Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat

Mevzuatın Adı: Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

23 Ocak 2024 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 32438

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”vista_blue”]

ÖZET:

Yapılan değişiklik ile;

– Katılma hesaplarına ilişkin olarak sözleşme türü bazında ayrı havuz oluşturulmasına imkan tanınmıştır.

– Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ekinde yer alan “Günlük Birim Değerler Hesaplama Tablosu ve Açıklamaları”, değişiklik ihtiyaçlarının yönetmelik değişikliğine gerek kalmaksızın hızlı bir şekilde uygulamaya geçirilebilmesini teminen yönetmelik eki olmaktan çıkarılmıştır.

– Kişilerin hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla kanıtlanabilir onay veya talep olmaksızın kişiler adına kredili hesap dahil herhangi bir hesap açılamayacağı, kredili hesabın limitinin artırılamayacağı ve kredili hesaptan herhangi bir tahsilat yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır. Ayrıca, kredili hesap limitlerinin azaltılması durumunda hesap sahibinin bilgilendirilmesi gerektiği düzenlenmiştir.

-On yıl içinde aranmadığı için zamanaşımına uğrayan hesapların, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (Fon) devredileceği hususunda mudilere iadeli taahhütlü mektupla bildirimde bulunulması için aranan asgari limit tutarı olan 250 Türk Lirası tutarının değiştirilebilme yetkisi, Fonun görüşünün alınması suretiyle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna tanınmıştır. (BDDK)

[/vc_message][vc_column_text]

MADDE 1- 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde yer alan “katılma” ibaresi “katılım” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde, dördüncü fıkrasının (d) ve (e) bentleri ile beşinci fıkrasında yer alan “kâr ve zarara” ibareleri “kâra” şeklinde değiştirilmiştir.

“(3) Kanıtlanabilir onay veya talep olmaksızın kişiler adına kredili hesap dahil herhangi bir hesap açılamaz, kredili hesabın limiti artırılamaz ve kredili hesaptan herhangi bir tahsilat yapılamaz. Kredili hesap limitlerinin azaltılması durumunda hesap sahibi bilgilendirilir. Dördüncü fıkranın (e) bendi uyarınca yenilenen hesaplar, bu fıkra kapsamında hesap açılışı sayılmaz.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci, dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde, yedinci fıkrasında yer alan “kâr ve zarara” ibareleri “kâra” şeklinde değiştirilmiştir.

“(2) Katılma hesapları, kâr zarar ortaklığı sözleşmesine veya kamu kurum ve kuruluşları ile fonlar ve tüzel kişi müşterilerle akdedilecek yatırım vekâleti sözleşmesine dayalı olarak açılabilir. Kurul, yatırım vekâleti sözleşmesine dayalı olarak açılan katılma hesapları için yatırılabilecek asgari tutar ve/veya katılma hesaplarının belli bir oranı şeklinde sınır tesis etmeye yetkilidir. Her iki sözleşme türüne dayalı olarak açılan katılma hesapları ayrı fon havuzlarında işletilir ve her sözleşme türünün kendi altında ayrı havuzlar oluşturulabilir. Katılma hesabı sahiplerinin menfaatlerine zarar vermemek ve önceden belirlenmesi halinde toplanan fonun kullanım amacı dışına çıkmamak kaydıyla kâr zarar ortaklığı sözleşmesine ve yatırım vekâleti sözleşmesine dayalı katılma hesapları için açılan havuzlar kendi içinde birleştirilebilir, bölünebilir, havuzlar arasında aktarım yapılabilir ve vade sonunda tasfiye edilebilir.”

“(4) Katılım fonu hesapları üzerinde hesap sahibinin talep hakkı ve katılım bankasının ödeme yükümlülüğü; özel cari hesaplarda yatırılan tutar, katılma hesaplarında ise vade sonunda geçerli birim hesap değeri kadardır. Tahmini kâr oranı belirlenerek yapılan yatırım vekâleti sözleşmesine dayalı katılma hesaplarında ise birim hesap değeri, yatırılan tutar ve tahmini kâr toplamı ile sınırlıdır.

(5) Katılma hesaplarının işletilmesi sonucu oluşan kâr veya zarar tutarlarının belirlenmesi amacıyla, farklı para cinsi, kâra katılma oranı, sözleşme türü ve bunların alt kırılımlarına göre oluşturulan fon havuzları bazında yapılacak günlük birim değer hesaplamalarına ilişkin tablo Kurulca belirlenecek sürelerde Kuruma gönderilir.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Kurul, Fonun görüşünü almak suretiyle bu fıkrada yer alan tutarı değiştirmeye yetkilidir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin Ek-1’i yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 6- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7- Bu Yönetmelik hükümlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.

Exit mobile version