Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kuyumculuk Meslek Kılavuzu Yayımlandı

Kuyumculuk Meslek Kılavuzu

SUNUŞ

Esnaf ve sanatkârlarımız, toplumsal hayatımızın bir parçası, iktisadi ve sosyal yapımızın omurgasıdır. Elindeki sermayesini alnının teriyle, bileğinin gücüyle birleştirmiş bir girişimcilik ruhunun adıdır. Esnaf ve sanatkârlarımız, gelenekleriyle, ahlakıyla, disipliniyle en önemlisi de dayanışmasıyla medeniyetimizin gelişmesinde ve ileri taşınmasında da hayati bir rol oynamıştır.

Ticaret Bakanlığı olarak, esnaf ve sanatkârlarımızın faaliyet gösterdikleri meslek dalları hakkındaki bilgilerinin artırmak ve yeni esnaf olacak girişimcilere yol göstermek amacıyla 2019 yılı sonu itibarıyla bir rehberler serisi hazırlama çalışmasına başladık. İlk olarak, Bakkallık Meslek Kılavuzu’nu ilgililerin istifadesine sunarak başlattığımız çalışma kapsamında, bugüne kadar pazarcılık, minibüsçülük, lokantacılık, kıraathanecilik ve berberlik meslek kılavuzlarını hazırlayarak kamuoyu ile paylaştık. Şimdi ise Kuyumculuk Meslek Kılavuzu’nu sizlerin istifadesine sunuyoruz.

Yoğun ve titiz bir çalışmanın ürünü olan Kuyumculuk Meslek Kılavuzu; mesleğe başlamak isteyen girişimcilere yönelik faydalı bilgilerden mesleğe ilişkin her türlü mevzuata, kur korumalı altın mevduat sisteminden işyeri açılış süreçleri ve ruhsatlandırma işlemlerine, devlet desteklerinden oda ve sicil kaydına, mesleğe ilişkin istatistiki verilerden vergi ve sosyal güvenlik konularına geniş bir içerikle hazırlandı.

Bu vesileyle, Kuyumculuk Meslek Kılavuzu’nun hazırlanmasında emeği geçen başta çalışma arkadaşlarım olmak üzere, ilgili tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor, kılavuzumuzun ilgili herkese faydalı olmasını temenni ediyorum.

Dr. Mehmet MUŞ

Ticaret Bakanı

Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından esnaf ve sanatkârların faydalanabilmeleri amacıyla “Kuyumculuk Meslek Kılavuzu” hazırlanmıştır.

Kuyumculuk mesleğine başlamak isteyenlerin istifade etmesi amacıyla hazırlanan kılavuzda mesleğin tanımı, mesleğe ilişkin istatistiki veriler, esnaf ve sanatkâr işletmeleri açılış süreci, esnaf ve sanatkârların faydalanabileceği kredi ve destekler, vergi ve sosyal güvenlik, esnaf ve sanatkâr meslek odasına ve sicile kayıt, işyeri açma ve çalışma ruhsatı işlemleri, esnaf ve sanatkârların tüketicilere yönelik sorumlulukları ile mesleğe ilişkin faydalı bilgiler hakkında detaylı açıklamalar yer almaktadır.

ÖNSÖZ

Esnaf ve sanatkârlarımız ile girişimcilerimiz; gerek iş yeri açılış süreçlerinde farklı kurum ve kuruluşlarca yürütülen hizmetlere, gerekse faaliyet gösterdiği meslek kollarına ilişkin mevzuata, devlet desteklerine, vergi ve sosyal güvenliğe yönelik düzenlemelere, sektördeki fırsat ve tehditlere yönelik bilgi sağlayan bir kaynağa ihtiyaç duymaktadır. Bu anlamda, hem kuyumculuk mesleğinde iş hayatına atılmayı planlayan girişimcilere ilgi duydukları meslekleri önceden tanıma, mesleğin genel görünümü ile güçlü ve zayıf yönlerini irdeleyebilme, işyeri açılış süreçlerinde kendilerini bekleyen prosedürleri kavrayabilme ve mesleğe ilişkin diğer verilerden istifade edebilme hem de halihazırda bu meslekle iştigal eden esnaf ve sanatkarlara mesleklerine ilişkin her türlü bilgiyi edinme imkânı sağlamak amacıyla Kuyumculuk Meslek Kılavuzu hazırlanmıştır.

Kuyumculuk Meslek Kılavuzu’nda temel olarak; vergi mükellefiyeti, meslek odası kaydı, mesleki yeterlilik, sosyal güvenlik işlemleri ve finansmana erişim gibi bürokratik süreçlere ilişkin bu meslek kolunda faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârın ihtiyaç duyduğu bilgilerin yanında kuyumculuk mesleğini icra etmek isteyen esnaf ve sanatkâr adayları için faydalı bilgiler sunulmaktadır. Esnaf ve sanatkârımız, bu çalışmada seçmiş oldukları kuyumculuk mesleğinin avantajlı ve dezavantajlı yönlerini görmenin yanı sıra ticari faaliyetlerini sürdürürken dikkat etmeleri gereken hususlara ve tüketici karşısında mevzuattan kaynaklanan sorumluluklara ilişkin bilgiler de bulabileceklerdir.

Kuyumculuk Meslek Kılavuzu’nun esnaf ve sanatkârlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyor, çalışmada emeği geçen mesai arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum.

Necmettin ERKAN

Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü

Kuyumculuk Meslek Kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız – T.C. Ticaret Bakanlığı’na Link

Exit mobile version