Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

6698 Sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu Kapsamında Çalışanlara ve Çalışan Adaylarına Yapılabilecek Testler

KVKK Kapsamında Çalışanlara ve Çalışan Adaylarına Yapılabilecek Testler

6698 Sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu Kapsamında Çalışanlara ve Çalışan Adaylarına Yapılabilecek Testler

Derya, Yurteri Çetin

Derya Yurteri Çetin Hukuk ve Danışmanlık, Ankara, Türkiye, av.deryayurteri@gmail.com

ORCID: https://orcid.org/ 0000-0002-4908-0510

Öz

6698 Sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu 7 Nisan 2016 tarih ve 29677 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İşbu kanunun yansımaları, yürürlüğe girdiği ilk andan itibaren işverenler üzerinde kendini hissettirmiştir. Zira; işverenler, gerek çalışan adaylarının işe alım faaliyetlerinin yürütülmesinde gerek çalışanların iş süreçlerinin yürütülmesinde kişisel veriler ile birinci elden muhatap olmaktadırlar. Hal böyle olunca; günümüzde işverenler tarafından sıkça tercih edilen ve çalışan adaylarının iş başvuruları değerlendirirken ve çalışanların iş akdi kapsamındaki faaliyetleri denetlenirken çalışan adaylarına ve çalışanlara işverenler tarafından yapılabilecek psikoteknik testler ile bedensel testlerin işbu kanun kapsamında değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Şöyle ki; işverenler tarafından çalışan adaylarına ve çalışanlara ait kişisel veriler veri işleme şartlarına dayanarak işlenmelidir veri işleme şartlarının gerçekleşmemesi halinde çalışan adaylarının ve çalışanların açık rızası alınmalıdır. İşbu makalede, işverenler tarafından çalışan adaylarına ve çalışanlara yapılabilecek psikoteknik testler ile bedensel testler ele alınmış ve bahse konu kanun kapsamında değerlendirilmiştir.

Kişisel Veri, Özel Nitelikli Kişisel Veri, Veri İşleme, Açık Rıza

GİRİŞ

Teknolojideki hızlı gelişmeler ile birlikte yıllardan beri aynı şekilde süregelen iş ilişkilerinde birtakım değişiklikler ve gelişmeler meydana gelmiştir. İşbu değişiklikler ve gelişmeler neticesinde işverenler, çalışan adaylarının işe alınma faaliyetlerinin yürütülmesinde ve halihazırdaki çalışanlarının iş faaliyetlerinin yürütülmesinde ve denetlenmesinde daha titiz daha seçici davranmaya başlamışlardır.

Hal böyle olunca; işverenler sadece çalışan sayısı yetersiz olduğu için yeni çalışan istihdam etme fikrinden uzaklaşmış, mevcuttaki veya gelecekte doğabilecek ihtiyaçlarına göre en uygun, en profesyonel çalışanlar ile çalışmayı hedeflemişlerdir. Bu nedenle, işverenler çalışan adaylarının işe alım faaliyetlerini yürütürken geleneksek işe alım yöntemi olan mülakatlar yerine modern işe alım yöntemi olan psikoteknik testleri kullanmaya başlamışlardır. (Yeloğlu, 2010). İşbu makalede, işverenler tarafından işe alım faaliyetlerinin yürütülmesinde çalışan adaylarına yapılan psikoteknik testler ve bahse konu psikoteknik testlerin 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında değerlendirilmesi ele alınacaktır.

Tamamı İçin Tıklayınız (KVKK Link)

Kaynak: Kişisel Verileri Koruma Dergisi

 

Exit mobile version