Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Satış ve Geri Kirala İşlemindeki Kira Yükümlülüğü TFRS 16’ya İlişkin Değişiklikler

Satış ve Geri Kirala İşlemindeki Kira Yükümlülüğü TFRS 16’ya İlişkin Değişiklikler

TFRS 16 Kiralamalar’a İlişkin Değişiklikler

102A, C1D ve C20E paragrafları eklenmiş ve C2 paragrafı değiştirilmiştir. C20E paragrafından önce yeni bir başlık eklenmiştir. Yeni eklenen metin altı çizili olarak, silinen metin ise üzeri çizili olarak gösterilmiştir.

Satış ve geri kiralama işlemleri

Varlığın devrinin bir satış işlemi olup olmadığının değerlendirilmesi

Varlığın devrinin bir satış işlemi olduğu durumlar

102A Kiralamanın fiilen başladığı tarihten sonra satıcı-kiracı, geri kiralamadan kaynaklanan kullanım hakkı varlığına 29-35 paragraflarını ve geri kiralamadan kaynaklanan kiralama yükümlülüğüne 36-46 paragraflarını uygular. 36-46 paragrafları uygulanırken, “kira ödemeleri” veya “revize edilmiş kira ödemeleri” satıcı-kiracı tarafından elde tutulan kullanım hakkıyla ilgili hiçbir kazanç ya da kayıp tutarı yansıtılmayacak şekilde belirlenir. Bu paragraftaki hükümlerin uygulanması satıcı-kiracının, 46(a) paragrafı uyarınca bir kiralamanın kısmen veya tamamen sonlandırılmasıyla ilgili herhangi bir kazanç ya da kaybın kâr veya zarara yansıtılmasını engellemez.

Ek C

Yürürlük tarihi ve geçiş

Yürürlük tarihi

CID Aralık 2022 ‘de yayımlanan Satış ve Geri Kirala İşlemindeki Kira Yükümlülüğü, C2 paragrafını değiştirmiş ve 102A ile C20E paragraflarını eklemiştir. Satıcı-kiracı bu değişiklikleri 1 Ocak 2024 veya sonrasında başlayan yıllık hesap dönemlerinde uygular. Erken uygulamaya izin verilmektedir. Erken uygulama hâlinde bu husus dipnotlarda açıklanır.

Geçiş

C2 C1-C20E C49 paragraflarında yer alan hükümlerin amaçları çerçevesinde, ilk uygulama tarihi işletmenin bu Standardı ilk kez uyguladığı yıllık hesap döneminin başlangıcıdır.

Satış ve geri kirala işlemindeki kira yükümlülüğü

C20E Satıcı-kiracı Satış ve Geri Kirala İşlemindeki Kira Yükümlülüğü ’nü (bakınız: C1D paragrafı) ilk uygulama tarihinden sonra gerçekleştirilen satış ve geri kirala işlemine TMS 8 uyarınca geriye dönük uygular.

Exit mobile version