Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Doğrudan Temin İle Alınacak Mal ve Hizmet Alımlarının Piyasa Fiyat Araştırması İçin 3 (üç) Firmadan Teklif Almak Zorunlu mudur? Hamza SAYAN, Mali Hizmetler Uzmanı

Doğrudan Temin Mal ve Hizmet Alımları

Hamza SAYAN
Mali Hizmetler Uzmanı
hamza.sayann@gmail.com

Doğrudan temin her ne kadar pratik ve hızlı bir alım süreci olarak görülse de Kamu Kurumları tarafından bu alım süreci hakkında farklı yorumlar ve yanlış bilinen alışılagelmiş standart uygulamalar bulunmaktadır. Bu standart uygulamalara farklı açıdan bakıldığında aslında 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun tam anlamıyla uygulanması sonucu “yanlış bilinen gerçekler” adı altında bir makale serisine ihtiyaç duyulduğu düşünülmektedir. Bu yazımızda da Kamu Kurumlarında en çok karşılaşılan artık standart bir uygulama haline gelen piyasa fiyat araştırmasının 3 firmadan teklif alınarak yapılıp yapılmama zorunluluğu konusu ele alınmıştır.

İlgili sorunun cevabına ulaşabilmek için öncelikle Doğrudan Temin, Piyasa Fiyat Araştırması nedir ve bu araştırmayı yapmaya kimler yetkilidir gibi soruların cevabını bilmemiz gerekmektedir.

Bilindiği üzere Doğrudan Temin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 4. maddesinde “Bu Kanunda belirtilen hallerde ihtiyaçların, idare tarafından davet edilen isteklilerle teknik şartların ve fiyatın görüşülerek doğrudan temin edilebildiği usulü” olarak tanımlanmış olup 22. maddesinin son paragrafında ise “Bu maddeye göre yapılacak alımlarda, ihale komisyonu kurma ve 10 uncu maddede sayılan yeterlik kurallarını arama zorunluluğu bulunmaksızın, ihale yetkilisince görevlendirilecek kişi veya kişiler tarafından piyasada fiyat araştırması yapılarak ihtiyaçlar temin edilir” şeklinde düzenlenmiştir.

Piyasa Fiyat Araştırma Tutanağı ise “Doğrudan temin usulüyle ihale komisyonu kurulmadan yapılacak alımlarda; alımı yapmakla görevlendirilen kişi veya kişilerce yapılan piyasa fiyat araştırması sonucunda alınan teklifleri, uygun görülen fiyat ile yükleniciyi gösteren ve söz konusu kişi veya kişilerce imzalanan bu Yönetmelik eki 2 örnek numaralı tutanağı” olarak tanımlanmıştır.

Bizim incelemeye alacağımız konu tamda burada ortaya çıkmaktadır; görevlendirilen kişi veya kişiler piyasa fiyat araştırmasını yaparken nasıl ne şekilde ve sayı olarak bir sınırlamaya tabi midir? Uygulamada Kamu Kurumlarında piyasa fiyat araştırması yaparken en az 3 (üç) teklif alma zorunluluğu varmış gibi araştırma yapılmaktadır ancak ilgili kanun incelendiğinde böyle bir zorunluluktan bahsetmemektedir. Şöyle ki 4734 sayılı Kanunu incelediğimizde 3 (üç) ifadesinin lafzi olarak geçen yerler aşağıda belirtilen bölümler ile sınırlıdır:[1]

Sadece bu maddelerde 3 (üç) sayısı sınırlama ve kural olarak karşımıza çıkmaktadır ve bu maddelerin hiç birisinde piyasa fiyat araştırmasındaki teklif sayısı ile ilgili bir sınırlama görülmemektedir.

Ayrıca Merkezi İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin ekler bölümünde Piyasa Fiyat Araştırma Tutanağının örneği paylaşılmıştır ( Örnek No:2 ) ve bu tutanağın dipnot bölümünde ‘Piyasa fiyat araştırması yapılacak kişi / firma, yer sayısına ihale yetkilisi karar verebilecektir.’’ denilmektedir.

Sonuç olarak 4734 sayılı Kanunun ilgili maddeleri incelendiğinde Doğrudan Temin İle Alınacak Mal ve Hizmet Alımların Piyasaya Fiyat Araştırması için 3 (üç) Firmadan Teklif Almanın zorunlu olmadığı anlaşılmaktadır ancak ilgili görevlilerin piyasa rayiç fiyatlarını iyi analiz etmeleri, alımın gerçekleştiği firma fiyatı ile piyasa rayiç fiyatı arasında fahiş fark bulunmaması konusunda sorumlulukları bulunmaktadır.

Dip Notlar:

[1] Halil İbrahim AZAK Satın Alma Yöntem ve Süreçleri

Kaynakça:

– 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version