Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yemek ve Yakacak Yardımı Vergiden İstisna – Talha APAK, YMM

Yemek ve Yakacak Yardımı Vergiden İstisna

Talha APAK
Yeminli Mali Müşavir
Öğretim Görevlisi
Alomaliye.com Yayın Kurulu Başkanı
t.apak@apakymm.com

2022 yılının başında asgari ücret, vergi dışı bırakılmıştı. Getirilen yeni bir düzenleme ile günlük 51 TL yemek yardımı ve aylık 1.000 TL yakacak yardımının işverenler tarafından çalışanlara nakit olarak ödenmesi halinde ilgili tutarlar, vergi ve sigorta priminden istisna edildi…

3/11/2022 tarihli ve 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla yapılan değişiklikler çerçevesinde çalışanlar lehine üç önemli yeni düzenleme yapıldı. Buna göre;

İşverenlerce hizmet erbabına verilen yemek bedeline ilişkin vergi istisnası.

YEMEK YARDIMI

7420 sayılı Kanunla; hizmet erbabına işverenlerce işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk lirasını aşmayan kısmı istisna kapsamındadır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde aşan kısım ile bu amaçla sağlanan diğer menfaatler ücret olarak vergilendirilir.

Buna göre;

a) İşverenlerce, hizmet erbabına işyerinde veya müştemilatında yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler herhangi bir tutarla sınırlı olmaksızın,

b) İşverenlerce, hazır yemek hizmeti veren mükelleflerden satın alınan yemeğin, işyerinde veya müştemilatında hizmet erbabına verilmesi durumunda sağlanan menfaatler herhangi bir tutarla sınırlı olmaksızın,

c) İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyip, yemek hizmeti veren işletmelerde bu hizmetin sağlandığı durumlarda, bu işletmelere yapılan ödemelerin her bir çalışan için çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk Lirasını aşmayan kısmı,

d) İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmediği ve yemek hizmetinin, yemek kartı ve/veya yemek çeki hizmeti veren işletmelerin yemek kartlarına yükleme yapılmak veya yemek çeki satın alınmak suretiyle verildiği durumlarda, her bir çalışan için çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk Lirasını aşmayan kısmı gelir vergisinden istisnadır.

e) 1/12/2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklikle işverenlerce, hizmet erbabına işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda, yemek bedelinin nakit olarak verilmesi suretiyle sağlanan menfaatlerde, fiilen çalışılan günlere ilişkin olarak günlük 51 TL’yi aşmayan yemek bedelleri gelir verisinden istisna edilmiştir.

YAKACAK YARDIMI

7420 sayılı Kanununla; 9/11/2022 tarihinden geçerli olmak üzere 30/6/2023 tarihine kadar, işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere, mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 Türk Lirasını aşmayan ödemeler gelir vergisinden istisna edilmiştir. İşverenlerce elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılan ilave ödemelerin istisnaya konu edilebilmesi için hizmet erbabından elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine ilişkin fatura veya herhangi bir belge talep edilmeyecektir.

YURTDIŞINDA ÖDENEN ÜCRETLER

7420 sayılı Kanunla, yurtdışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurtdışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurtdışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri 1/12/2022 tarihinden itibaren gelir vergisinde istisna edilmiştir. Yurtdışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ve teknik hizmetlerle ilgili olmak ve fiilen yurtdışında bulunarak hizmet verilmesi kaydıyla yönetim, idare, muhasebe ve benzeri hizmetlerde çalışanlar da söz konusu istisnadan faydalanabilecektir. Hizmet erbabının, yurtdışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleriyle teknik hizmetlerle ilgili olsa dahi Türkiye’den verdiği hizmetler karşılığı elde ettiği ücret gelirleri istisnaya konu edilemeyecektir.
Görüldüğü üzere; yüksek enflasyonun yaşandığı 2022 yılında başta asgari ücretin vergi dışı bırakılması, ardından ücrete ilave olarak yapılan nakit yemek ve yakacak yardımının vergi dışı bırakılması olumlu karşılanmıştır.

Vergi istisnasının yürürlüğe girmesiyle birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) yayınladığı genelgeyle ilgili ödemeler, (1.12.2022 ilâ 31.12.2022 tarihleri arası günlük 51,01 TL) sigorta priminden de istisna edilmiştir. Ancak, söz konusu istisna kapsamındaki ödemelerin bordroya dahil edilmesi ve damga vergisine tabi tutulması zorunludur. Konuya ilişkin işverenlerden gelen eleştiri ise bu tür ödemelerin ilave maliyet ve kıdem tazminatı yükü doğuracağı hususudur.

İktibas: Paradergi

Exit mobile version