Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

KDV İadesi Risk Analizi Projesi Başarılı – Talha APAK, YMM

KDV İadesi Risk Analizi Projesi Başarılı

Talha APAK
Yeminli Mali Müşavir
Öğretim Görevlisi
Alomaliye.com Yayın Kurulu Başkanı
t.apak@apakymm.com

İşletmeler için bir finansman kaynağı haline gelen KDV iade sistemi, sorunlarıyla birlikte yıllardır tartışılıyor. Ancak idarenin geliştirmiş olduğu KDV İadesi Risk Analizi (KDVİRA) sistemiyle uygulamada yaşanan bazı sorunlara rağmen önemli ölçüde başarılı sonuçlar elde edildi…

1985 yılında uygulanmaya başlanan KDV sistemi üzerinden 36 yıl geçti. Yıllar itibarıyla yaşanan birçok sorun çözüme kavuşturulmuş olmasına rağmen, özellikle KDV iadelerinde uygulamada yaşanan bazı sorunlar gündemdeki yerini koruyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) başta KDV iade sistemi olmak üzere teknolojik altyapısını geliştirerek, KDV İadesi Risk Analizi (KDVİRA) projesini uygulamaya koymuş ve birçok sorunu çözme başarısı göstermiş bulunuyor. Ocak/2010 vergilendirme döneminden bu yana uygulanmakta olan KDVİRA sistemi ile KDV İadesi Kontrol Raporları üretilmeye başlanılmıştır. Gelir İdaresi, uygulamada yaşanan sorunları da dikkatte alarak sistemi sık sık güncelleyerek projeye devam etmektedir.

KDVİRA SİSTEMİ NEDİR?

Sistem; iade hakkı doğuran işlemlerde mükelleflerin iade-mahsup taleplerine ilişkin listelerini, İnternet Vergi Dairesi üzerinden göndermesini ve bu listeler esas alınarak vergi dairelerince vaktiyle manuel olarak yapılan ve oldukça uzun zaman alan kontrol ve analizlerin tamamına yakınının, iade listelerinin büyüklüğüne bakılmaksızın, otomatik olarak yapılıp iade talebini sonuçlandıracak olan vergi dairesine rapor edilmesini kapsayan bir uygulamadır. Amaç, KDV iadelerinin doğru ve hızlı bir şekilde yapılması için gerekli olan kontrol ve analizlerin elektronik ortamda yapılmasını sağlayarak ilave finansman ihtiyacını azaltmaktadır. Sistemin başlıca avantajları ve sağladığı kolaylıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

2010 yılından bu yana iade talep eden mükelleflere 19 milyara yakın haksız KDV iadesinin yapılması engellenmiş. Haksız iade işlemleri nedeniyle 2021 yılında 90.2 milyon vergi tarh edilmiş ve 163.4 milyon TL ceza kesilmişken, beyanname üzerinden de 74.8 milyon TL vergi tahakkuk ettirilmiş.

BAZI SORUNLAR DEVAM EDİYOR

KDVİRA sisteminin uygulanmasında birçok sorun çözülmüş olmasına rağmen, KDV iade taleplerinde en önemli engelleyici veya zorlaştırıcı unsur, alt firmalarda görülen sorunların devam etmesidir. KDV Genel Uygulama Tebliği ile bu konuda bir ölçüde yumuşama sağlanmış olmakla beraber alt firma sorunları, KDV iadesi talep eden düzgün mükellefleri uygulamada olumsuz etkilemeye devam ediyor. Burada, bazı vergi dairelerinin alt firma sorunları konusunda tebliğe aykırı veya farklı uygulamalarıyla da karşılaşılmaktadır. Konu hakkında uygulamada çözüm bekleyen iki önemli sorun öne çıkmaktadır.

Gelir idaresinin, KDVİRA sisteminde sağladığı başarı gibi alt firmalardan kaynaklı olumsuzluklar nedeniyle düzgün mükelleflerin devam eden sorunlarına da aynı başarıyla uygulamada bir çözüm bulunması beklenilmedir.

İktibas: Paradergi

Exit mobile version