Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yatırım Eğilimi İstatistikleri – Bahar 2023

Yatırım Eğilimi İstatistikleri – Bahar 2023

Gerçekleşen Yatırım Harcamaları

2023 yılı Bahar dönemi Yatırım Eğilimi İstatistikleri, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1718 işyerinin İktisadi Yönelim Anketi kapsamında sorulan yatırım eğilimi sorularına verdikleri yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.

2023 yılı Bahar dönemi anket sonuçlarına göre, imalat sanayi genelinde 2022 yılı brüt yatırım harcamalarında bir önceki yıla göre artış olduğu gözlenmektedir.

2022 yılında yapılan yatırımların geçtiğimiz yıla göre değişimi işyerlerinin büyüklük grupları itibarıyla değerlendirildiğinde, üretimde çalışan sayısı 500 ve üzerinde olan işyerleri başta olmak üzere tüm büyüklük gruplarında artış olduğu gözlenmektedir.

2022 yılı yatırım harcamalarındaki gelişmeler alt kalemler bazında değerlendirildiğinde, bir önceki yıla göre en yüksek artışın yüzde 41,6 ile makine ve ekipman kaleminde olduğu, maddi olmayan duran varlıklar ile arsa-arazi, bina ve alt yapı kalemlerinde ise sırasıyla yüzde 30,2 ve yüzde 20,4 artış gerçekleştiği görülmektedir.

2022 yılında alt kalemlerde yapılan yatırım harcamaları işyerlerinin büyüklük grupları itibarıyla değerlendirildiğinde, tüm gruplar için bir önceki yıla göre en yüksek artışın makine ve ekipman kaleminde olduğu görülmektedir.

Tamamı İçin Tıklayınız

Açıklamalar:

Yatırım Eğilimi İstatistikleri ile imalat sanayinde faaliyet gösteren işyerlerinin üst düzey yöneticilerinin, mevcut yatırım eğilimleri ve yakın geleceğe yönelik yatırım planları ile yatırımların yapısı ve yatırım kararlarında etkili olan faktörlerle ilgili değerlendirmelerinin izlenmesi amaçlanmaktadır.

Kaynak: TCMB

Exit mobile version