Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Uluslararası Standartlarla Uyumlu Kalite Yönetim Standartlarının Yayımlanması Hakkında Duyuru

Uluslararası Standartlarla Uyumlu Kalite Yönetim Standartları

Duyuru Metni

Finansal raporlama ve denetimin kalitesinin artırılması açısından kritik önem taşıyan kalite kontrol sistemleri, denetimlerin Kurumumuz tarafından yayımlanan standartlara uygun olarak yürütülmesi ve denetimde gerekli kalitenin sağlanmasına dayanak oluşturmaktadır.

Halihazırda ülkemizde, Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu (IAASB) tarafından yayımlanan ve 2013 yılında mevzuata kazandırdığımız Kalite Kontrol Standardı 1 uygulanmaktadır. Ancak mevcut Kalite Kontrol Standardının yayımlandığı tarihten bugüne denetim sektöründe köklü değişiklikler meydana gelmiş ve yaşanan teknolojik gelişmeler, denetim kuruluşlarının başta kurumsal yapıları, liderlik yaklaşımları, denetim metodolojileri ve müşteri kabul sürçleri olmak üzere denetim yaklaşımlarını değiştirmiştir.

2014 yılından bu yana yapmış olduğumuz gözetim ve incelemelerde kazandığımız deneyimler, mevcut Kalite Kontrol Standardının denetimde yaşanan değişikliklere uygun olarak güncellenmesinin denetim kalitesini daha da artıracağını göstermektedir. Nitekim, IAASB de benzer ihtiyaçlar doğrultusunda yürüttüğü Kalite Yönetim Projesi kapsamında, bağımsız denetim şirketlerinin kalite kontrol sistemleri için kapsamlı bir çerçeve ortaya koyan ve bağımsız denetimin kalitesini etkilemesi muhtemel risklerin proaktif bir şekilde yönetilmesine imkân tanıyan yeni Kalite Yönetim Standartlarını yayımlamıştır.

Söz konusu Standartların mevzuatımıza kazandırılması amacıyla Kurumumuz tarafından yapılan çalışmalar tamamlanmış olup, Standartlar bu duyuruyla birlikte kamuoyuyla paylaşılmaktadır.

Standartların getirdiği temel değişiklikler aşağıda özetlenmektedir:

Tamamı İçin Tıklayınız

Kaynak: Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu

Exit mobile version