Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanununda Yapılan Değişikliklere İlişkin Genelge 2023/13

25/10/2023 tarihli ve 7464 sayılı Kanunla 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 5 inci maddesinde yapılan değişiklik sonucunda bu madde;

T.C.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü

Sayı: E-29622684-010.06.02-4499140

Tarih: 13.12.2023

Konu: Genelge

GENELGE

2023/13

25/10/2023 tarihli ve 7464 sayılı Kanunla 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 5 inci maddesinde yapılan değişiklik sonucunda bu madde;

“(1) Turizm sektöründe; bu Kanun ve diğer mevzuatta yer alan teşvik tedbirleri ile istisna, muafiyet ve haklardan yararlanabilmek için Bakanlıktan turizm yatırımı belgesi veya turizm işletmesi belgesi alınması zorunludur.

(3) Yetkili idare tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen konaklama işletmelerinin bu ruhsatı aldıkları tarihten itibaren altı ay içinde Bakanlıktan turizm işletmesi belgesi almaları zorunludur.

(4) Bakanlık tarafından turizm işletmesi belgesi iptal edilen konaklama işletmelerinin, iptal kararının tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde yeniden turizm işletmesi belgesi almaları zorunludur.

(7) Bu maddede belirtilen süreler içerisinde turizm işletmesi belgesi alamayan konaklama ve plaj işletmeleri, işletmeye açılamaz ve faaliyette bulunamaz. Bu işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı Bakanlıkça yapılan bildirim üzerine yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilir ve faaliyetlerine son verilir. Bu fıkra kapsamında işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilen işletmelere yetkili idarece yeniden işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmesi için tesisin belge alma koşullarını sağladığına dair Bakanlıktan alınan uygun görüş yazısının yetkili idareye ibrazı zorunludur.”

şeklinde düzenlenmiştir.

Ayrıca 2634 sayılı Kanuna eklenen geçici 19 uncu maddede;

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmiş olan ve turizm işletmesi belgesi bulunmayan ancak, ruhsat tarihinden itibaren henüz bir yıllık turizm işletmesi belgesi alınması süresi dolmamış olan konaklama işletmelerinin, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde Bakanlığa başvurmaları, altı ay içerisinde de turizm işletmesi belgesi alması zorunludur. Üç ay içerisinde başvuruda bulunmayan veya altı ay içinde turizm işletmesi belgesi alamayan konaklama işletmeleri faaliyette bulunamaz. Bu işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı Bakanlıkça yapılan bildirim üzerine yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilir ve faaliyetlerine son verilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre;

A) 2634 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin yedinci fıkrasındaki “Bu fıkra kapsamında işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilen işletmelere yetkili idarece yeniden işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmesi için tesisin belge alma koşullarını sağladığına dair Bakanlıktan alınan uygun görüş yazısının yetkili idareye ibrazı zorunludur.” hükmü ile geçici 19 uncu maddesinin konaklama tesisleri açısından uygulanmasına ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir.

1) Konaklama tesisine ait işyeri açma ve çalışma ruhsatının, Kanunun 5 inci maddesi gereğince iptal edilmiş olması gerekir.

2) Bakanlığımız tarafından bu fıkra kapsamında uygun görüş verilmesine yönelik sürecin başlatılması için;

a) Başvuruya konu konaklama tesisine ait işyeri açma ve çalışma ruhsatının Kanunun 5 inci maddesi kapsamında iptal edildiğine ilişkin ilgili mahalli idare tarafından düzenlenmiş yazı,

b) İptal edilen ruhsat örneği,

c) Tapu örneği,

ç) Uygun görüş talebini içeren dilekçe,

ile başvurulur. Başvurunun ilk olarak ilgili mahalli idareye yapılması durumunda, mahalli idare tarafından iptal edilen ruhsat örneği de gönderilerek Bakanlığımızdan uygun görüş talep edilir.

3) Bakanlığımızca yapılan incelemede tapu kaydında konaklama birimleri üzerinde kat irtifakı/kat mülkiyeti, devre mülk gibi şerhe konu haklar tesis edilmiş olduğunun tespiti halinde talep reddedilir.

4) Başvuru evrakı uygun görülen konaklama tesislerinin mahallinde inceleme yapılır. Yapılan incelemede Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik gereği, oteller için bir yıldızlı otel nitelikleri, tatil köyleri için 4 yıldızlı tatil köyü nitelikleri, diğer türler için ise Bakanlığımızdan turizm işletmesi belgesi talep edilecek türe ilişkin asgari nitelikler aranır. Bu konaklama tesislerinin işletme faaliyeti göstermemeleri esas olduğundan, incelemede tesisin fiziki ve yapısal nitelikleri dikkate alınır.

