Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Spor Kulüplerinin Defter Tutma Sistemi Güncellendi – Talha APAK, YMM

Spor Kulüplerinin Defter Tutma Sistemi Güncellendi

Talha APAK
Yeminli Mali Müşavir
Öğretim Görevlisi
Alomaliye.com Yayın Kurulu Başkanı
t.apak@apakymm.com

Spor kulüplerinin bünyelerinde ticari işletme kurmaları, şirkete dönüşmeleri, halka açılmaları sonrası gelir/gider hesapları ve finansal tablolarının mevzuatta uygun disipline edilmesi için defter tutma sistemleriyle ilgili yeni bir yönetmelik yayımlandı…

SPOR kulüpleri tarafından tutulacak defter ve kayıtlar hakkında yönetmelikle, 7/9/2022 tarihinden itibaren Gençlik ve Spor Bakanlığı ile spor federasyonlarının faaliyetlerine katılmak amacıyla Bakanlığa tescilini yaptıran spor kulüplerini ve üst kuruluşlarının tutacakları defter ve kayıtlara ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlendi. Bu Yönetmelik; Gençlik ve Spor Bakanlığı ile spor federasyonlarının faaliyetlerine katılmak amacıyla Bakanlığa tescilini yaptıran spor kulüplerini ve üst kuruluşları kapsar. Halka açık spor anonim şirketleri sermaye piyasası mevzuatına tabi olacak. Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda yer alan askerî spor kulüpleri hakkında uygulanmaz.

YENİ SİSTEMİN KAPSAMI

a) Spor kulüpleri 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca ve Vergi Usul Kanununa uygun şekilde işletme hesabı esasına veya bilanço esasına göre defter tutarlar. Ancak, bünyesinde ticari işletme, iştirak, bağlı ortaklık veya spor anonim şirketi bulunduran ve/veya kamu yararına çalışma statüsü
bulunan spor kulüplerinin bilanço esasına göre defter tutmaları zorunludur.

b) Bünyesinde ticari işletme, iştirak, bağlı ortaklık veya spor anonim şirketi bulunduran spor kulüplerinin, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununda yer alan ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla spor faaliyetleri ile ilgili her türlü gelir ve giderleri, Türkiye Muhasebe Standartlarına ve uygun şekilde hazırlanacak konsolide finansal tablolarında raporlanır.

c) Bilanço esasına göre defter tutan spor kulüplerinin Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) Uygulama Kapsamına İlişkin Kurul Kararına göre; finansal tablolarının hazırlanmasında Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS), b) Bağımsız denetime tabi olup, ekli listede yer almaması halinde ise finansal tablolarının hazırlanmasında isteğe bağlı olarak TFRS’nin esas alınabilmesi saklı kalmakla birlikte Büyük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartları (BOBİ FRS), esas alınır.

d) Kurul Kararı uyarınca TMS uygulama kapsamına dahil olmayan spor kulüplerinin finansal tablolarının hazırlanmasında Hazine ve Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esas alınacaktır.

e) Karar ve üye kayıt defterleri, ödüller, beratlar, madalya bilgileri ve benzeri devamlı niteliği haiz kayıtları devamlı surette; spor kulüpleri tarafından tutulması ve saklanması zorunlu olan hesap ve belgeler, özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, diğer kayıt ve belgeler ise kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak on yıl süreyle saklanır.

f) Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce spor kulüpleri tarafından kullanılan tasdike tabi defter, kayıt ve belgeler kalan sayfaları bitinceye kadar kullanılmaya devam olunacaktır.

TUTULACAK DEFTER VE KAYITLAR

Spor kulüpleri iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen neticeleri açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Defterler, üçüncü kişi uzmanlara, makul bir süre içinde yapacakları incelemede spor kulüplerinin faaliyetleri ve finansal durumu hakkında fikir verebilecek şekilde tutulur. Spor kulüplerinin faaliyetlerinin oluşumu ve gelişmesi defterlerden izlenebilmelidir. Buna göre, spor kulüpleri aşağıda yazılı defterleri tutarlar:

a) Bilanço esasında tutulacak defterler: Karar Defteri, Üye Kayıt Defteri, Evrak Kayıt Defteri, Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri. Bu bentte sayılan defterlerden yevmiye defteri, büyük defter ve envanter defteri Bakanlıkça izin verilen elektronik ortamda tutulabilir.

b) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler: İşletme Hesabı Defteri, Demirbaş Defteri, Borç-Alacak Defteri. Bu bentte sayılan defterler Bakanlıkça izin verilen elektronik ortamda da tutulabilir.

c) Hesap dönemi: Spor kulüplerinde hesap dönemi kural olarak bir takvim yılıdır. Hesap dönemi 1 Ocak’ta başlar ve 31 Aralık’ta sona erer. Yeni kurulan spor kulüplerinde hesap dönemi kuruluş tarihinde başlar ve 31 Aralık’ta sona erer.

d) Defterlerin tasdiki: Spor kulüpleri bu Yönetmelikte geçen ticari defterlerini, 213 sayılı Kanun ile 6102 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine göre tasdik ettirirler.

Görüldüğü üzere, spor kulüpleri ve şirketlerinin defter tutma sistemi güncellenerek 7/9/2022 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunuyor. Ayrıca, 22/4/2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanununun 13.maddesinin 3.bendinde yer alan ve Bakanlık yetkisinde olan, Kamu Gözetim Kurumu (KGK) tarafından yetkilendirilen “Bağımsız Denetim Kuruluşu” tarafından denetlenmeleri hükmünün de hayata geçirilmesinde fayda bulunmaktadır.

İktibas: Paradergi

Exit mobile version