Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Bağımsız Denetimin Önemi

Ekonomik ve toplumsal refahı yönlendirmek ve sürdürmek için önemli bir araç olan sermaye piyasaları, yatırımcılar ile şirketleri bir araya getirerek, birçok alanda inovasyonu

İçindekiler

— Giriş

— İyi İşleyen Sermaye Piyasaları ve Ticari Hayatın Ekonomi Açısından Önemi

— Bağımsız Denetimden Geçmiş Finansal Tabloların Sermaye Piyasaları ve Ticari Hayat Açısından Önemi

— Bağımsız Denetimden Geçmiş Finansal Tabloların Şirketler ve Toplum Açısından Önemi

— Bağımsız Denetimden Geçmiş Finansal Tabloların Kamu Kurum ve Kuruluşları Açısından Önemi

— Sonuç

GİRİŞ

Ekonomik ve toplumsal refahı yönlendirmek ve sürdürmek için önemli bir araç olan sermaye piyasaları, yatırımcılar ile şirketleri bir araya getirerek, birçok alanda inovasyonu ve bilimsel gelişmeyi desteklemek ve ekonomik büyümeyi sağlamak amacıyla şirketlere sermaye sağlar.

Yatırımcıların, yatırımlarını değerlendirdikleri şirketlerin yönetimine kıyasla şirket hakkında daha az bilgiye sahip olmaları nedeniyle bir bilgi asimetrisi oluşmaktadır. Bu nedenle, yatırım kararı alırken temel olarak yönetimden edindiği bilgileri kullanan yatırımcıların, şirket yönetimi tarafından sağlanan bilgiler hakkında güvence edinmesini sağlayan bağımsız bir üçüncü tarafa ihtiyaç duyulmuştur.

Bağımsız denetim; finansal tablo ve diğer finansal bilgilerin, finansal raporlama standartlarına uygunluğu ve doğruluğu hususunda, makul güvence sağlayacak yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının elde edilmesi amacıyla, denetim standartlarında öngörülen gerekli bağımsız denetim tekniklerinin uygulanarak defter, kayıt ve belgeler üzerinden denetlenmesi ve değerlendirilerek rapora bağlanmasıdır. Dolayısıyla, bağımsız denetim faaliyetleri, söz konusu bilgi asimetrisine rağmen sermaye piyasalarının ve ticari hayatın etkin ve güvenilir şekilde işlemesini sağlayan önemli faktörlerdendir.

Bağımsız denetim faaliyetleri kapsamında;

• Finansal tabloların geçerli finansal raporlama çerçevesine uygun olarak hazırlandığı,

• Finansal tabloların hata veya hile kaynaklı önemli bir yanlışlık içermediği,

• Şirketin muhasebe politikalarının uygun, yapılan muhasebe tahminlerinin makul olduğu ve

• Asgari on iki aylık bir dönemde işletmenin sürekliliğini tehdit eden bir riskin bulunmadığı konusunda finansal tablo kullanıcılarına makul güvence verilmektedir.

Bağımsız denetimden geçmiş ve finansal tablo kullanıcılarına doğru, şeffaf, karşılaştırılabilir, anlaşılabilir, ihtiyaca uygun ve güvenilir bilgi sağlayan finansal tablolar, finansal veriler üzerinden işleyen sermaye piyasaları ve dolayısıyla sağlıklı işleyen ticari hayat açısından kritik önem taşımaktadır.

Şirketler tarafından hazırlanan bilgilerin güvenilirliğini artırmak, bağımsız denetim mesleğinin dünya genelinde kabul edilen önemli bir ilkesidir.

Bu yayında; iyi işleyen sermaye piyasaları ve ticari hayatın ekonomi açısından önemi ile sermaye piyasaları ve ticari hayatın etkin ve güvenilir şekilde işlemesinin sağlanmasında önemli bir faktör olan bağımsız denetimin faydaları ve gerekliliği ele alınmaktadır.

Tamamı İçin Tıklayınız

Kaynak: KGK

Exit mobile version