Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Önemi Nedeniyle Analitik Kısa Özeti – Mahmut ESEN, E. Mülkiye Başmüfettişi

Mahmut ESEN
E. Mülkiye Başmüfettişi
mahmutesen@gmail.com

Ak Parti Grup Başkanvekilleri ve 201 milletvekili tarafından 27.01.2023 tarihinde TBMM Başkanlığına verilmiş, PBK kabul edilmiş ve Genel Kurul Gündemine girecek durumda olan, milyonlarca yurttaşımızı yakından ilgilendiren “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” önemi nedeniyle analitik kısa özeti.

(Teklif kabul edilmesi halinde Cumhuriyet yönetimi dönemindeki 39’uncu vergi affı olacaktır.) 

1- “Torba” niteliğindeki bu Kanun Teklifiyle31.12.2022 tarihi itibarıyla kamu idarelerine beyan edilmesi gereken veya kamu idarelerince tahsili gereken vergiler, vergi cezaları, bunlara bağlı gecikme faiz/zamları; idari para cezaları; SGK prim alacakları ve cezaları ve  diğer kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.

2- Yapılandırma usul ve esasları Kanun’un 1’inci, 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü maddelerinde kapsamlı bir şekilde düzenlenmiştir.

Yeniden yapılandırma sırasında kesinleşmiş vergi asıllarının ve idari para cezalarının tamamı, vergi cezaların ise %50 ‘si tahsil edilecektir.

Ayrıca kamu alacakları için idareler tarafından tahakkuk ettirilmiş olan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezaları alacaklarının tahsilinden ise vazgeçilecektir. Bunları yerine gecikme faizi oranına göre daha düşük olan (1.11.2016 tarihinden itibaren aylık %0,75 olarak sabitlenmiş Yİ- ÜFE) esas alınarak belirlenecek tutarın tahsil edilmesiyle yetinilecektir.

Daha önceki yapılandırma uygulamalarında olduğu gibi borçlulara aylık olarak ödenmek üzere 12-48 ay arasında değişen taksit olanağı getirilmiştir. Taksit sürelerine göre alacaklara %9- 36 arasında değişen oranda zam uygulanacaktır.

(Spor kulüpleri için taksit süreleri yüz yirmi aya çıkarılmıştır.)

Bu Kanun kapsamında yapılandırılmış belediye borçlarının tahsili sırasında genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan aylık paylardan % 40 yerine % 50’sine kadar kesinti yapılabilecektir.

Peşin ödemelerde indirim olanakları sağlanmıştır.

Bu Kanundan yararlanmak isteyen borçluların 30.04.2023 tarihine kadar ilgili idareye başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Daha önce  7256 ve 7326 sayılı kanunlara  göre yapılandırılmış alacaklar borçluların talebi halinde yeniden yapılandırılabilecektir.

Ayrıntılara ilişkin konularda uygulayıcılara yol göstermek üzere tebliğler çıkarılacaktır.

3- Belediyelerin alacak/borçlarının yapılandırılması konularına ilişkin bazı özel düzenlemeler getirilmiştir.

Belediyelerde ilgilerin isteğine üzerine yapılmakta olan belediye meclisince tarifeye bağlanmış ücrete tabi işler; müze ve maden payı, su, atık su/katı atık bedelleri, İSKİ su/kanalizasyon harcamalarına katılma payları yapılandırma kapsamına alınmıştır.

Belediyeler, bağlı idareler ve belediye şirketlerinin 2004 yılı sonuna kadarki kamu idarelerinden alacak/borçlarının mahsup edilmesine ve kalanının vergi paylarından tahsile ilişkin düzenleme kapsamındaki borçlar yapılandırma dışında bırakılmıştır.

4- Mükellefler; gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artırmaları ve  ödeme yapmaları halinde haklarında ödeme yapılan yıllara ilişkin vergi incelemesi/vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.

İşletmeler (emtia/makine/demirbaş) kayıtlarını düzeltebilecektir.

Diğer Hükümler

– SGK tarafından yersiz/fazla ödenmiş alacaklarının tahsilinde,

– Sigortalıların sattıkları ürün bedellerinden kesinti yapıldığı halde SGK’ ya ödenmemiş prim alacaklarına,

– Orman sayılan yerler, Hazine/Devlete ait yerlerin kullanım bedelleri, hasılat/kar payı alacaklarına,

– Belediyeler, bağlı idareler ve şirketlerin mülkiyetindeki taşınmazların satış, irtifak hakkı/kira bedelleri (kaynak suları dahil) kullanım bedelleri, hasılat payları alacaklarına;

Yasal faiz/gecikme zammı vb. yerine Yİ- ÜFE uygulanarak borç asıllarıyla birlikte ödenebilecektir.

(Genel bütçe vergi gelirleri içinde %24 oranı ile ilk sırada gelen İthalden alınan KDV’de 2023 yılı için belirlenmiş 931,4 milyar TL. gelir tahmini hedefinden uzaklaşıldığı anlaşılmaktadır.)

– Büyükşehirlerde tüzel kişiliğini yitiren köylerden Emlak Vergisi ile BGK göre alınması gereken vergi, harç ve katılma paylarının alınmayacağına,

– Tüzel kişiliğini yitirerek tek mahalleye dönüştürülmüş beldelerde içme suyu ücretinin en düşük tarifenin %50 sini geçmeyeceğine;

İlişkin 6360 sayılı Kanunun Geçici Madde hükümleri süreleri 2025 sonuna kadar uzatılmıştır.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version