Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Olağanüstü Hal Kapsamında Yapılacak Sanayi İşyerlerine İlişkin Usul ve Esaslar

Olağanüstü Hal Kapsamında Yapılacak Sanayi İşyerlerine İlişkin Usul ve Esaslar

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak

Tanımlar ve Kısaltmalar

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esaslar, 8/2/2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla ilan edilen olağanüstü hal kapsamında sanayi işyerleri ile 6/2/2023 tarihinde yaşanan depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerdeki sanayi işyerlerine ilişkin bazı düzenlemelerin yapılmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Usul ve Esaslar, 12/3/2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 136 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Sanayi İşyerlerine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin beşinci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 3- (1) Bu usul ve esaslarda geçen;

a) Avan proje: Uygulama projelerinin yapılmasına esas teşkil eden, geçerli imar durumu, yürürlükte bulunan plan ve mevzuata, varsa kentsel tasarım projesine göre düzenlenen ve içeriğinde; vaziyet planı, tüm kat planları ve yeterli miktarda kesit ve görünüşleri içeren mimari proje ile taban alanı, katlar alanı (emsal) ve yapı inşaat alanı hesaplarına ilişkin tüm ölçü ve kotları bulunan, gerektiğinde siluetin yer aldığı altyapı dahil projeleri,

b) Bakanlık: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını,

c) Banka: T.C. Ziraat Bankası A.Ş., T. Halk Bankası A.Ş., T. Vakıflar Bankası T.A.O. ve sermayesinin yarısından fazlası doğrudan ve/veya dolaylı olarak kamuya ait olan diğer mevduat ve katılım bankalarını,

ç) ÇŞİDB: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını,

d) EB: Endüstri Bölgelerini,

e) Etüt: İlan öncesinde Bakanlık tarafından yapılan yer seçimi etüdünü,

f) Hak sahibi: ÇŞİDB tarafından verilen kesinleştirilmiş hasar tespit raporuna göre mevcut haliyle faaliyete devam edilemeyeceğine karar verilen veya teknik olarak projenin bütünselliği açısından yıkılması gereken, imalat ve/veya tamirat ile uğraşan işyerlerinin ve organize sanayi bölgesi, endüstri bölgesi ile sanayi sitesi içerisinde yer alan işyerlerinin mülk sahiplerini veya kiracılarını,

g) İmar komisyonu: İmar planları ve değişiklik tekliflerinin değerlendirilmesi için Bakanlık makam onayı ile kurulan, çalışma usul ve esasları Bakanlık düzenlemeleri çerçevesinde belirlenen ve İmar Komisyonu Çalışması Usul ve Esasları Yönergesi ile kurulan komisyonu,

ğ) İmar Planı Şartnamesi: 11/03/2023 tarihli ve 136 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre belirlenen sanayi alanlarının ve sanayi sitelerinin imar planlarının hazırlanması, hazırlattırılması ve onaylanmasına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amacıyla hazırlanan şartnameyi,

h) KOSGEB: Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı,

ı) OSB: Organize Sanayi Bölgesini,

i) Sanayi alanı: 12/3/2023 tarihli ve 32130 sayılı sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 136 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında belirlenen alanları,

j) SS: Sanayi Sitesini

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Sanayi Alanlarının Belirlenmesi ve Planlanması

Yeni sanayi alanı belirlenmesi

MADDE 4- (1) 6/2/2023 tarihinde yaşanan depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, ÇŞİDB ile Bakanlık tarafından önerilen alanlar öncelikli olarak değerlendirmeye alınır ve uygun görülen alanlar için etüt çalışmalarına başlanır.

(2) İlgili Valilik, Belediye, OSB, EB veya SS yapı kooperatifi tarafından da alanlar önerilebilir. Öneri alana ait sayısal haritalar, uydu görüntüsü ve alan özellikleri Bakanlığa iletilir. ÇŞİDB ve Bakanlıkça uygun görülen alanların etüt çalışmalarına başlanır.

Etüt çalışması

MADDE 5- (1) Bakanlıkça çalışmalara başlanılması uygun görülen alanlar, varsa öneri alana ilişkin sayısal haritalar ve alan özellikleri ile birlikte ÇŞİDB ve ilgili kurumlara iletilerek görüşleri alınır.

