Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Depremzedelere İşverenlerce Yapılacak Nakdi Yardımlara Vergi İstisnası Geliyor – Caner SAMANCI, Vergi Müfettişi

Caner SAMANCI
Vergi Müfettişi
canersamanci@gmail.com

27/01/2023 tarihinde TBMM’ye sunulan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi 31/01/2023 tarihinde Plan Bütçe Komisyonundan geçerek hızla TBMM Genel Kuruluna sevk edilmişti.

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin yaşanmasının ardından TBMM çalışmaları tatil edilmişti. Meclisin bu hafta tekrar açılmasıyla birlikte EYT düzenlemesinin gündemde öne çekilerek ilgili düzenlemenin 7-8 Mart tarihli Genel Kurul gündemine alınmasına karar verilerek ertelenmesi, başta matrah artırımına tabi yılların değişmesi olmak üzere kanuna yeni düzenlemelerin eklenebileceği ihtimallerini doğurdu.

Nitekim AKP Grup Başkanvekili Mustafa ELİTAŞ’ın açıklamaları bu tahminleri doğrular nitelikte.

Deprem bölgesindeki işletmelerde çalışanların çeşitli gerekçelerle geçici sürelerle başka şehirlere gitmesinin ardından bölgedeki sanayici ve işletmeler mevcut faaliyetlerini yürütmek adına personelini işbaşı yapmaları için geri çağırmaya başladı.

Ancak evlerinin hafif ya da orta hasarlı olması ve artçı depremlerin de devam etmesi dolayısıyla, işçiler geri dönüşler için kaygılı durumdalar. Bunun yanında evlerini boşaltmak durumunda olanlar için taşınma maliyetleri de gündeme gelmiş durumda.

Tam da bu noktada işverenler hem faaliyetlerindeki sürekliliği sağlamak hem de personellerinin yanında olmak maksadıyla maaş ödemelerine ilave olarak toplu ya da dönemler itibariyle nakdi yardım açıklamaya başladılar.

Ancak ücret ödemelerine ilişkin olarak GVK 61-63 maddelerinin amir hükümleri, bu nevi’den nakdi yardımları ücret tanımı içerisine alıyor ve böylelikle bu yardımların yaklaşık %20’sinin Gelir Vergisi olarak stopaj kesintisine tabi olmasını kaçınılmaz kılıyor.

Bu durum yetkililerin de dikkatini çekmiş olacak ki, yapılan açıklamaya göre deprem bölgesindeki işverenlerce çalışanlara yapılacak ücret ödemeleri haricindeki 50 bin TL’ye kadar ödemelerin vergiden istisna tutulmasına yönelik çalışmaların yapılandırma kanununa eklenerek bir an önce yasalaştırılacağı ilan edilmiş oldu.

Son derece yerinde ve bölgedeki insanlar için faydalı olan bu düzenleme, bir yandan da bu ara dönem içerisinde personellerin ihtiyaçlarını karşılamak durumunda olan işletmeler için de kanunun yasalaşmasını beklemek zaruriyetini doğuruyor.

Bu noktada, personellerinin acil ihtiyaçlarını karşılamak niyetinde olan işletmelerin bu nev’iden yardım ödemelerini ‘196 – Personel Avansları’ veya ‘135 – Personelden Alacaklar’ hesaplarında takip ederek daha sonra ödenecek maaşlarından mahsup etmek suretiyle istisnadan faydalanma yoluna gidebileceklerini belirtmek isterim.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

 

Exit mobile version