Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Hazır Beton Dökülmesi Mal Teslimi midir? Hizmet İfası mı? Ferit TAŞ, YMM

Hazır Beton Dökülmesi Mal Teslimi midir? Hizmet İfası mı?

Ferit TAŞ
Yeminli Mali Müşavir
VDK Başkan Yardımcısı (E)
Maliye Müfettişi (E)
ftas@isik-ymm.com.tr

Hazır beton dökülmesi işleminin mal teslimi veya hizmet ifası olarak değerlendirilmesi, gerek KDV tevkifatı açısından gerekse serbest bölgelere teslimde ihracat istisnası açısından önemlidir. Eğer hazır beton dökülmesi işlemi hizmet ifası olarak değerlendirilirse kısmi KDV tevkifatına tabi olacaktır ancak Serbest Bölgelere hazır beton gönderilmesi halinde ise ihracat istisnasından faydalanamayacaktır. Tersi durumda yani mal teslimi olarak değerlendirilmesi halinde ise KDV tevkifatına tabi olmayacak ancak serbest bölgelere teslimde ihracat istisnasından faydalanacaktır.

Serbest Bölgeye Hazır Beton Teslimi

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/F-4.9.) bölümünün ilk halinde yer alan “Örnek 3: Hazır betonun imal edilerek transmikserle dökülmesi işi, KDV uygulamasında inşaat taahhüt işleri kapsamında “hizmet” olarak değerlendirilmektedir. Bu hizmetin yurt içinden serbest bölgedeki inşaatlar için verilmesi de mal teslimi olarak kabul edilemeyeceğinden KDV’ye tabi olacaktır.” şeklindeki düzenleme 21.05.2016 tarihli ve 29718 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6 Seri No.lu KDV Tebliğinin 12. maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Bu değişiklik akabinde İzmir Vergi Dairesi Başkanlığınca verilen 17.01.2019 tarihli ve 26638 sayılı özelge ile artık hazır beton dökülmesi işleminin hizmet olarak değerlendirilmediği ve dolayısıyla KDV Kanununu 11/1-a maddesi kapsamında ihracat teslimi olarak değerlendirilerek KDV’den istisna olduğu belirtilmiştir.

KDV Tevkifatı Açısından

KDV Tevkifatı bir vergi güvenlik müessesi olup, tam tevkifat uygulanacak işlemler ile kısmi tevkifat uygulanacak işlemler olarak ikiye ayrılmaktadır. Kısmi tevkifat uygulanacak işlemler ise hizmet ifaları ve mal teslimleri olarak ikiye ayrılmaktadır.

Transmikserle hazır beton dökülmesi işlemi KDV Genel Uygulama Tebliğinde hizmet ifası olarak değerlendirilmektedir. Zira “I/C-2.1.3.2 Kısmi KDV Tevkifatına Tabi Hizmetler” bölümü altında “I/C-2.1.3.2.1. Yapım İşleri ile Bu İşlerle Birlikte İfa Edilen Mühendislik-Mimarlık ve Etüt-Proje Hizmetleri” başlığında hazır beton dökülmesi işlemi tevkifata tabi bir hizmet olarak değerlendirilmektedir. Yani hazır beton dökülmesi tevkifat açısından yapım işidir ve yapım işleri de hizmet ifasıdır.

Mevcut mevzuata göre hazır beton teslimini KDV tevkifatı konusunda hizmet ifası, serbest bölgeye teslimi olarak değerlendiren bir çelişki bulunmaktadır.

Bu çelişkinin olası bir nedeni gözden kaçma olabilir. Ancak 2016 yılından bu yana bir gözden kaçma olasılığı düşüktür. Bakanlığın sadece serbest bölgeler için değişiklik yapmak iradesinde olduğunu düşünebiliriz. Peki bu durumda söz konusu değişikliği gerekçe göstererek hazır beton tesliminin mal teslimi olduğunu iddia ederek tevkifat yapmaktan kaçınabilir miyiz? Bizim görüşümüze göre bu mümkün değildir. Zira I/C-2.1.3.2.1.2 bölümünde yer alan Örnek 2 tebliğden halen çıkarılmamış olup aşağıdaki gibidir.

Örnek 2: DSİ tarafından yaptırılan bir baraj inşasında kullanılacak hazır betonun, işin asıl yüklenicisi (A) İnş. Taah. A.Ş. tarafından (B) Hazır Beton A.Ş. nden temin edilmesi durumunda, hazır betonun hazırlanması, nakli ve yerine konulması işinin belirli bir yapım işinin bölümlerini teşkil eden işlerden olması ve bu nedenle inşaat taahhüt işi olarak kabul edilmesi nedeniyle, (B) tarafından verilen hazır beton taahhüt ve temini hizmeti tevkifat uygulaması kapsamında olacaktır.

01.03.2021 sonrasında, belirlenmiş alıcılar dışındaki KDV mükelleflerine yapılan 5.000.000 TL ve üzerinde yapım işlerinin ilk yüklenici ve alt yüklenicilerinden KDV tevkifatı yapılacaktır. Bu kapsamda 5.000.000 TL ve üzeri bedellerde tüm hazır beton teslimleri 4/10 yapım işi tevkifatına tabi olacaktır. İlaveten yapım işinin bedeli 5.000.000 TL ve üzerinde olması halinde, içerisindeki hazır beton bedeli daha düşük olsa da yine tevkifat yapılması gerekmektedir.

Sonuç ve Mevzuat Önerisi

KDV mevzuatımıza göre 2016 öncesinde hem KDV tevkifatı açsından hem serbest bölgeye gönderme açısından hazır beton dökülmesi işlemi hizmet ifası olarak değerlendiriliyordu. 2016 yılında serbest bölgeye hazır beton gönderilmesi işleminde görüş değişikliği yapılarak, hizmet ifası değil mal teslimi olduğu görüşüne geçilmiş olmasına rağmen KDV tevkifatı konusunda eski uygulama devam etmektedir.

Bu nedenle yapım işleri ile birlikte veya ayrı olarak yapılan hazır beton dökülmesi işleri 4/10 KDV tevkifatına tabidir. Tevkifat için ana işverenin belirlenmiş alıcı olması veya KDV mükellefi ise işin ana işin 5.000.000 TL’yi geçmesi gereklidir.

Hazır beton tesliminde serbest bölge uygulaması ve KDV tevkifatı uygulaması çelişmektedir. Bu nedenle Bakanlıkça hazır betonda KDV tevkifatı uygulamasının kaldırılmasının veya tutarlı davranarak tevkifat uygulanacak hizmetler değil mal teslimleri bölümünde yeniden düzenlemesinin daha isabetli olduğunu düşünüyoruz.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version