Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Engellilere Tanınan Vergisel Avantajlar Güncellendi – Talha APAK, YMM

Engellilere Tanınan Vergisel Avantajlar Güncellendi

Talha APAK
Yeminli Mali Müşavir
Öğretim Görevlisi
Alomaliye.com Yayın Kurulu Başkanı
t.apak@apakymm.com

Engelli vatandaşların içinde bulunduğu zor koşulların giderilmesine katkıda bulunmak, sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını kolaylaştırmak ve engelliler ile engelli olmayanlar arasındaki rekabet eşitsizliğini gidermek amacıyla vergi mevzuatında çeşitli düzenlemeler yapılmıştır…

GELİR Vergisi Kanunu’nda düzenlenen engellilik indirimi uygulaması ile engelli ücretli, bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan ücretli, engelli serbest meslek erbabı, bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek erbabı, gelir vergisi matrahlarının hesaplanmasında engellilik indiriminden yararlanabilmektedir. Diğer taraftan, ilgili mevzuatta yapılan düzenlemeler ile yurtiçinden satın alma veya yurtdışından ithal edilmek suretiyle engelliler tarafından edinilen motorlu taşıtlar için bazı şartlarla vergi avantajları sağlanmıştır. Ayrıca Emlak Vergisi Kanunu’na göre tek meskeni olan malul ve engellilere indirimli vergi oranı uygulanmaktadır.

ENGELLİLİK İNDİRİMİ NEDİR?

Gelir Vergisi Kanunu’na göre; çalışma gücünün;

— Asgari yüzde 80’ini kaybetmiş bulunanlar birinci derece engelli,

— Asgari yüzde 60’ını kaybetmiş bulunanlar ikinci derece engelli,

— Asgari yüzde 40’ını kaybetmiş bulunanlar ise üçüncü derece engelli sayılmaktadırlar. Buna göre, engellilik indirimi, çalışma gücü kaybolanların ücret ve/ veya kazançlarına, girecekleri derecelere göre belirlenen miktarda indirimin uygulanmasıdır.

Yetkili hastanelerce düzenlenen ve Merkez Sağlık Kuruluşunca değerlendirilerek çalışma gücünün asgari yüzde 40’ını kaybetmiş olduğu karara bağlanan “engelli sağlık kurulu raporları” vergi indirimi uygulamasında dikkate alınmaktadır. Öte yandan; işe girmek, engelli kimlik kartı almak, sosyal yardımlardan faydalanmak gibi değişik amaçlarla alınan ve Merkez Sağlık Kurulunca değerlendirilmemiş engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden engellilik indiriminden yararlanılması mümkün değildir.

ENGELLİLERE TANINAN VERGİSEL AVANTAJLAR

a) Gelir Vergisi Kanunu’na göre: 2022 yılı aylık ve yıllık engellilik indirimi tutarları ve sağlanan vergi avantajları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

b) Diğer vergisel avantajlar:

Engelli vatandaşların içinde bulunduğu zor koşulların giderilmesine katkıda bulunmak, sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını kolaylaştırmak amacıyla vergi mevzuatında çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Bu kapsamda daha önce yayınlanmış olan “Engelliler İçin Vergi Rehberi” güncellenerek kullanıma sunulmuştur.

İktibas: Paradergi

Exit mobile version