Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklikler – Ferit TAŞ, YMM

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklikler

Ferit TAŞ
Yeminli Mali Müşavir
VDK Başkan Yardımcısı (E)
Maliye Müfettişi (E)
ftas@isik-ymm.com.tr

25.10.2022 tarihli ve 31994 sayılı Resmi Gazete ile 43 No.lu KDV Tebliği yayınlanarak Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde (KDVGUT) 01.11.2022 tarihinde yürürlüğe girecek bazı değişiklikler yapılmıştır. Söz konusu değişikliklere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği (Seri No: 43)

Bu kapsamda:

— Kanuni süresinden sonra verilen sorumlu sıfatıyla KDV beyanlarındaki indirim hakkının kullanılabilmesi ödeme şartına bağlanmıştır.

— Demir-çelik ürünlerinde uygulanan 4/10 KDV tevkifatı oranı 5/10’a çıkarılmıştır.

— Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin payları Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketler tarafından tesliminde de tevkifat uygulanacak olup, belirlenmiş alıcılardan tevkifat yapılmaması kuralına bir istisna getirilmiştir.

— Gıda sektöründe indirimli KDV oranından doğan nakit KDV iadenin yolu açılarak, bu kapsamındaki malların takvim yılının Ocak-Haziran dönemindeki teslimlerinden doğan KDV iadelerinin, en erken ilgili yılın Haziran dönemi en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla nakden yapılması uygun görülmüştür. İndirimli orana tabi teslim ve hizmetlere ilişkin nakit iade talepleri konut sektörü gibi birkaç istisna hariç en erken takip eden yılın Ocak beyannamesinde yapılabilmekte olup, böylece gıda sektörüne ilk altı ayın iadesini yılı içinde alma imkanı sağlanmıştır.

Tam istisna kapsamındaki işlem yapan mükellefin mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak lehine oluşan kur farkı nedeniyle KDV hesaplanması ve kur farkının ortaya çıktığı dönem beyannamesinde beyan edilmesi gerekmektedir. Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin lehine oluşan kur farkının iade işlemleri sonuçlandırılmadan önce ortaya çıkması halinde bu tutarın iade hesabından düşülmesi gerekmektedir. İadeye konu edilemeyen bu tutarın ise kur farkının ortaya çıktığı dönem indirim hesaplarına alınması mümkündür. Söz konusu kur farkının iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra ortaya çıkması halinde ise iade hesabında herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Sigorta şirketleri kefalet mektuplarının KDV iadelerinde teminat olarak kullanılabileceği netleştirilmiştir.

Exit mobile version