(2) Belirlenen alana ilişkin görüşlere altlık oluşturacak ilave çalışmalar/başvuru süreçleri ilgili Bakanlık tarafından resen gerçekleştirilir. Bu kurumlar görüşlerini 3 gün içerisinde Bakanlığa bildirir. Süresi içerisinde Bakanlığa iletilmeyen görüşler olumlu kabul edilir.

Etüt raporunun hazırlanması

MADDE 6- (1) Kurum görüşleri, tespit edilen alan özellikleri, sayısal haritalar, uydu görüntüsü ve sonuç bölümünün yer aldığı etüt raporu Bakanlık Makamına sunulur.

Sanayi alanı sınırlarının kesinleştirilmesi

MADDE 7- (1) Bakanlık Makamınca uygun görülen alanlar Cumhurbaşkanı Kararıyla sanayi alanı olarak belirlenir ve bu Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla kesinleşerek başkaca bir işleme gerek kalmaksızın yatırım programına alınır.

Vasıf değişikliği ve izinlendirme işlemleri

MADDE 8- (1) Sanayi alanı belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararının Resmî Gazete’de yayımlanmasını takip eden 3 gün içerisinde Bakanlığın talebi ile gerekli izinlendirme ve vasıf değişiklikleri ilgili kurum/kurumlarca yapılır ve Bakanlığa bildirilir. Hazine adına tescil edilmesi gereken parseller ilgili kurumların görüşleri alınmaksızın resen Hazine adına tescil edilerek Bakanlıkça imar planı çalışmalarına başlanır.

Halihazır harita yapımı ve onayı

MADDE 9- (1) Belirlenen alana ilişkin onaylı halihazır harita yoksa, halihazır harita yapımı için gerekli teknik tüm çalışmalar 26/06/2018 tarihli ve 30460 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yapılır; arazinin topoğrafik durumunun belirlenebilmesi için gereken desen ve karakteristik noktalar ile tüm kırıklar, mevcut yol, yeraltı yerüstü tesisleri, eş yükseklik eğrilerine referans olacak uygun dağılımda ve yoğunlukta detay noktaları ölçülür. Bu detay noktaları baz alınarak sayısal arazi modeli üretilir.

(2) Halihazır harita yapımı sırasında kullanılacak yer kontrol noktaları (nirengi ve poligon noktaları), sonradan yapılacak inşaat çalışmalarından mümkün olduğu kadar az etkilenmeleri sağlanacak şekilde ileride yapılacak imar planında bina yapılmayacak alanlarda yer alır.

(3) Halihazır harita ölçümü, belirlenen sanayi bölge sınırını dışarıya doğru ortalama 30 m. kadar taşacak şekilde yapılır.

(4) Harita arazi çalışmasında; arazinin topoğrafik durumunun belirlenebilmesi için gereken desen ve karakteristik noktalar ile tüm kırıklar, mevcut yol, yeraltı yerüstü tesisleri, eş yükseklik eğrilerine referans olacak uygun dağılımda ve en az 75 nokta/hektar yoğunlukta detay noktaları ölçülür. Bu detay noktaları baz alınarak sayısal arazi modeli üretilir.

(5) Halihazır harita; enerji iletim hattı güzergahı, içme suyu temin noktasının isale hattı güzergahı, derivasyon kanallarının yeni güzergahları, karayolu bağlantı noktası kavşağı vb. gibi imar planı ve altyapı projelerini doğrudan etkileyen sahaları da içine alacak şekilde hazırlanır.

(6) Halihazır haritanın kontrolü Bakanlıkça yapılır veya yaptırılır ve Bakanlıkça onaylanır.

İmar planı hazırlanması

MADDE 10- (1) Bakanlıkça hazırlanacak veya hazırlattırılacak imar planlarına ilişkin ilgili kurumlardan görüş talep edilir. İlgili kurumlar görüşünü üç gün içinde bildirmek zorundadır.

(2) İmar planı hazırlanırken, yerleşim açısından jeolojik sakıncaların bulunup bulunmadığının ve varsa alınabilecek önlemlerin belirlendiği, yeni hazırlanan ilgili kurumca onaylı imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt raporu aranır.

