Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

7446 Sayılı Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

05 Nisan 2023 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 32154

Kanun No: 7446

Kabul Tarihi: 30 Mart 2023

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”vista_blue”]

ÖZET: Kanunla;

1- Adana ili Karataş ilçesinde sınırları belirlenmiş olan kıyı bölgesinde sera konulu Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde modern sera işletmeleri kurulabilmesi olanağı sağlanmıştır.

2- Büyükşehir belediyelerinde köylerden mahalleye dönüştürülen yerleşim yerlerinden “kırsal yerleşim özelliğini” taşıyanların “kırsal mahalle olarak kabul edilmesi ve buralarda ikamet edenlere bazı vergi istisnası/kolaylıkları getiren, indirimli su verilmesi vb. konuları düzenleyen” 5216 sayılı Kanunun Ek Madde 3’üne bir fıkra eklenmiş ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların ÇŞİDB tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle belirleneceği kuralı getirilmiştir.

3- Belediye Kanununun belediyelerin borçlanma usul ve esaslarını düzenleyen 68’nci maddesinde ek/değişiklik yapılmış; belediyeler ve belediye şirketlerinin AB destekli projelerin finansmanı için borçlanmalar; bankalar/yabancı devlet kuruluşlarından doğrudan veya İller Bankası A.Ş. aracılığı ile borçlanma ile Altyapı Projesi (SUKAP) kapsamındaki borçlanmalar için  Kanunda yer alan borçlanma limitleri dikkate alınmayacağı kuralı getirilmektedir.

(İl Özel İdareleri içinde paralel bir düzenleme yapılmıştır.)

4- İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanunun (nüfusu 10.000 altında kalan belediyelere ayrılan pay   ve HMB bütçesinden belediyelere yardımı düzenleyen ) 6’ıncı maddesinde ekleme yapılmış, bakanlıklar ile bağlı kamu idarelerinin mahalli idarelere yardım yapma olanakları genişletilmiştir.

5- Yerel Yönetimler Gn. Md. nün İçişleri Bakanlığından alınarak ÇŞİDB bağlanmasından kaynaklanan mahalli idare birliklerinde yetkili bakanlık sorunu çözümlenmeye çalışılmış, bu bağlamda belediyeler ve bağlı kuruluşların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde ÇŞİDB nın , diğer birliklerde ise İçişleri Bakanlığının yetkili olduğu kabul edilmiştir.

6- 657 sayılı DMK ve 375 sayılı KHK ekli ek cetvellere peyzaj mimarı, iç mimar unvanları da eklenmiştir.

(Diğer yandan Kanun teklifinde yer alan: Köy tüzel kişiliği statüsüne kaybeden ve mahalleye dönüşen yerlerden;  Emlak Vergisi, Belediye Gel.K. uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılma payları  alınmaması; aynı yerlerdeki su ücretlerinin %50 indirimli olacağına ilişkin uygulamaların tarihi 2025 yılı sonuna kadar uzatılması ile kıyılarda yeraltı otoparkı yapılmasına ilişkin düzenlemelerin görüşmeler sırasında Teklif içeriğinden çıkarılmış olduğu görülmektedir.) Mahmut ESEN, E. Mülkiye Başmüfettişi

[/vc_message][vc_column_text]

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin “II- Teknik Hizmetler Sınıfı” bölümünün (a) bendinde yer alan “ve Mimar” ibaresi “, Mimar, Peyzaj Mimarı ve İç Mimar” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanununun 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinin (4) numaralı alt bendinde yer alan “10 Türk lirası” ibaresi “11,59 Türk lirası” şeklinde değiştirilmiş ve bendin birinci paragrafında yer alan “idarî para cezası verilir.” ibaresinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak yüzbin grostondan büyük tanker, gemi ve diğer deniz araçları için yüzbin groston esas alınarak idarî para cezası verilir.”

MADDE 3- 4/4/1990 tarihli ve 3621 sayılı Kıyı Kanununa aşağıdaki ek madde ve ekli (7) numaralı kroki ile liste eklenmiştir.

“EK MADDE 5- Ekli (7) numaralı kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanda, yer seçim kararına uygun olarak imar planı kararıyla sera konulu Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulabilir.”

