Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığından:

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 509)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: …)

MADDE 1 – 19/10/2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)’nin “II. Tanımlar ve kısaltmalar” başlıklı bölümünde yer alan “Mali Mühür ve Nitelikli Elektronik Sertifikayı,” ifadesi “Mali Mühür, e-Mühür ve Nitelikli Elektronik Sertifikayı,” şeklinde, “Tüzel kişilerin mali mühürle onaylaması, gerçek kişilerin ise nitelikli elektronik sertifika ile imzalaması veya mali mühür ile onaylaması,” ifadesi “Tüzel kişilerin mali mühürle veya e-mühürle onaylaması, gerçek kişilerin ise nitelikli elektronik sertifika ile imzalaması veya mali mühür ya da e-mühür ile onaylaması,” şeklinde, “İçerisine mali mühür sertifikası” ifadesi “İçerisine mali mühür veya e-mühür sertifikası” şeklinde değiştirilmiş ve “Elektronik Kayıt: Elektronik ortamda tutulan ve elektronik defter ve belgeleri oluşturan, elektronik yöntemlerle erişimi ve işlenmesi mümkün olan en küçük bilgi ögesini,” ifadesinden sonra gelmek üzere “Elektronik Mühür (e-Mühür): 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununun ek 1 inci maddesinde tanımlanan, başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve mühür sahibinin bilgilerini doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi” ifadesi eklenmiştir.

MADDE 2 – Aynı Tebliğin “IV.1.4. e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” başlıklı bölümün (a) fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“9- 2/4/2022 tarih ve 31797 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Şarj Hizmeti Yönetmeliği kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ile bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecileri.”

MADDE 3 – Aynı Tebliğin “IV.1.4. e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” başlıklı bölümünün (e) fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler eklenmiş ve mevcut (f) bendi (ğ) olarak teselsül ettirilmiştir.

“(f) Bu Tebliğ kapsamında e-Fatura uygulamasına dâhil olduktan sonra veya dâhil olmak zorundayken işi bırakıp daha sonra yeniden mükellefiyet tesis ettiren gerçek kişi mükellefler, işe başladıkları tarih itibarıyla e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

(g) Bu Tebliğ kapsamında e-Fatura uygulamasına dâhil olan veya dâhil olmak zorunda olan bir ferdi işletmenin sermaye şirketine dönüşmesi halinde, yeni kurulan sermaye şirketi de faaliyete başladığı tarih itibarıyla e-Fatura uygulamasına dâhil olmak zorundadır. Uygulamaya dâhil olma süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayın başından itibaren 3 ayı geçemez.”

MADDE 4 – Aynı Tebliğin “IV.1.5. e-Fatura Uygulamasına Geçiş Süresi” başlıklı bölümüne aşağıdaki bent eklenmiştir.

“g) Söz konusu bölümün (a) fıkrasının (9) numaralı bendi kapsamında olanlardan, bu Tebliğin yayım tarihi (bu tarih dâhil) itibarıyla faaliyette bulunanlar 1/7/2023 tarihine kadar, bu Tebliğin yayım tarihinden sonra faaliyete başlayanlar ise, faaliyete başladıkları tarih itibarıyla başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.”

MADDE 5 – Aynı Tebliğin “IV.1.7.1. İhracat İşlemlerinde e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” başlıklı bölümünün birinci fıkrasında yer alan “1/7/2020 tarihinden” ifadesi “Başkanlık tarafından ebelge.gib.gov.tr adresinde yapılan duyuruda belirtilecek tarihten” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6 – Aynı Tebliğde yer alan “V.1. Uygulamalardan Yaralanma Yöntemleri” başlığı “V.1. Uygulamalardan Yararlanma Yöntemleri” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 7 – Aynı Tebliğin “V.2. Belgelerin Elektronik Ortamda Oluşturulması” başlıklı bölümünün yedinci fıkrasında yer alan “500 TL’ye” ifadesi “Kanunun 232 nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen, işlemin gerçekleştiği yıla ait, fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutara” şeklinde değiştirilmiş ve yedinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“2/4/2022 tarih ve 31797 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Şarj Hizmeti Yönetmeliği kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ile bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecileri, Tebliğin “IV.1.5. e-Fatura Uygulamasına Geçiş Süresi” başlıklı bölümünün (g) bendi kapsamında e-Fatura uygulamasına dâhil olmaları gereken tarihten itibaren gerçekleştirdikleri mal teslimi ve hizmet ifalarına istinaden 213 sayılı Kanun gereğince kendilerine düzenleme zorunluluğu getirilen mali belgeleri, Kanunun 232 nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen, işlemin gerçekleştiği yıla ait, fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutara bağlı olmaksızın, bu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde, elektronik belge (e-Fatura, e-Arşiv Fatura) olarak düzenlemek ve bunları elektronik ortamda iletmek zorundadır.”

MADDE 8 – Aynı Tebliğin “V.5.4. e-Serbest Meslek Makbuzu Düzenlenmesi ve Teslimi” başlıklı bölümünün beşinci fıkrasında yer alan “uygulamasına olarak dâhil” ifadesi “uygulamasına dâhil” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 9 – Aynı Tebliğin “VIII. Diğer Hususlar” başlıklı bölümünün sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Bu Tebliğde onaylama, imzalama, elektronik belgelerde yer alma, doğrulama ve kaynağın inkâr edilmezliği konularında mali mühür ve nitelikli elektronik sertifika için geçerli olan düzenlemeler elektronik mühür için de geçerlidir.”

MADDE 10 – Bu Tebliğin;

a) 7 inci maddesi, Tebliğin yayımlandığı tarihi izleyen aybaşından itibaren gerçekleştirilen teslim ve hizmetlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde,

b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

MADDE 11 – Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

Kaynak: GİB

Exit mobile version