(3) İmar planı, onaylı ve koordinatlı hâlihazır haritalar üzerine çizilir. Ekte yer alan imar planı şartnamesi doğrultusunda 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı olarak hazırlanır veya hazırlattırılır.

İmar planı onaylanması

MADDE 11- (1) İmar komisyonu tarafından değerlendirilen ve karara bağlanan imar planları, Bakanlıkça onaylanır ve kesinleşir. Askı ve itiraz süreleri işletilmez. Kesinleşen imar planlarının birer kopyası bilgi için ilgili kurumlara gönderilir.

Kamu yararı kararı, acele kamulaştırma kararı ve tescil

MADDE 12- (1) 6/2/2023 tarihinde yaşanan depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, 7 nci maddeye göre sanayi alanı olarak belirlenen yerlerdeki özel mülkiyete tabi taşınmazlar hakkında kamu yararı kararı verilmesine ilişkin belgeler Bakanlıkça hazırlanır veya hazırlattırılır. Belgeler tamamlandıktan sonra kamulaştırma amacıyla kamu yararı kararı ve acele kamulaştırma kararı Bakanlık Makamına sunulur.

(2) Acele kamulaştırma kararı verilen taşınmazlar Hazine adına tescil olunur.

(3) Tescil ve terkin işlemi sırasında mal sahiplerinin bu taşınmaz mal nedeniyle vergi ilişkisi aranmaz. Ancak, tapu dairesi durumu ilgili vergi dairesine bildirir.

(4) 7 nci maddeye göre sanayi alanı olarak belirlenen yerlerde, kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlardan devir alınacak olanlar resen Hazine adına tescil edilir. Taşınmazın bedeli tescil işleminden itibaren altmış gün içinde 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 30 uncu maddesi hükümlerine göre belirlenir. Bu fıkrada hüküm bulunmayan hallerde 2942 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.

Bedel tespiti

MADDE 13- (1) Bedel tespitine esas olmak üzere Hazine adına tescil edilen taşınmazlar için kıymet takdiri, tescil tarihinden itibaren en geç bir ay içinde 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca yetkilendirilmiş lisanslı gayrimenkul değerleme kuruluşları tarafından yapılır.

(2) Belirlenen değer, Bakanlık tarafından asliye hukuk mahkemesine sunulur ve bu bedel, tescilinden önceki tapuda kayıtlı taşınmaz maliklerine ödenmek üzere mahkemece belirlenen bankaya yatırılır.

(3) Yatırılan bedel, üçer aylık vadeli hesaba dönüştürülerek nemalandırılır ve hak sahibine varsa nemalarıyla birlikte ödenir. Bedelin yatırıldığına ilişkin karar mahkemece taşınmaz maliklerine tebliğ edilir.

(4) Taşınmazın tescilinden önceki tapu kaydında yer alan tedbir, kamulaştırma, ipotek, ihtiyati haciz, haciz ve intifa hakkı gibi haklar ile yasaklayıcı ve kısıtlayıcı tüm şerhler taşınmazın bedeli üzerinde devam eder; tapu kaydındaki haklar ve şerhler Bakanlığın talebi üzerine tapu müdürlüğünce resen terkin edilir ve durum hak sahibine tebliğ edilir. Terkin edilen takyit ve hakların bedel üzerinden devam etmesi nedeniyle, söz konusu takyit ve hakların ödemelerde dikkate alınmak üzere bedelin yatırılacağı bankaya iletilmesi gerektiği hususunun da Bakanlığa bildirilmesi gerekir.

Uzlaşma görüşmeleri

MADDE 14- (1) Bedelin yatırılmasından sonra, bu bedel üzerinden yapılacak uzlaşma görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması halinde 2942 sayılı Kanunun bedel tespiti ve tescili davalarına yönelik hükümlerinden bedel belirlenmesine ve ödenmesine ilişkin hükümleri uygulanır.

Parselasyon planın hazırlanması ve onaylanması

MADDE 15- (1) Kesinleşmiş imar planına uygun olarak, imar planı içine giren ve Hazine adına tescili tamamlanan parsellerde, 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununun ilgili maddeleri uyarınca imar uygulaması yapılır.

