Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu Ek 6’ıncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Genelge 2021/1’de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Genelge 2023/4

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumandan;

26/1/2023

5684 SAYILI SİGORTACILIK KANUNU EK 6 NCI MADDESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2021/1) DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN GENELGE (2023/4)

Madde 1 – 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu Ek 6 ncı Maddesinin Uygulanmasına ilişkin Genelgenin (2021/1) 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ödeme süreçlerine dair işlemler

Madde 8 – (1) Hasar gerçekleştikten sonra onarımı veya tedariki mümkün bir kıymetin tazminat alacaklısı tarafından hizmet sağlayıcısına başvurulması durumunda, tazminat alacaklısı tarafından sigorta şirketine hitaben yazılan ve ödemenin doğrudan hizmet sağlayıcısına yapılmasına dair yazılı talebin sunulan hizmete ilişkin olarak ilgili mevzuata uygun şekilde tanzim edilen fatura ile birlikte sigorta şirketi tarafından talep edilen gerekli diğer bilgi ve belgelerin iletilmesi üzerine sigorta şirketi, işlemleri tamamlamasını müteakip hizmet bedelini hizmet sağlayıcısına öder.

(2) Tazminat alacaklısının sağlık kuruluşundan hizmet alması durumunda, tazminat alacaklısı tarafından sigorta şirketine hitaben yazılan ve ödemenin doğrudan sağlık kuruluşuna yapılmasına dair yazılı talebin sunulan hizmete ilişkin olarak ilgili mevzuata uygun şekilde tanzim edilen fatura ile birlikte sigorta şirketi tarafından talep edilen gerekli diğer bilgi ve belgelerin iletilmesi üzerine sigorta şirketi, işlemleri tamamlamasını müteakip hizmet bedelini sağlık kuruluşuna öder.

(3) Sigorta ilişkisi kapsamında sigorta şirketi tarafından tazminat ödemesi yapılacağı hallerde ödeme, hizmet sağlayıcısı veya sağlık kuruluşu ile aralarında ayrıca bir anlaşma olup olmadığına bakılmaksızın ilgili hizmet sağlayıcısı veya sağlık kuruluşuna yapılır. Ödenecek tutar ise sigorta şirketi tarafından ilgili sigorta genel şartları, poliçe özel şartları ve hizmet sağlayıcısı veya sağlık kuruluşu ile arasındaki anlaşma hükümleri çerçevesinde belirlenir.

(4) Bu madde kapsamında sigorta şirketi tarafından yapılan ödeme, hizmet sağlayıcısına veya sağlık kuruluşuna tazminat alacağını arttırıcı ya da azaltıcı niteliği haiz, dolaylı ya da doğrudan herhangi bir hak veya yetki tanımadığından, bu madde kapsamında sigorta şirketine iletilen yazılı talepler Kanunun ek 6 ncı maddesine aykırılık teşkil etmez.

(5) Bu madde kapsamında sigorta şirketi tarafından yapılan ödeme, tazminat alacaklısına sunulan hizmetin karşılığı olup her ne isimle olursa olsun hizmet sağlayıcısına veya sağlık kuruluşuna sigorta şirketi tarafından hizmet bedeli dışında ek ödeme yapılamaz.

(6) Bu madde kapsamında sigorta şirketi tarafından yapılan ödeme, sigorta şirketi tarafından tazminat alacaklısına bildirilir. Bu bildirim, sigorta şirketinin tercihine göre yazılı şekilde yapılabileceği gibi elektronik posta, kısa mesaj ve benzeri diğer yöntemlerle de yapılabilir.

(7) Bu madde kapsamında tazminat alacaklısından alınacak yazılı talebin ıslak imzalı şekilde alınması mümkün olduğu gibi e-posta, kısa mesaj ve benzeri yöntemlerle elde edilmesi de mümkündür. Yazılı talebin doğruluğu ve geçerliliği konusunda sigorta şirketi tarafından ilave doğrulama yöntemleri getirilebilir. Ancak anılan yöntemler, bu maddeyi uygulama dışı bırakacak şekilde kullanılamaz.

(8) Bu madde, sigortacılık yapan diğer kurum ve kuruluşlar ile Hesap tarafından yürütülen tazminat ödeme süreçlerinde kıyasen uygulanır.”

Madde 2 – Bu Genelge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3 – Bu Genelge hükümlerini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.

 

Exit mobile version