Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

İndirimli Orana Tabi Teslimlerde Yılı İçinde Nakit İade Talebi – Adem ERDEM, Vergi Dairesi Müdürü

3065 sayılı Kanunun 28’inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulunca vergi oranları indirilen teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarlarının

Adem ERDEM
Vergi Dairesi Müdürü
ademerdem386@gmail.com

3065 sayılı Kanunun 28’inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulunca vergi oranları indirilen teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarlarının, Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen sınırı aşan kısmı, Tebliğin (III/B-3.2.2.) bölümünde belirtilen borçlara yılı içinde vergilendirme dönemleri itibarıyla mahsuben, izleyen yıl içerisinde talep edilmesi kaydıyla nakden ya da söz konusu borçlara mahsuben iade edilebilir.

3065 sayılı Kanunun 29’uncu maddesinin (2) numaralı fıkrasında 6770 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulunca tespit edilecek sınırı aşan mahsuben iade edilmeyen verginin yılı içinde nakden iadesiyle ilgili sektörler, mal ve hizmet grupları ve dönemleri belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır. Bu yetki çerçevesinde, indirimli orana tabi konut ile 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının geçici 10 uncu maddesi ve Karar eki (II) sayılı Listenin 28, 29, 31 ve 34’üncü sırası kapsamındaki malların teslimlerinden doğan KDV iadelerinin, yılı içinde vergilendirme dönemleri itibariyle talep edilmesi kaydıyla nakden yapılması uygun görülmüştür.

Aynı yetki çerçevesinde, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı Listenin (A) bölümü kapsamında yer alan malların takvim yılının Ocak-Haziran dönemindeki teslimlerinden doğan KDV iadelerinin, en erken ilgili yılın Haziran dönemi en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla nakden yapılması uygun görülmüştür.

2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın 6830 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla  geçici 10’uncu maddesi ile 23/02/2023 tarihinden itibaren, Prefabrik yapı ile konteynerlerin, 31/12/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) tesliminde (kurulum ve montaj işleri dâhil), %1 KDV oranı uygulanmaktadır.

Mükelleflerin, indirimli orana tabi işlemlerden doğan iade taleplerini, en geç indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılın Ocak-Kasım vergilendirme dönemlerine ilişkin beyannamelerin (Ocak-Kasım vergilendirme dönemlerine ilişkin yılın sonuna kadar verilen düzeltme beyannameleri dahil) herhangi birinde iadeye konu olan KDV alanında beyan etmeleri ve indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılın sonuna kadar standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade talepleri için Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan belgelerle (teminatla talep edilen iadelerde teminat dahil) vergi dairelerine başvurmaları zorunludur. Bu sürelere uygun olarak YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla talep edilen iadelerde, söz konusu YMM Raporunun, indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılın sonundan itibaren altı ay içinde ibrazı zorunludur. Bu süre içinde YMM Raporunun ibraz edilmemesi halinde iade talebi ivedilikle incelemeye sevk edilir.

Tebliğin (III/B-3.) bölümünde açıklanan indirimli orana tabi konut ile 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının geçici 10’uncu maddesi ve Karar eki (II) sayılı Listenin 28, 29, 31 ve 34’üncü sırası kapsamındaki malların teslimlerinden doğan yılı içinde nakden iade tutarının hesaplanmasında Tebliğin (III/B-3.1.1.) bölümünde yer alan açıklamalar, iade taleplerinin yerine getirilmesinde ise Tebliğin (III/B-3.2.1.) bölümünde yer alan açıklamalar geçerlidir.

Ancak, 10.000 TL ve üstündeki nakden iade taleplerinin, teminat verilmeksizin vergi inceleme raporuna göre sonuçlandırılmasının talep edilmesi halinde, iade vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihte yapılır. 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı Listenin (A) bölümü kapsamında yer alan malların teslimlerinden doğan yılı içinde nakden iade tutarı, Tebliğin (III/B-3.1.1.) bölümündeki açıklamalar çerçevesinde işlemlerin yapıldığı yılın Ocak-Haziran dönemi için altı aylık olarak ve Haziran dönemi sonu itibarıyla hesaplanır. Benzer şekilde, 10.000 TL ve üstündeki nakden iade taleplerinin, teminat verilmeksizin vergi inceleme raporuna göre sonuçlandırılmasının talep edilmesi halinde, iade vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihte yapılır.

Sonuç olarak; indirimli orana tabi teslimlerde asıl olan yılı içinde vergilendirme dönemleri itibarıyla mahsuben iade olmasına karşın aşağıdaki teslimlerde yılı içinde vergilendirme dönemleri itibariyle nakden iade talep edilebilir. Bunların dışındaki indirimli orana tabi teslimlerde yılı içinde nakden iade talebi söz konusu değildir.

– İndirimli Orana Tabi Konut Teslimi.

– (II) Sayılı Listenin 28. Sırasında Yer Alan GTİP İtibarıyla Belirlenmiş Tarımsal Amaçlı Makinelerin Teslimi.

– (II) Sayılı Listenin 29. Sırasında Yer Alan GTİP İtibarıyla Belirlenmiş Tekstil Sektöründe Kullanılan Makinelerin Teslimi.

– (II) Sayılı Listenin 31. Sırasında Yer Alan 2711.19.00.00.11 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Numarasında Yer Alan Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (L.P.G.)’ nin LPG Dağıtıcı Lisansına Haiz Olanlarca Teslimi.

– (I) Sayılı Listenin (A) Bölümü (Gıda Maddeleri Tesliminde) Kapsamında Yer Alan Malların Takvim Yılının Ocak-Haziran Dönemindeki Teslimleri.

– Prefabrik Yapı ile Konteynerlerin, 31/12/2023 Tarihine Kadar (Bu Tarih Dâhil) Teslimi. (Kurulum ve Montaj İşleri Dâhil)

Kaynakça:

1- 3065 sayılı KDV  Kanunu

2- 2007/13033 sayılı BKK

3- 6830 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı

4- Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği

5- Ali DEMİRELLER- KDV Kanunu Uygulamaları 1- Sorunlar ve Çözüm Önerileri, 2023 Basım

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version