(2) Düzenleme sınırı içinde kalan ve imar planı değişikliği ile kullanım kararları değiştirilen kadastral yolların ve parkların ihdası herhangi bir bedel ödenmeksizin Hazine adına yapılır. Parselasyon planı ve değişiklik işlemleri ile imar yolları ve parklar sicilinden terk edilir. İdari ve sosyal tesis alanları, ibadet yerleri, fuar alanları, eğitim, sağlık ve benzeri alanlar ile ağaçlandırılacak alanların Hazine adına tescili yapılır.

(3) İmar planına uygun olarak hazırlanan veya hazırlattırılan parselasyon planı ve değişiklik işlemleri Bakanlıkça onaylanır ve kesinleşir. Askı ve itiraz süreleri işletilmez. Onaylanan parselasyon planı ve değişiklik işlemlerine ait fiziki dosya Kadastro Müdürlüğüne gönderilir. Tapu Müdürlüğünde tescil işlemleri tamamlandıktan sonra, tescil bilgisi Bakanlığa bildirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Başvuruların Alınması ve Hak Sahipliğinin Belirlenmesi

Başvuruların alınması

MADDE 16- (1) Hak sahipleri, bu Usul ve Esaslar kapsamındaki desteklerden faydalanmak üzere mahallinde veya çevrimiçi ilanda belirtilen hususlara göre başvuru yapar. İlanın şekli ve süresi mahallin şart ve imkanlarına göre Bakanlıkça belirlenir. Başvurular, Bakanlıkça veya Bakanlıkça yetkilendirilecek kurum veya kuruluşlar tarafından alınır.

(2) Sanayi sitesi yapı kooperatiflerinin başvurması halinde tüm iş ve işlemler yönetim kurulu kararı ile yürütülür.

Başvuruda istenecek belgeler

MADDE 17- (1) Hak sahipliği niteliği taşıyanlar tarafından yapılacak başvurularda aşağıdaki belgeler aranır:

a) Başvuru talep formu ve taahhütname (Mevcut işyerine ait bilgiler, yapılması talep edilen yeni işyerine ait bilgiler, vb.)

b) ÇŞİDB Hasar Tespit Raporunun e-devletten alınan çıktısı ya da muhtarlıkta asılan askı kodlu belge fotokopisi,

c) Maliki veya kiracısı olduğu işyeri OSB, EB veya SS içinde olanlar için durumu tevsik edici belge,

ç) OSB, EB veya SS dışında yer alan işyerleri için malikinin veya kiracının imalatçı ve/veya tamiratçı olduğunu tevsik edici belge,

d) İşyerine ait tapu kaydı veya arsa tahsis sözleşmesi, kiracılar için kiracı olduğunu tevsik edici belge,

e) Yıkılan veya hasar gören işyerinde faaliyet gösterdiğini tevsik edici belge,

f) Varsa işyeri sigorta poliçesi.

Hak sahiplerinin belirlenmesi

MADDE 18- (1) İlan süresince alınan başvurulara ilişkin belgeler Bakanlıkça veya Bakanlıkça yetkilendirilecek kurum veya kuruluşlar tarafından incelenerek hak sahipleri belirlenir.

(2) Birden fazla işyeri zarar gören hak sahipleri için sadece bir adet işyeri bu Usul ve Esaslar kapsamında değerlendirilir.

(3) Bu Usul ve Esaslar kapsamında yıkılan veya hasar gören işyeri ile ilgili hak sahibi olanlar, başka bir işyeri yapım desteğinden faydalanamaz.

(4) Hak sahipleri gerçek veya tüzel kişiler olabilir.

(5) Bütçe imkanları çerçevesinde, işyerinin büyüklüğü, sağladığı istihdam, üretilen ürünün niteliği vb. kriterler gözetilerek yerinde inşası yapılacak münferit işyerleri KOSGEB tarafından, ada bazlı yapılacak işyerleri Bakanlık tarafından belirlenir.