5) Yapılan incelemede fiziki ve yapısal nitelikleri itibariyle tesisin belge alma koşullarını sağladığının tespit edilmesi durumunda, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümleri saklı kalmak kaydıyla, tesisin belgelendirilmesine esas niteliklerini sağladığı tür belirtilerek Bakanlığımızca uygun görüş verilir.

6) Kanunun 5 inci maddesi kapsamında işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilen tesis için farklı bir gerçek veya tüzel kişi tarafından iptal tarihinden itibaren altı ay içerisinde yeniden ruhsat talebinde bulunulması durumunda, ruhsat düzenlenmeden önce Bakanlığımızdan uygun görüş alınması zorunludur.

7) Konaklama tesisine ait işyeri açma ve çalışma ruhsatının, ruhsat sahibinin talebi üzerine iptal edilmesi ve iptal tarihinden itibaren altı ay içerisinde aynı gerçek veya tüzel kişi ya da bu kişilerin hisselerinin çoğunluğuna sahip olduğu tüzel kişilerce yeniden ruhsat talebinde bulunulması durumunda, ruhsat düzenlenmeden önce Bakanlığımızdan uygun görüş alınması zorunludur.

8) Kanunun 5 inci maddesi kapsamında olup, aynı maddede belirtilen sürelerde turizm işletmesi belgesi almamış konaklama tesisleri için yapılan yeni tarihli ruhsat talebi, ruhsat güncelleme talebi veya devir talebi Bakanlığımızdan uygun görüş alınmadan değerlendirilmez.

9) 2 Kasım 2022 tarihi ile 2 Kasım 2023 tarihi arasında işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmiş olan ve turizm işletmesi belgesi bulunmayan konaklama işletmelerinin, 2 Şubat 2024 tarihine kadar turizm işletmesi belgesi almak üzere Bakanlığımıza başvurmaları ve 2 Mayıs 2024 tarihine kadar bu belgeyi almaları zorunludur. Bu süreler içinde başvuruda bulunmayan veya turizm işletmesi belgesi alamayan konaklama işletmeleri faaliyette bulunamaz. Bu işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı Bakanlığımızca yapılan bildirim üzerine yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilir ve faaliyetlerine son verilir.

B) 2634 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin yedinci fıkrasının yukarıda belirtilen hükmünün plaj işletmeleri açısından uygulanmasına ilişkin esaslar aşağıda belirtilmektedir:

1) Plaj işletmesine ait işyeri açma ve çalışma ruhsatının, Kanunun 5 inci maddesi gereğince iptal edilmiş olması gerekir.

2) Uygun görüş verilmesine yönelik sürecin başlatılması için;

a) Başvuruya konu plaj işletmesinin turizm işletmesi belgesine esas işyeri açma ve çalışma ruhsatının Kanunun 5 inci maddesi kapsamında iptal edildiğine ilişkin ilgili mahalli idare tarafından düzenlenmiş yazı,

b) İptal edilen ruhsat örneği,

c) Uygun görüş talebini içeren dilekçe,

ile Valiliğe (İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü) başvurulur. Başvurunun ilk olarak ilgili mahalli idareye yapılması durumunda, mahalli idare tarafından iptal edilen ruhsat örneği de gönderilerek Valilikten (İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü) uygun görüş talep edilir.

3) Başvuru evrakı uygun görülen plaj işletmelerinin mahallinde inceleme yapılır. Yapılan incelemede Basit Konaklama Tesisleri ile Plaj İşletmelerinin Belgelendirilmesine İlişkin Yönetmelikte plaj işletmeleri için belirlenmiş asgari nitelikler aranır.

4) Yapılan incelemede fiziki ve yapısal nitelikleri itibariyle tesisin belge alma koşullarını sağladığının tespit edilmesi durumunda, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümleri saklı kalmak kaydıyla, tesisin belgelendirilmesine esas niteliklerini sağladığı tür belirtilerek Valilikçe (İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü) uygun görüş verilir.

5) Kanunun 5 inci maddesi kapsamında olup, aynı maddede belirtilen sürelerde turizm işletmesi belgesi almamış plaj işletmeleri için yapılan yeni tarihli ruhsat talebi, ruhsat güncelleme talebi veya devir talebi Valilikten (İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü) uygun görüş alınmadan değerlendirilmez.

C) İşyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilen basit konaklama turizm işletmesi belgeli konaklama tesislerinin, yeni tarihli işyeri açma ve çalışma ruhsatı almaları durumunda Kanunun 5 inci maddesi kapsamında Bakanlığımızdan turizm işletmesi belgesi almaları zorunlu olup, süresi içerisinde turizm işletmesi belgesi alamamaları ve ruhsatlarının aynı madde kapsamında iptal edilmesi durumunda, yeni ruhsat talepleri hakkında bu Genelge hükümleri uygulanır.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Mehmet Nuri ERSOY

Bakan

Exit mobile version