasal zorunluluklar, diğer tarafta işletmelerin ihtiyaçları ve gelişen vergi teknolojileri muhasebe mesleğinde dijitalleşmeyi bir seçim olmaktan çıkarmış bir zorunluluk olmuştur.  Meslek mensupları olarak kontrolümüz altında olmayan bu değişim sürecinde mesleki açıdan “E-Meslek Yol Haritası” her geçen gün önem kazanmaktadır.

Özellikle e-devlet projelerinde meslek mensubunun yeri ve rolü konusunda mesleğin geleceğinin planlanmasında meslek yasamıza uygun olarak mesleki eğitim ve denetimi sağlayarak, mesleğin kamusal güvenini artırmamız gerekmektedir. Çünkü “Muhasebeciler TÜRMOB ile birlikte Türkiye’nin teknolojik dönüşümü en sağlıklı yaşayan meslek mensuplarıdır”

Bunun için her türlü siyasi endişelerden uzak başta siyasi iktidar olmak üzere yetkililerin bu konudaki taleplerimize duyarsız kalmaması, sorunlarımızın çözümü için odalarımızla birlikte üst birliğimiz olan TÜRMOB’un taleplerini dikkate alması. TÜRMOB ile işbirliği yapılarak mesleki açıdan yetki ve sorumluluklar konusunda “Muhasebe ve Mali müşavirlik” mesleğinin yetkilerinin ve sorumluluklarının ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi en büyük beklentimizdir.

Bizler bugünün değil içinde acı ve gözyaşlarının olmadığı geleceğin muhasebesini yapmak istiyoruz. Bugün muhasebe mesleği için her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacımızın olduğu gündür.

Tüm meslektaşlarımın 1 – 7 Mart Muhasebe Haftasını kutlar mesleki sorunlarının çözümü için haklı mücadelelerinde başarılar dilerim.

Mesleğini icra ederken hayatını kaybeden tüm Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlere Allah’tan rahmet dilerim.

Mesleğimiz Değerdir

Exit mobile version