Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Nakdi Sermaye Artışları Kamu Kurumlarının Ortak Olduğu Şirketlerde Enflasyon Düzeltmesi Yapılana Kadar Yasaklanmalı Ya Da Kısıtlanmalıdır – Engin GÜL, SMMM

Enflasyon oranlarının yüksek seyrettiği, artık bilançoların enflasyon oranları karşısında anlamsızlaştığı bir zamanı yaşıyoruz. Daha önce 2004 yılında yaşadığımız süreçle 2023 yılı aralık ayında tekrar uzatılmazsa buluşacağız.

Engin GÜL
SMMM
smmmengingull@gmail.com

Enflasyon oranlarının yüksek seyrettiği, artık bilançoların enflasyon oranları karşısında anlamsızlaştığı bir zamanı yaşıyoruz.

Daha önce 2004 yılında yaşadığımız süreçle 2023 yılı aralık ayında tekrar uzatılmazsa buluşacağız.

Özledik mi dersiniz, Hayır!

Bu buluşma bizim özlemimiz değil, mali tabloların özlemidir. Mali Tablolar kendisini değerli hissedeceği enflasyon düzeltme tarihini sabır ve metanetle beklemektedirler.

Beklenen süreç gelmeden kamu kurumlarının ortağı olduğu sermaye şirketlerinin nakdi sermaye artışlarına yasak veya kısıtlama getirilmelidir.

Enflasyon düzeltmesi ile mali tablolardaki düzeltme sonuçlarını görmeden yapılacak nakdi sermaye artışları kamu kurumlarının sermaye artışına iştirak etmemesi halinde, artıştan sonraki yeni sermaye tutarı içindeki kamu kurumunun payı azalacağından azalan nispette de enflasyon düzeltmesinin mali tablolara olan olumlu yansımalarından kamu kurumları zarar görecektir.

Örnek vermek gerekirse: Kamu kurumunun ortağı olduğu A Anonim Şirketinin sermayesi 5.000.000,00TL olsun, bu sermaye içinde kamu kurumunun sermaye tutarı 1.000.000,00TL olduğu düşünüldüğünde kamu kurumunun sermaye oranı (1.000.000,00/5.000.000,00)=%20 olmaktadır. 70 Milyon nakdi sermaye artışı yapılarak onaylanması halinde buna katılmayan kamu kurumunun şirketteki sermaye oranı (1.000.000,00/70.000.000,00)=%1,428 oranına düşmüştür. Görüleceği üzere kamu kurumunun kaybı %15,5 oranındadır. Bu oran nispetinden mali tablolardaki olumlu değişiklikler dolayısıyla gelecekte kaybı olacaktır.

Bunların önüne geçmek için

Kamu kurumları ortağı olduğu sermaye şirketlerinin nakdi sermaye artışlarını enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapıldığı tarihten sonraya erteletmek için genel kurul toplantı tutanağına gerekli şerhlerini koydurmalıdırlar.

Kamu kurumlarının ortak olduğu şirketlerin nakdi sermaye artışları talepleri, yapılması zorunluluktan geliyorsa önden yüklemeli enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılmasını talep ederek ortaya çıkacak güncel mali tablolar görülerek, nakdi sermaye artışlarını gerçekleştirmeli ve bu çerçevede sonradan doğacak kayıpların önüne geçilmesi sağlanmalıdır.

Kamu kurumlarının ortağı olduğu şirketler tüm topluma aittir. Toplumların değerlerinin enflasyon düzeltmesine gidildiği ortamda nakdi sermaye artışı yapılarak hiç edilmemesi gerektiğine inanıyorum.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version