Hak sahiplerine işyerlerinin teslimi

MADDE 19- (1) Bakanlıkça belirlenen alanlarda yapılacak işyerlerinin hak sahiplerine teslimi noter huzurunda yapılacak kura ile yapılır. Bu kura, öncelikle yıkılan veya hasar gören işyerinde faaliyet gösteren hak sahipleri arasında yapılır. Kura sonrasında hak sahipleri tarafından feragat edilen işyerleri, önceki kuralara katılarak adına işyeri çıkmayan hak sahipleri arasında yeniden kuraya tabi tutularak tahsis edilir. Feragat eden hak sahipleri bir daha kuraya dahil edilmez.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Bakanlıkça Belirlenen Alanlarda Yapılacak İşyerleri

Yapım işlerine ait proje ve ruhsat işlemleri

MADDE 20- (1) Hak sahiplerinin sektör, büyüklük, yükseklik, kat vb. talepleri göz önüne alınarak işyerlerine ait altyapı ve üstyapılara ilişkin avan projeler, Bakanlık tarafından hazırlattırılır. Yapım işi ihaleleri bu avan projeler üzerinden hesaplanacak yaklaşık maliyet üzerinden gerçekleştirilir. İhale sonrasında uygulama projeleri yüklenici firma tarafından hazırlattırılır. Hazırlanan uygulama projeleri Bakanlık tarafından onaylanır. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının izin veya onayını gerektiren projeler, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından herhangi bir harç veya proje onay bedeli alınmadan üç iş günü içerisinde onaylanır.

(2) Yapılacak işyerleri için, mimarî, statik, tesisat ve her türlü fennî mesuliyetin Bakanlık veya Bakanlıkça yetkilendirilecek kurum veya kuruluşlar tarafından üstlenilmesi kaydıyla başkaca proje istenmeksizin avan projeye göre yapı ruhsatı verilir. Söz konusu inşaatların fenni mesuliyeti, Bakanlık tarafından yapılabileceği gibi, Bakanlıkça müşavirlik hizmeti alınan firmanın, imar mevzuatında belirtilen şartları haiz mimar ve mühendislerince üstlenilebilir. Müşavir firmanın fenni mesul mimar ve mühendisleri uzmanlık alanlarına göre yapının; 3194 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuatına, imar planına, ruhsat ve eki etüt ve projelere, standartlara ve teknik şartnamelere uygun olarak inşa edilmesini Bakanlık adına denetlemekle görevli ve sorumlu olup, bu sorumluluğu kabul ettiğine dair noter onaylı bir taahhütnameyi Bakanlığa sunar.

Proje, müşavirlik ve yapım işleri ihaleleri

MADDE 21- (1) Bakanlık tarafından gerekli harcamaları karşılanarak gerçekleştirilecek proje, müşavirlik ve yapım işlerine yönelik ihale iş ve işlemleri, 04/01/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında pazarlık usulü ile gerçekleştirilir.

Hakediş raporları

MADDE 22- (1) Bakanlıkça ihalesi yapılan işyerlerine ait hakediş raporları, yapılan işler karşılığı, ihale dosyasındaki şartnamelere ve kriterlere göre düzenlenir. Bakanlık tarafından ihalesi yapılan işyerlerine ait yapım işlerinde yüklenici firmaya avans verilebilir.

(2) Hakediş düzenlenmesi konusunda 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine uyulur.

İşyerlerinin hak sahiplerine dağıtılması

MADDE 23- (1) Bakanlıkça ihalesi yapılarak tamamlanan işyerleri, hak sahiplerine borçlandırma yapılması sonrası, bu işyerlerinin tapularına borcun teminatına dair şerh konularak teslim edilir.

(2) İşyerlerinin dağıtımında, genel vaziyet planına göre belirlenen meslek grupları dikkate alınır.

(3) Bakanlıkça kabul edilebilir mazereti dışında 45 gün içerisinde borçlanmalarını yapmayanlarla, borçlanmasını yapmış olmasına rağmen işyerini Bakanlıkça mahallinde yaptırılacak duyurudan itibaren 30 gün içinde teslim almayanların işyeri hakkı sona erer.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Yerinde İnşa Edilecek veya Tamamlanacak İşyerleri

Yerinde inşa edilecek veya tamamlanacak münferit işyerleri

MADDE 24- (1) Hak sahibinin talebi üzerine, münferit olarak yerinde inşa edilecek veya inşaatı devam eden işyerlerine ait proje ve yapım maliyeti, KOSGEB tarafından belirlenen oranda, taahhüt karşılığında ve bütçe imkanları çerçevesinde kredilendirilir.

