Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

KDV İadesi Tasdik Raporu Eksiklikleri

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

… Vergi Dairesi Müdürlüğü

Tarih: 16.11.2022

Sayı: …

Konu: …

KDV-07 sayılı KDV İadesi Tasdik Raporunuz hakkında eksiklik yazımız

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi : … sayılı KDV İadesi Tasdik Raporunuz

Dairemiz … vergi numarasında kayıtlı bulunan … Tic. Ltd. Şti.nin 3065 sayılı KDV Kanununun 32. maddesi kapsamındaki İmalatçılar Tarafından yapılan Mal ihracı teslimlerinize istinaden 2022/057 dönemine ilişkin KDV iadesiyle ilgili olarak düzenlediğiniz …/…/2022 tarih ve YMM … sayılı KDV İadesi Tasdik Raporunuzun incelenmesi sonucunda; 3568 sayılı Kanun ile ilgili olarak yayınlanan 1, 20, 27 ve 29 seri No.lu SM, SMMM ve YMM Genel Tebliğlerinde belirtilen rapor dispozisyonu ve şekle müteallik olan eksiklikler ile KDV mevzuatı uyarınca belirlenen usul ve esaslara ilişkin eksiklikler tespit edilmiştir

EKSİKLİKLER :

1- Raporunuz ekinde ibraz edilen karşıt inceleme tutanakları tetkikinde sadece iadeye konu dönem bazında inceleme yaptığınız görülmüştür.

Başkanlığımız Gelir Kanunları KDV – ÖTV Grup Müdürlüğü’nün 11/11/2022 tarih ve 699955 sayılı “KDV Genel Uygulama Tebliği (II/A.1.1.4.2) bölümü kapsamındaki YMM raporlarında karşıt inceleme” hakkında duyurusunda;

Öte yandan, mükellefin KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/A-1.1.4.2.) bölüm kapsamındaki iade talebine ilişkin ihracatın beyan edildiği dönem indirilecek KDV listesindeki alımlara ilişkin olarak karşıt inceleme yapıldığından ihracatın beyan edildiği dönemden önceki son yirmi dört döneme (bu dönemlerin herhangi birisinde ödenecek KDV beyan edilmesi durumunda, ödenecek KDV beyan edilen dönemden sonraki dönemlere) ilişkin indirilecek KDV listesindeki alımlar için de karşıt inceleme yapılması gerektiği mütalaa edilmektedir.” denilmektedir.

Ayrıca Başkanlığı’mızın 04/07/2022 tarihli duyurusunda;

– İndirilecek KDV Listesine Bilgi Girişi

Mükellefler İnternet Vergi Dairesi üzerinden İhracatın beyan edildiği döneme ait indirilecek KDV listesi ve İhracatın beyan edildiği dönemden önceki son yirmi dört döneme ilişkin indirilecek KDV listesi girişlerini yaparken, aşağıdaki şekilde formdan giriş ve excel girişlerini gerçekleştirebilirler.

NOT 1: İade dönemi önceki 24 dönem için indirilecek KDV listesi yüklenirken, daha önceki iadeler için sisteme yüklenmiş indirilecek listesi/listeleri bulunması halinde sadece sisteme yüklenilmemiş dönemlerin eklenmesi yeterli olacaktır.

NOT 2: İade dönemi öncesi 24 dönem için indirilecek KDV listesi gidilirken, 1 No.lu KDV beyannamelerinde “Ödenmesi Gereken Katma Değer vergisi” olması halinde, ödenecek KDV tutarının bulunduğu dönemden sonraki dönemlere ilişkin indirilecek KDV listesinin yüklenmesi yeterli olacaktır.

NOT 3: İade dönemi öncesi 24 döneme bakılırken mükellefin 24 aydan daha az bir faaliyet süresi var ise mükellefiyete başladığı dönemden itibaren iade istenilen döneme kadar yüklenmesi yeterli olacaktır.” denilmiştir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar doğrultusunda konunun değerlendirilerek indirilecek KDV listenizin oluşturulması, indirilecek KDV listeniz doğrultusunda 20, 27, 29 No.lu YMM Genel Tebliğleri hükümlerince karşıt inceleme tutanaklarının düzenlenmesi ve ibrazı gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen eksikliklerin 3065 say. KDV Kanununun KDV Genel Uygulaması Tebliği gereğince 30 gün içinde (Ön kontrole dayalı iade taleplerinizin yerine getirilebilmesi için 10 gün içinde) tamamlanması gerekmektedir. 30 gün içinde tamamlanmaması durumunda mükellefin mahsup talebinin reddedileceği, mahsup talep edilen vergi borçlarına eksikliğin tamamlandığı tarihe kadar Gecikme Zammı hesaplanacağı, aynı zamanda 6183 sayılı A.A.T.U.H. Kanununun hükümleri uyarınca vergi borçlarınız için cebr-i takibat işlemlerine tabi tutulacağı hususu

Bilgilerinize tebliğen sunulur.

… Vergi Dairesi Müdürü

Exit mobile version