Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Adalet İstatistikleri 2022 Yayımlandı

Adalet İstatistikleri 2022 Yayımlandı

ÖNSÖZ

İstatistik, olayların ve olguların gözlemlenmesi yoluyla elde edilen tekniklerin tümünü belirli bir amaç için veri toplama, tablo ve grafiklerle özetleme, sonuçları yorumlama, sonuçların güven derecelerini açıklama, örneklerden elde edilen sonuçları kitle için genelleme, özellikler arasındaki ilişkiyi araştırma, çeşitli konularda geleceğe ilişkin tahmin yapma ve bilgi kirliliğinin önüne geçilerek ihtiyaç duyulan güvenilir bilginin oluşmasını sağlayan bir bilim dalı olarak çağımızın pusulası haline gelmiştir. Günümüzde bu pusulanın görevi; devletlere, araştırmacılara ve bilim insanlarına, dünü anlayıp bugünü yorumlama dolayısıyla geleceği inşa ederek bilgi toplumu olma yolunda rehberlik etmektedir.

İstatistik ve bilgi toplumu arasındaki bu ilişki, adalet alanındaki gelişim ve değişimleri de istatistik perspektifiyle yakından takip etmeyi gerekli kılmıştır. Dijitalleşmenin insan hayatını tüm yönleriyle kuşattığı çağımızda; istatistik; disiplinler arası bir iletişim aracı ve nesnel bir bilgi kaynağı olarak da değerlendirilmektedir. Bu bakımdan adalet istatistikleri, bu bilimin yargı alanına özgülenmesiyle ortaya çıkmış ve özellikle son dönemde yargı politikalarının belirlenmesinde en önemli unsurlardan biri haline gelmiştir.

Adalet teşkilâtımızın hafıza kartı olarak kabul edebileceğimiz adalet istatistikleri geçmişteki verileri değerlendirerek adli sistemin güncel durumunu analiz etmekte ve geleceğe ışık tutmaktadır. Adalet istatistikleri davaların seyri, suç ve suçluluk hareketleri ile adli olayların ülke genelindeki dağılımının görülmesi, yargı sisteminin uluslararası yargı sistemleriyle karşılaştırılabilmesi, mevzuat etki analizleri yapılarak ihtiyaç duyulan mevzuatların hazırlanmasında kullanılmakta ve böylece yargı politikaları oluşturulabilmektedir.

Bu kapsamda; Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğümüzce istatistik alanındaki teknolojik gelişmelere de kayıtsız kalınmamış ve bilişim alt yapı geliştirilme çalışmalarına önem verilerek Genel Müdürlüğümüz bünyesinde “Adli Veri Bankası” kurulmuştur. Gelinen aşamada Adli Veri Bankasından üretilen istatistikler sayesinde adalet mekanizmasının işleyişi ile ilgili olarak ileriye dönük daha isabetli plân ve programlar yapılabilir ve doğru adalet politikaları geliştirilebilir duruma gelinmiştir.

Bununla birlikte; bilgiyi toplama ve değerlendirmenin, doğru istatistik üretmenin önemine binaen Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğümüz bünyesinde “Adalet İstatistiklerini Derleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı” kurularak bugüne kadar elde edilen tecrübelerle önümüzdeki süreçte ulusal ve uluslararası alanda ihtiyaç duyulan detaylı istatistiklerin daha profesyonelce üretilmesi ve üretilen istatistiklerden gerekli akademik ve idari çalışmaların yapılmasına imkân sağlanması hedeflenmiştir.

Genel Müdürlüğümüzce adalet sistemine ilişkin verilerle üretilen istatistiklerden elde edilen yayınlar web sitesinde kamuoyu ile her yıl düzenli olarak paylaşılmaktadır. Bu kapsamda, her sene düzenli olarak çıkarılan “Adalet İstatistikleri” yayını, adalet sistemimizin aksayan yönlerini ortaya koymakta ve gereken çözümlerin üretilmesi hususunda öncü rol üstlenmektedir.

Bu doğrultuda, Bakanlığımızca Adli Veri Bankası çalışmalarının tamamlanması nedeniyle 2022 yılından itibaren verinin kapsamı genişletilmiş ve tüm veriler Adli Veri Bankasından derlenmeye başlanmıştır. Bununla birlikte; revizyon politikasına göre veri kapsamının genişletilmesi nedeniyle, 2022 yılı yayınlarında yer alan geçmiş yıllara ait tüm istatistikî veriler güncellenmiş ve yayında uluslararası alanda karşılaştırılabilirliği sağlayan göstergelere, dosya, suç, dava ve taraf sayılarına ilişkin ayrıntılı istatistiklere yer verilmiştir.

Yargı teşkilâtımızın 2015-2022 yıllarına ilişkin yargılama faaliyetini ortaya koyması ve yargı alanında farkındalığın arttırılmasında öncü rol üstlenen “Adalet İstatistikleri 2022” adlı kitabımızın, hukuk ve adalet sisteminin ilerleyişine dair politikaların belirlenmesi çerçevesinde, karar alıcılar için rehber niteliğinde olmasını temenni eder, yayının hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik ederim.

Bekir BOZDAĞ
Adalet Bakanı

Adalet İstatistikleri 2022 İçin Tıklayınız – Link

Exit mobile version