(2) Proje kapsamında yapılacak kredilendirme, ilgili yerel yönetim ve /veya yetkili makamlar tarafından projelerin onaylanması ve yapı ruhsatı alınması şartıyla fatura bedeli üzerinden gerçekleştirilir.

(3) Yapımla ilgili kredilendirme, ÇŞİDB tarafından her yıl belirlenen Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri üzerinden ilgili yapı sınıfı ve proje inşaat alanına göre gerçekleştirilir.

(4) Kredilendirmenin faiz oranı ve geri ödeme şartı; faiz oranı yıllık %4, geri ödeme süresi 2 yılı ödemesiz toplam 8 yıl olarak uygulanır.

(5) Kredilendirme faizi, ilk geri ödeme tarihi itibarıyla başlar.

Ada bazında yerinde inşa edilecek işyerleri

MADDE 25- (1) Hak sahiplerinin sektör, büyüklük, yükseklik, kat vb. talepleri göz önüne alınarak işyerlerine ait altyapı ve üstyapılara ilişkin avan projeler, Bakanlık tarafından hazırlattırılır. Yapım işi ihaleleri bu avan projeler üzerinden hesaplanacak yaklaşık maliyet üzerinden gerçekleştirilir. İhale sonrasında uygulama projeleri yüklenici firma tarafından hazırlattırılır. Hazırlanan uygulama projeleri ilgili ruhsat makamı tarafından onaylanır. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının izin veya onayını gerektiren projeler, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından herhangi bir harç veya proje onay bedeli alınmadan üç iş günü içerisinde onaylanır.

(2) Yapım işine ilişkin olarak yükleniciye yapılacak ödemeler, 22’nci madde çerçevesinde yapılır.

Ada bazında tamamlanacak işyerleri

MADDE 26- Yapı ruhsatı alınmış ve devam etmekte olan ada bazında işyerleri yapım işlerinde, ruhsatta belirtilen yapı yaklaşık maliyetinin yapı denetim hakediş seviyesine göre kalan kısmı kadarı yapı denetim hakedişleri nispetinde Bakanlık tarafından ödenebilir.

(2) Ada bazında tamamlanacak yapım işleri, bütçe imkanları çerçevesinde Bakanlık tarafından belirlenen kriterlere göre tespit edilir.

ALTINCI BÖLÜM

Boş İşyerlerinin Kiralanması ve Geçici Barınma Desteği

Boş işyerlerinin kiralanması

MADDE 27- (1 ÇŞİDB tarafından düzenlenen hasar tespit raporuna göre kullanılabilir olduğu tespit edilen boş sanayi işyerleri ilgili belediyesi tarafından bütçe imkanları dahilinde kiralanabilir. Kiralanan yerlerde, işyerleri yıkılan veya ağır hasarlı olan hak sahiplerine ilgili il belediyesi tarafından alt kiralama yapılabilir. Kiralama sözleşmeleri bir yıl sürelidir. İlgili il belediyesi tarafından bu süre uzatılabilir.

Geçici barınma desteği

MADDE 28- (1) 6/2/2023 tarihinde yaşanan depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde bulunan organize sanayi bölgeleri içerisindeki sanayi işletmelerine, çalışanlarının geçici barınması amacıyla kurulacak konteyner ve/veya prefabrik yapıların temini için KOSGEB mevzuatı çerçevesinde destek verilebilir.

(2) Organize sanayi bölgelerinde oluşturulacak konteyner ve/veya prefabrik alanlarında ihtiyaç duyulan altyapı yapım işleri için Bakanlıkça kredi desteği verilebilir. Bu kapsamda verilecek kredilendirme ile ilgili hususlarda Bakanlık ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında düzenlenen “Organize Sanayi Bölgeleri ve Sanayi Siteleri Projeleri Ödeneklerinin Kullanımı ve Kredilendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” çerçevesinde yürütülür.

