Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Sözleşmelilerin Memur Kadrolarına Atanmalarına İlişkin Kanun Teklifinin Değerlendirilmesi – Mahmut ESEN, E. Mülkiye Başmüfettişi

Sözleşmelilerin Memur Kadrolarına Atanmalarına İlişkin Kanun Teklifi

Mahmut ESEN
E. Mülkiye Başmüfettişi
mahmutesen@gmail.com

Sözleşmeli kamu personelinin 657 sayılı DMK göre memur kadrolarına atanmasını düzenleyen “Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”; Millet İttifakını oluşturan partilere mensup 187 milletvekili tarafından imzalanmış ve 13.01.2023 tarihinde TBMM Başkanlığına verilmiştir.

Sözleşmeli personelin teklifi özlemle beklediği bilinmektedir.

30 Eylül 2022 itibarıyla kamu sektöründe toplam 590.257 personel sözleşmeli statüde bulunmaktadır.

Bunların 488.574’ü kamu idarelerinde, 70.551’i KİT/özel kanunu bulunan kuruluşlar/kamu bankalarında, 30.351’i belediyelerde çalışmaktadır.

1-Kanun Teklifi ile; kamu kurum/kuruluşlarında bir yıldan az süreli, ayın/haftanın belirli gün ve saatlerinde kısmi zamanlı çalışanlar hariç olmak üzere; 28.11.2022 tarihi itibarıyla sözleşmeli kadrolarda çalışan ve 657 sayılı DMK göre memur olma genel koşullarını taşıyanlara; istekleri üzerine 60 gün içinde memur kadrolarına atanma olanağı getirilmektedir.

Teklifte yer alan düzenlemelere göre:

a) Vizeli/ihdas edilmiş sözleşmeli kadrolarda çalışanlar,

b) İl özel idaresi, (Belediye Kanununun 49 maddesi uyarınca) belediyeler/bağlısı idarelerde ile  mahalli idare birliklerinde çalışanlar,

c) Aile hekimleri ve aile hekimliği çalışanları,

d) Sulama birliklerinde çalışanlar,

Memur kadrolarına atanabilecektir. Bunların sözleşmeli statüde geçen hizmetleri memurlukta değerlendirilecektir.

2-Devlet Opera ve Balesi Gn. Md. ile Devlet Tiyatroları Gn. Md. bir yıldan az süreli/mevsimlik hizmetler kapsamında çalışan solist/sanatçı, sahne üstü ve gerisinde sözleşmeli çalışanlar da memur kadrolarına alabilecektir.

3-657 sayılı DMK’nun sözleşmeli personel çalıştırması konusunu düzenleyen 4/B maddesinde bazı ek/değişiklik yapılmıştır.

Bu bağlamda;

-Yurt içi/dışında işin geçici olma koşulu aranmadan/ mali yılla sınırlandırılmaksızın sözleşmeli personel istihdamı konularında CB yetki verilmiştir.

-Daha önce ancak geçici yasalara dayalı olarak yapılan kadroya geçiş işlemlerinin kalıcı bir biçimde çözümlendiği görülmektedir. Bundan böyle üç yıllık hizmet süresini tamamlayan sözleşmeli personel isteği halinde aynı unvanlı memur kadrolarına atanabilecektir.

Sözleşmeli statüde geçen hizmetleri memurlukta değerlendirilecektir.

Bu bağlamda 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesinde de ekleme yapılmış, belediyelerde de sözleşmeli kadroya atanma için sınav koşulu getirilmiş, üç yılını dolduran sözleşmeli personelin memur kadrosuna atanması olanağı sağlanmıştır.

4-Sözleşmeli personelin yanı sıra boş olan memur kadrolarına açıktan vekaleten atanmış olan imam-hatip, müezzin-kayyım, ebe/hemşirelere de kadroya atanma olanağı getirilmiştir. Din hizmetleri kadrolarına atanacaklar için sınav koşulu getirilmiş, ebe/hemşire kadrolarına atanabilmek için memur olmak için gerekli genel koşullara sahip olmak yeterli bulunmuştur.

Vekil öğretmenlerin kapsam dışında bırakılmış olması dikkat çekmektedir.

Exit mobile version