Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Depremden Zarar Gören Su Ürünleri Yetiştiricilik İşletmelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar (Karar Sayısı: 7221)

03 Mayıs 2023 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 321799

Cumhurbaşkanı Kararı

Karar Sayısı: 7221

Ekli “Depremden Zarar Gören Su Ürünleri Yetiştiricilik İşletmelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulmasına, 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesi gereğince karar verilmiştir.

2 Mayıs 2023

Recep Tayyip ERDOĞAN

CUMHURBAŞKANI

DEPREMDEN ZARAR GÖREN SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK İŞLETMELERİNİN DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN KARAR

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Karar, 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde üretim tesisleri zarar gören su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinin faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak üzere desteklenmelerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Uygulamaya ilişkin esaslar

MADDE 2- (1) 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde, il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerince hasar tespiti yapılarak kayıt altına alınmış, üretim tesisleri zarar gören ve 6/2/2023 tarihi veya öncesinde Su Ürünleri Bilgi Sistemine (SUBİS) kayıtlı olup yetiştiricilik belgesine sahip olan su ürünleri yetiştiricilerine, aşağıda belirtildiği şekilde 6/2/2023-31/12/2023 tarihleri arasında, bir defaya mahsus olmak üzere destekleme ödemesi yapılır.

Sıra No Depremden Zarar Gören Su Ürünleri Yetiştiricilik İşletmeleri Birim Fiyat (TL/kg-adet)
1 Balık yumurtası yardımı (Adet) Bakanlıktan onaylı proje kapasitesinde belirtilen miktar ile sınırlıdır. 0,2
2 Yavru balık yardımı (Adet) Bakanlıktan onaylı proje kapasitesinde belirtilen miktar ile sınırlıdır. 1,00
3 Porsiyonluk balık yardımı (Kg) Bakanlıktan onaylı proje kapasitesinde belirtilen miktar ile sınırlıdır. 30,00
4 Anaç balık yardımı (Adet) Bakanlıktan onaylı proje kapasitesinde belirtilen miktar ile sınırlıdır. 250,00

(2) Bir işletmenin desteklemeden faydalanabileceği miktarın hesaplamasında hasar tespiti yapılarak kayıt altına alman miktarlar dikkate alınır.

(3) Bir işletmenin desteklemeden faydalanabileceği en fazla miktar, Tarım ve Orman Bakanlığından (Bakanlık) onaylı proje kapasitesinde belirtilen miktar ile sınırlıdır.

(4) îl/ilçe tarım ve orman müdürlüklerince onaylanan hak edişe esas icmal listeleri, ilgili il tarım ve orman müdürlüğü tarafından düzenlenerek Bakanlığa gönderilir. Hak ediş düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.

Finansman ve ödemeler

MADDE 3- (1) Bu Karar kapsamında yapılacak desteklemeye ilişkin ödemeler için gerekli kaynak, Bakanlığın ilgili destekleme bütçesinden karşılanır.

(2) Destekleme ödemeleri, Bakanlık ilgili birimleri tarafından yapılacak iş ve işlemlerin ardından, ödemeye esas icmallerin elektronik ortamda T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğüne (Banka) iletilmesi ve Bakanlık tarafından gerekli kaynağın Bankaya aktarılmasından sonra yapılır.

(3) Bu Kararın uygulanmasıyla ilgili olarak, ödenen destekleme tutarının % 0,2’si, hizmetlerinden dolayı Bankaya komisyon olarak ayrıca ödenir.

(4) Bu Karar kapsamında yapılan destekleme ödemeleri kamu kaynağı olduğundan hak sahibinin hesabına aktarılmadan önce haciz/icra, temlik ve benzeri işlemler yapılmaz.

Denetim, haksız ödemelerin geri alınması ve hak mahrumiyeti

MADDE 4- (1) Destekleme ödemelerinin denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Bakanlık yetkilidir.

(2) Sahte belge ile idareyi yanıltmak suretiyle müracaat eden yetiştiriciler desteklemeye hak kazanmış olsa dahi bu desteklemeden yararlandırılmazlar.

(3) Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda destek uygulamasında görev alan ilgili birimler, kendilerine ibraz edilen belgelerin kontrolünden ve kendi hazırladıkları belgelerden sorumludur. Bu Karar kapsamında haksız yere ödemeye neden olanlar ile haksız yere ödemelerden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli idari işlemler yapılarak hukuki ve cezai süreç başlatılır.

(4) Bu Karar ile belirlenen destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilenler beş yıl süreyle Bakanlıkça sağlanan hiçbir destekleme programından yararlandırılmaz.

(5) Haksız yere yapılan ödemeler, ödeme tarihinden itibaren, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanuni faizi ile birlikte geri alınır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulurlar.

Diğer hususlar

MADDE 5- (1) Bu Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.

Yürürlük

MADDE 6- (1) Bu Karar 6/2/2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 7- (1) Bu Karar hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.

 

Exit mobile version