Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Deprem ve Mücbir Sebep Kapsamında Yeminli Mali Müşavirlik Faaliyetinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri – M. Bahadır ALTAŞ, YMM

Deprem ve Mücbir Sebep Yeminli Mali Müşavirlik Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com

Giriş: 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli Malatya, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Elâzığ ve Diyarbakır illerimizde yaşanan deprem nedeniyle hepimize tekrar çok geçmiş olsun. Bir çoğumuz bu felaketin mağdurları olarak yakınlarımızı sevdiklerimizi dost ve arkadaşlarımız kaybettik. Tüm ülkemizin ve meslek camiamızın başı sağ olsun 55’i meslek mensubumuz olmak üzere 50 bin canımız bugün artık aramızda yok artık. Günler geçse de acılar dinmiyor göz yaşlarımız bitmiyor. Vefat edenlerin hepsine Allahtan rahmet yaralılara acil şifa diliyorum. Allah bizlere bir daha böyle bir acı yaşatmasın inşallah.

Depremin yıkıcı etkisinin yaşamımızda yaratmış olduğu tahribatın büyüklüğü her geçen gün daha da belirginleşmektedir. Bizler bu acı günlerde insanı ve mesleki sorumluluk duygusu ile faaliyetimize devam etmek bölge insanımıza ve ekonomisine katkı vermek için var gücümüzle çalışmaya gayret sarf etmekteyiz.

Yeminli Mali Müşavirler olarak yaşanan ve yaşanması muhtemel sorunlarımızla ilgili olarak bölgenin ekonomik ve sosyal yaşamı ile birlikte Yeminli Mali Müşavirlik faaliyetlerin tasdikten doğan sorumlulukları yönünden karşılaşılması muhtemel sorunlar için bu konudaki önerilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bölgenin ekonomik ve sosyal yaşamına ilişkin öneriler

Ülke olarak zor günlerden geçmekteyiz. Art arda yaşanan depremlerin oluşturduğu yıkım ve tahribat, geride kalan her geçen gün belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Başta insan yaşamı olmak üzere; ekonomik ve sosyal yaşam felç oldu. Depremden etkilenen 10 ilimizin nüfusu 13 milyon 422 bin kişi olup ülkemizdeki her 6 kişiden 1’i deprem bölgesinde yaşmaktadır. Deprem bölgesinde yaşayan Suriyelilerin sayısı ise 1 milyon 731 bin kişiye ulaşmaktadır. Deprem bölgesindeki toplam nüfus 15.2 milyonu bulmaktadır. GSYİH`nın yüzde 9,3`ü bu bölgede yaratılmaktadır. Bölgenin yeniden eski günlerine dönmesi için hep birlikte her türlü siyasi endişelerden uzak elbirliği ile çalışmalıyız.

Yeminli Mali Müşavirlik Faaliyetlerine ilişkin Öneriler

Cumhurbaşkanı tarafından depremden etkilenen on ilimiz ve Sivas ili Gürün ilçesinde olağan üstü hal. Hazine ve Maliye Bakanlığınca da 06.02.2023-31.07.2023 tarihleri arasındaki vergisel işlemlere yönelik olarak 213 sayılı VUK kapsamında mücbir sebep ilan edilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı SGK tarafından Afet Bölgesinde bulunan illerde işverenler tarafından verilmesi gereken bildirimler ve bunlara ilişkin ödemlerin süresi ertelenmiştir. 125 sayılı OHAL Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulaması devreye konulmuştur. Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılması gibi birçok uygulamada depremden kaynaklı düzenlemeler yapılmıştır.

Yaşanan deprem nedeniyle mükelleflerin ve meslek mensuplarının (SMMM-YMM) önemli bir bölümünün 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca tutulması ve tasdiki zorunlu kanuni defterleri ile kullanmak mecburiyetinde oldukları belgeleri enkaz altında kalarak zayi olmuştur.

Yapılan düzenlemeler bir nebzede olsa iyileştirmeler sağlasa da depremin yarattığı yıkım nedeniyle fiziki olarak mesleğin hem Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler hem de Yeminli Mali Müşavirler tarafından devam ettirilmesi çok zor bir hal almıştır. Bu şartlar altında sürecin en az zararla atlatılması ve mükelleflerin iş ve işlemlerinin daha sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi için mücbir sebep süresi içinde yeminli mali müşavirlerin tasdikten doğan sorumlulukların güvence altına alınması mesleğin önemi ve geleceği acısından bir zorunluluk olmaktadır.

Sonuç: Yukarıda özet olarak değinmiş olduğumuz konuların Yeminli Mali Müşavir odaları ile TÜRMOB tarafından Gelir İdaresi Başkanlığına iletilerek kısa sırada çözüme kavuşturulması tüm meslek mensuplarının beklentisini karşılayacaktır. Ülkemize ve milletimize bir kez daha geçmiş olsun derken; vefat eden meslektaşlarımıza ve vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

 

Exit mobile version