YEDİNCİ BÖLÜM

Yatırım Programı ve Ödeneklerin Kullanımı

Yatırım programı

MADDE 29- (1) Yerinde inşa edilecek veya tamamlanacak ada bazlı işyerleri için yatırım programına başvuruda bulunulur. Başvurularda fizibilite raporu istenmez. Bu işyerleri, yatırım programında oluşturulacak ödenek havuzu üzerinden borçlandırılır. Sadece sanayi sitesi yapı kooperatiflerinin başvuruları alt proje olarak teklif edilir.

Ödeneklerin kullanımı

MADDE 30- (1) Bakanlığın bütçesinde yeni açılacak tertibe işyerlerinin yapımı için ödenek tahsis edilir.

(2) Bakanlığın bütçesinden bu usul ve esaslar kapsamında yapacakları işler için KOSGEB’e ödenek aktarımı yapılabilir.

İşyerlerinin borçlandırma koşulları, faiz oranları ve geri ödeme şartları

MADDE 31- (1) Yatırım programında tespit edilen büyüklükle sınırlı kalmak kaydıyla, işyerleri Bakanlıkça belirlenen şartlarda borçlandırılır.

(2) Borçlandırmanın faiz oranı ve geri ödeme şartı; faiz oranı yıllık %4, geri ödeme süresi, 2 yılı ödemesiz toplam 8 yıl olarak uygulanır.

(3) Borçlanma faizi, işyerinin inşaatının tamamlanmasından sonra;

a) Bakanlıkça ihalesi yapılarak tamamlanan işyerlerinde mülkiyetin hak sahibine devredildiği tarihten itibaren,

b) Hak sahibine ait arsada inşa edilecek işyerleri ile inşaatı tamamlanacak işyerlerinde yapı kullanma izni alınması itibariyle başlar. İkraz edilen bütün meblağın tamamen itfa edilmiş olacağı tarihe kadar devam eder ve her yılın 31 Aralık tarihinde itfa döneminde ise anapara taksiti ile birlikte tahsil edilir.

Borç tahsilatı

MADDE 32- (1) Borçludan, borç taksitleri banka/KOSGEB tarafından vadesinde tahsil edilir. Taksitlerin herhangi birinin vadesinde ödenmemesi veya borç taahhütnamesi hükümlerine uyulmaması halinde borcun tamamı muaccel hale gelir. Bu tarihten itibaren borç bakiyesinin tamamının tahsiline gidilir. Taksitler vadesinde ödenmediği takdirde, gecikme süresi için, ödenmeyen taksit tutarına Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından avans işlemlerinde uygulanan faiz oranında gecikme faizi uygulanır. Borcun tamamı muacceliyet kazanıp icra takip aşamasına geçilmesinden sonra ise temerrüt faizi uygulanır.

(2) Borç, Bakanlık adına genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Banka tarafından vade tarihleri itibariyle tahsil edilir, tahsil edilen bu tutarlar; Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesaplarına aktarılır. KOSGEB tarafından tahsil edilen kredilendirme tutarları KOSGEB bütçesine gelir kaydedilir.

(3) Borcun zamanında ödenmemesi veya borç taahhütnamesi hükümlerinin yerine getirilmemesi halinde, banka tarafından Bakanlığın talimatı alınarak gerekli işlemler yapılır.

Sözleşme düzenleme

MADDE 33- (1) Banka ile hak sahibi arasında Bakanlık tarafından tahsis edilecek borcun şartlarını, geri ödeme usul ve esaslarını içeren borç taahhütnamesi düzenlenir. Bu Usul ve Esasların 31 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendi kapsamında işler için mülkiyet devredilmeden önce, aynı fıkranın (b) bendi kapsamında işler için ise borç taahhütnamesi ise başlanmadan önce alınır.

Borcun teminatı

MADDE 34- (1) Borca karşılık olarak tapu devri aşamasında Banka tarafından Bakanlık lehine, işyeri üzerinde 1. derece ve sırada gayrimenkul ipoteği olarak tapuya “borcun kullanım amacına uygun olarak” şerhi konulur ve arsa ve araziler üzerinde Bakanlık adına gerekli teminatı oluşturur.

