Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kredi Kuruluşlarının Nakdi Kredileri 9 Trilyon TL’ye Yaklaştı

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi

Aylık Bülten

Mart 2023

Kredi kuruluşlarının nakdi kredileri 9 trilyon TL’ye yaklaştı.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler (1) Mart 2023 itibarıyla, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55 artarak 8.937 milyar TL oldu.

Nakdi kredilerin 8.652 milyar TL’si bankalar (55 banka), 126 milyar TL’si finansal kiralama şirketleri (21 finansal kiralama şirketi), 69 milyar TL’si finansman şirketleri (20 finansman şirketi) ve 90 milyar TL’si faktoring şirketleri (49 faktoring şirketi) tarafından kullandırıldı.

Tasfiye olunacak alacaklar2 2023 yılı Mart ayı itibarıyla 198 milyar TL oldu. Tasfiye olunacak alacakların 188 milyar TL’si bankalara; 7 milyar TL’si finansal kiralama şirketlerine, 2 milyar TL’si faktoring şirketlerine ve 1 milyar TL’si de finansman şirketlerine aittir. Tasfiye olunacak alacakların toplam kredilere oranı Mart 2023 itibarıyla, bir önceki yıla göre 1,2 puan azalarak yüzde 2,2 oldu.

Ticari krediler 7,1 trilyon TL oldu.

Ticari krediler yüzde 51 artarak 7,1 trilyon TL oldu. Ticari kredilerin toplam içindeki payı yüzde 79 düzeyinde gerçekleşti. Ticari krediler içinde imalat sanayi yüzde 30 ile en yüksek paya sahiptir. Payı yüzde 10 ve üzerinde olan diğer ana sektör ise toptan ve perakende ticaret sektörüdür.

(1) Nakdi Krediler ve Tasfiye Olunacak Alacaklar, bankalarca, finansman şirketlerince, faktoring şirketlerince ve finansal kiralama şirketlerince vergi kimlik numarası/T.C. Kimlik numarası bulunan gerçek ve tüzel kişilere kullandırılan kredi ve fonlar (gerçek veya tüzel kişilerce yurtdışından kullanılan yurtiçi bankalar tarafından aracılık edilen krediler hariç) ile tasfiye olunacak alacaklar (20 TL ve üzeri) toplamından oluşmaktadır.

Tamamı İçin Tıklayınız

Kaynak: Türkiye Bankalar Birliği

Exit mobile version