Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Deprem Bölgesinde Sigortalının Vefat Etmesi Durumunda Hak Sahiplerinden Talep Edilebilecek Belgeler

Deprem Sebebiyle OHAL İlan Edilen Bölgelerde Hayat Sigortaları Uygulamalarına Dair Sektör Duyurusu (2023/6)

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumandan:

Tarihi: 16/3/2023

Bilindiği üzere, 6/2/2023 tarihinde meydana gelen deprem sebebiyle 10/2/2023 tarihli ve 32100 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1354 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı ile Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde üç ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmiştir. Kurumumuzca istihsal edilen 15/2/2023 tarihli ve 2023/4 sayılı Deprem Sebebiyle OHAL İlan Edilen Bölgelerde Alınacak Tedbirlere İlişkin Sektör Duyurusu (2023/4 sayılı Sektör Duyurusu) ile OHAL ilan edilen bölgelerde sigorta uygulamalarına dair alınması gereken tedbirler duyurulmuştur.

Hayat sigortasının özel yapısından dolayı OHAL ilan edilen bölgelerde hayat sigortası uygulamaları için Kurumumuzca ayrıca bir açıklama yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu kapsamda deprem nedeniyle OHAL ilan edilen illerdeki hayat sigortası uygulamalarına ilişkin aşağıdaki hususlara riayet edilmesi önem arz etmektedir.

Vefat durumunda talep edilecek belgeler

MADDE 1 – 1/6/2022 tarihinde yürürlüğe giren Hayat Sigortası Genel Şartlarının (Genel Şartlar) “Rizikonun gerçekleşmesi hâlinde yapılacaklar” başlıklı 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasında sigortalının vefat etmesi durumunda hak sahiplerinden talep edilebilecek belgeler aşağıdaki şekilde düzenlemiştir:

“Hak sahipleri, rizikonun gerçekleşmesinden sonra;

a) Vukuatlı nüfus kayıt örneğini,

b) Gerekirse ölüm nedenini açıklayan doktor raporu, ölüm belgesi veya gömme iznini,

c) Gaiplik hâlinde mahkemeden alınacak olan gaiplik kararını,

ç) Lehtar tayin edilmediği durumlarda mirasçılık belgesini,

d) Sigortacının ediminin belirlenmesi için gerekli ve hak sahiplerinden beklenebilecek her türlü ek bilgi ve belgeyi

sigortacıya makul bir süre içinde sağlamak zorundadır. ”,

Bu kapsamda, OHAL bölgesinde meydana gelen deprem nedeniyle vefat eden sigortalıların yakınlarının mağdur olmamasını teminen sigorta şirketleri tarafından hak sahiplerinden talep edilecek belgelerin yalnızca Genel Şartlarda düzenlenen ve talebi tazminatın ödenebilmesi için zorunlu belgelerle sınırlı olması, özellikle hükmün (d) bendi kapsamında süreci uzatacak ilave bilgi ve belgelerin hak sahiplerinden talep edilmemesi önem arz etmektedir.

Bireysel kredilerle bağlantılı sigortalarda değişen vade yapısına uyum

MADDE 2 – Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliği’nin 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrası ile 2023/4 sayılı Sektör Duyurusunun 1 inci maddesi uyarınca; depremden etkilenen vatandaşların kredi ödemelerinin belli bir dönem faizsiz şekilde tüketicinin onayı alınmaksızın ötelenmesi durumunda, kredi borç yapısında kredi kullananın lehine kredi kuruluşu tarafından gerçekleştirilecek değişiklik uyarınca aşağıdaki işlemler yapılabilir:

a) Uyum için gerekli süre ve operasyonel kısıtlar da göz önüne alınarak yürürlükteki sigorta poliçesinin teminat tutarları ve süresi revize edilebilir veya sonlandırılarak yeni kredi süresi ve tutarı ile uyumlu sigorta poliçesi düzenlenebilir.

b) Yürürlükteki sigorta poliçesi aşağıda belirtilen koşullar dikkate alınarak devam ettirilebilir.

— Kredi anaparası ile poliçe teminatı arasında ortaya çıkabilecek farkların giderilmesi amacıyla ek poliçe düzenlenebilir.

— Yürürlükteki sigorta poliçesi vadesi dolmuş olsa dahi kredi devam etmekte ise arta kalan kredi süresi için ek poliçe düzenlenebilir.

c) Şirket tarafından söz konusu ek poliçelerin düzenlenemediği veya zeyil yapılamadığı durumlarda kredi kullananın mağdur edilmemesi için riskin gerçekleşmesi durumunda tazminat ödemelerinde kredi borcu ve vadesinin esas alınması gerekmektedir. Riskin gerçekleştiği tarihteki kredi borç tutarının, poliçe teminat tutarına bakılmaksızın sigorta şirketi tarafından karşılanması ve poliçe vadesi dolmuş olsa dahi kredi devam etmekte ise ilgili borç tutarının sigorta şirketi tarafından karşılanması gerekmektedir.

Yürürlük

MADDE 3 – İşbu Sektör Duyurusu ilan tarihinde yürürlüğe girer.

Kaynak: SEDDK

 

Exit mobile version