(2) Hak sahiplerinin arsası üzerinde yapılacak işlerde, başvuru aşamasında Banka tarafından Bakanlık/KOSGEB lehine, arsa üzerinde gayrimenkul ipoteği olarak tapuya “borcun kullanım amacına uygun olarak” şerhi konulur ve arsa ve araziler üzerinde Bakanlık/KOSGEB adına gerekli teminatı oluşturur.

(3) Borçlandırma ile ilgili bankacılık işlemleri Banka ile Bakanlık arasında düzenlenecek protokolle belirlenir.

Sanayi Siteleri için ödeneklerin kullanımı

MADDE 35- (1) 6/2/2023 tarihinde yaşanan depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde depremden etkilenen sanayi sitelerinin altyapı ve üst yapı tesislerinin tamamı ile ihtiyaç duyulan mühendislik ve mimarlık hizmetleri Bakanlıkça kredilendirilebilir. Bu alanlarda mevcutta yapımı devam etmekte olan sanayi sitesi üstyapı yapım işlerinde; 136 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin yayımı tarihinden itibaren kredilendirme oranı %100 olarak uygulanır.

(2) Kredinin güvencesini oluşturacak arsa ve arazilerin, detaylı bir dökümü bu sanayi sitesi yapı kooperatifleri tarafından bankaya onaylı listeler halinde bildirilir. T. Halk Bankası A.Ş. listelerde belirtilen arsa ve araziler üzerine, Bakanlık adına birinci derece ve sırada kredi kadar gayrimenkul ipoteği tesis ederek gerekli teminatı oluşturur. Söz konusu arsa üzerine yapılacak her türlü inşaat, ipotek kapsamına dâhil edilir.

(3) Bu sanayi sitesi yapı kooperatiflerinden, Bakanlık tarafından verilen tahsis talimatına göre hazırlanan tip borç taahhütnamesi aranmaz.

(4) Kredilendirme ile ilgili diğer hususlarda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında düzenlenen “Organize Sanayi Bölgeleri ve Sanayi Siteleri Projeleri Ödeneklerinin Kullanımı ve Kredilendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” çerçevesinde yürütülür.

(5) Bakanlık kredisi ile yapımı devam etmekte iken ödemesi yapılıp tamamlanan ancak depremden hasar alan imalatlara ilişkin olarak hasarın giderilmesi amacıyla ödeme yapılabilir. Bu kapsamda yapılması gereken zorunlu proje revizyonları da kredilendirilir.

(6) Genel hayata etkili deprem sebebi ile genel kurulun toplanamadığı, genel üye listesinin güncellenemediği durumlarda bu madde kapsamında başvuru yapacak sanayi sitesi yapı kooperatiflerinin kredilendirilmesi için gerekli tüm iş ve işlemler yönetim kurulu kararı ile yürütülür.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Son Hükümler

Muafiyet

MADDE 36- (1) Bu Usul ve Esaslar kapsamında, plan, parselasyon, yapı ruhsatı, taşınmaz mülkiyeti veya imar haklarının aktarılması, takas ve trampa işlemleri ve bu işlemler nedeniyle düzenlenen kâğıtlar damga vergisi, resim, harç ve harcamalara katılma paylarından müstesnadır. Bu işlemler nedeniyle ücret, döner sermaye ücreti ve herhangi bir ad altında bedel alınmaz.

Yetki devri

MADDE 37- (1) Bakanlık, bu Usul ve Esaslar kapsamında yapacağı tüm iş ve işlemleri Bakanlığa bağlı, ilgili ve ilişkili kurum, kuruluş ve bunların iştirakleriyle ve 4734 sayılı Kanuna tabi idareler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili birimleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü aracılığı ile gerçekleştirebilir.

Uyuşmazlık

MADDE 38- Uyuşmazlık halinde Ankara Mahkemeleri ve İcra daireleri yetkilidir.

Yürürlük

MADDE 39- (1) Bu Usul ve Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 40- (1) Bu Usul ve Esaslar Sanayi ve Teknoloji Bakanı tarafından yürütülür.

Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

 

 

Exit mobile version