MADDE 4- 12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun ek 6 ncı maddesine aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Bu maddeye göre belirlenen OSB sınırlarının değiştirilmesi ile bu OSB’lerin diğer iş ve işlemleri bu Kanun hükümlerine tabidir.”

MADDE 5- 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun ek 3 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelik ile belirlenir.”

MADDE 6- 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 51 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan “Hazine Müsteşarlığının” ibaresi “Hazine ve Maliye Bakanlığının” şeklinde değiştirilmiş, fıkraya aşağıdaki bent eklenmiş ve üçüncü fıkrasında yer alan “İçişleri ve Maliye bakanlıkları ile Devlet Plânlama Teşkilatı ve Hazine müsteşarlıklarına” ibaresi “İçişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığına” şeklinde değiştirilmiştir.

“g) İl özel idareleri ile sermayesinin %50’sinden fazlasına sahip oldukları şirketler tarafından Avrupa Birliği ile katılım öncesi mali işbirliği çerçevesinde desteklenen projelerin finansmanı için yapılan borçlanmalar, çok taraflı yatırım ve kalkınma bankaları ile yabancı devlet kuruluşlarından doğrudan veya İller Bankası Anonim Şirketi aracılığıyla yapılan borçlanmalar (d) bendindeki miktarın hesaplanmasında dikkate alınmaz.”

MADDE 7- 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan “Çevre ve Şehircilik” ibaresi “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği” şeklinde, (f) bendinde yer alan “Hazine Müsteşarlığının” ibaresi “Hazine ve Maliye Bakanlığının” şeklinde değiştirilmiş, fıkraya aşağıdaki bent eklenmiş ve üçüncü fıkrasında yer alan “Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Maliye Bakanlığına, Devlet Plânlama Teşkilatı Müsteşarlığına ve Hazine Müsteşarlığına” ibaresi “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığına” şeklinde değiştirilmiştir.

“g) Belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketler tarafından Avrupa Birliği ile katılım öncesi mali işbirliği çerçevesinde desteklenen projelerin finansmanı için yapılan borçlanmalar, çok taraflı yatırım ve kalkınma bankaları ile yabancı devlet kuruluşlarından doğrudan veya İller Bankası Anonim Şirketi aracılığıyla yapılan borçlanmalar ve Su Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (SUKAP) kapsamında yürütülecek işler için İller Bankası Anonim Şirketinden yapılan borçlanmalar (d) bendindeki miktarın hesaplanmasında dikkate alınmaz.”

MADDE 8- 2/7/2008 tarihli ve 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına “ödenekler” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve ilgili kanunları gereğince aktarılması uygun görülen veya tahsis edilen ödenekler” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 9- 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 3 üncü maddesinin onuncu fıkrasında yer alan “İçişleri Bakanlığı” ibaresi “il özel idareleri ile il özel idarelerinin üyesi olduğu ve belediye üyesi bulunmayan mahalli idare birlikleri ve köyler için İçişleri Bakanlığı; belediyeler ve bağlı kuruluşları ile belediyelerin üyesi olduğu mahalli idare birlikleri için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı Cetvelin “A- Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa Göre Alanlar” kısmının “2- Kadroları Teknik Hizmetler Sınıfında yer alan personel” bölümünün (a) sırasında yer alan “mimar,” ibaresinden sonra gelmek üzere “peyzaj mimarı, iç mimar,” ibaresi eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 1- (1) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde belirtilen ve merkez teşkilatında yer alan kadrolar ile mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri ve yeterlikleri aynı veya benzer nitelik arz eden merkez teşkilatı kadro ve pozisyonlarında bulunan ve yeterliğe hak kazananlardan başvuruları İklim Değişikliği Başkanlığınca uygun görülenler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde İklim Değişikliği Uzmanı unvanlı kadrolara atanabilir. Bu maddeye göre atananların sayısı yirmiyi geçemez. Bunların bu maddede belirtilen önceki kadro ve pozisyonlarında geçirdikleri süreler bu maddeye göre atandıkları İklim Değişikliği Uzmanlığı kadrolarında geçmiş sayılır.

MADDE 11- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 12- (1) Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 4/4/2023

Eki için tıklayınız

Exit mobile version