Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

29/11/2023 Resmi Gazete’de Yayımlanan Kanun-CBK-İdari Mevzuat ve AYM Kararları – Mahmut ESEN, E. Mülkiye Başmüfettişi

Mahmut ESEN
E. Mülkiye Başmüfettişi
Mansur YAVAŞ’ın Özel Danışmanı
mahmutesen@gmail.com

1- 7474 Sayılı Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun yayınlanmıştır.

Kanunla aile müessesesinin desteklenmesi, güçlendirilmesi, gençlerin sosyal risklere karşı korunması ve gelişimleri ile girişimlerine destek sağlanmasına yönelik kaynağın oluşturulması, yönetilmesi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılması için Aile ve Gençlik Fonu kurulmuştur.

Fon; Hazine ve Maliye B. bağlı olup kamu tüzel kişiliğine sahiptir.

Fon için üretilen petrolden 1/8 oranında alınan Devlet hissesinin %20 si, kurulu/kurulacak olan fonların gelirlerinin %10 gibi bazı gelir kaynakları sağlanmıştır.

Fonu yöneten yönetim kurulunun uygun gördüğü projeler için gerekli kaynak kamu idarelerine aktarılacaktır.

Fona bazı (Kurumlar/Damga/Harçlar) muafiyet ve istisnalar tanınmıştır.

2- 1 sayılı CB Teşkilatı Hakkındaki Kararnamede ek/değişiklikler yapılmıştır.

Bu bağlamda;

Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Daire Başkanlığı genel müdürlüğe dönüştürülmüş, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı da kaldırılmıştır.

-Su kaynaklarının etkin yönetimi ve verimli kullanımının temini için Ulusal Su Kurulu; taşrada her su havzası ve ilde havza ve il bazında su kurulları kurulmuş, kurulların görev ve yetkileri belirlenmiştir.

3– Elektronik Tebligat Yönetmeliğinde yapılan ekleme ile gerçek ve tüzel kişilere e devlet üzerinden elektronik tebligat adresi alma olanağı getirilmiştir.

4- 2023-2024 Eğitim Ve Öğretim Yılında Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş Ve Malatya İlleri İle Gaziantep İlinin İslahiye Ve Nurdağı İlçelerindeki Özel Okullarda Öğrenim Gören/Görecek Öğrenciler İçin  Eğitim Ve Öğretim Desteği Verilmesine İlişkin Tebliğ yayınlanmıştır. Öğretim yılında okul kademesine göre 12.800-18.000 TL destek verilmektedir.

5-AYM Kararları

5.1-Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Kurulun üyelerin beşte ikisinin imzasıyla olağanüstü toplantı yapabileceğine ilişkin kural;

5.2– 8.2.2022 gün ve 7394 sayılı Kanunla değiştirilmiş olan:

– VUK’daki vergi kaçakçılığı suçlarında ceza indiriminden yararlanabilmek için açılmış davadan feragat edilmesi gerektiğini;

– Yüksek öğretim kurumları için kadro/pozisyon ihdası ve ilgili bölümlere eklenmesini,

– Kamu İhaleleri Sözleşmeleri Kanununa eklenmiş  fiyat farkı ve sözleşmenin feshine ilişkin geçici maddesinde “ ilgili mevzuatında düzenleme yapılabileceği  ve ”  CB/ MEB  özel  yetki veren ibareler,

– OHAL döneminde kapatılan kurum/kuruluşların devir işlemleri sırasında talepte bulunan ilgililerin terör örgütü üyesi, irtibatlı/iltisaklı olup olmadığının dikkate alınarak karara bağlanacağına;

İlişkin düzenlemeler Anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmiştir.

5.3-  KHK’ya dayalı olarak oluşturulmuş görevine son verme işlemi idari yargıda iptal edilen kamu görevlisine açıkta kaldığı dönem için ödenen aylığın hesabında ilgilinin bu sürede elde ettiği kazancının düşülmesi olayında mahkeme kararının icra edilmediğinin anlaşıldığına  ve mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir.

6- Ankara ÇŞB İl Md. tarafından Mamak/Sincan ve Kahramankazan ilçelerinde bulunan 44 dönüm alanlı  5 arsa satışa çıkarılmıştır.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version