Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Enerji Sektöründe Siber Güvenlik Yetkinlik Modeli

Mevzuatın Adı: Enerji Sektöründe Siber Güvenlik Yetkinlik Modeli Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

28 Ocak 2024 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 32443

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:

MADDE 1- 6/6/2023 tarihli ve 32213 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Enerji Sektöründe Siber Güvenlik Yetkinlik Modeli Yönetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; elektrik iletim lisansı sahibi, elektrik dağıtım lisansı sahibi, kabulü yapılmış ve işletmedeki kurulu gücü 100 MWe ve üzeri lisansa sahip her bir elektrik üretim tesisi sahibi, boru hattı ile iletim yapan doğal gaz iletim lisansı sahibi, sevkiyat kontrol merkezi kurmakla yükümlü doğal gaz dağıtım lisansı sahibi, doğal gaz depolama lisansı sahibi (LNG, yer altı), ham petrol iletim lisansı sahibi ile rafinerici lisansı sahibi tüzel kişilerin endüstriyel kontrol sistemlerinin güvenliğinin ve güvenilirliğinin sağlanmasına ilişkin uygulanacak hükümleri kapsar.

(2) Kabulü yapılmış, Black-Start özelliğine sahip olup ulusal şebekeye katkı verebilecek olan elektrik üretim tesisi sahibi tüzel kişiler, bu Yönetmelik kapsamındadır.

(3) Kabulü yapılmış, TEİAŞ SCADA/EMS Sistemi ile seri tabanlı iletişim yöntemlerini kullanmadan haberleşmekte olan elektrik üretim tesisi sahibi tüzel kişiler, bu Yönetmelik kapsamındadır.

(4) OSB dağıtım lisansı sahipleri ile OSB üretim lisansı sahipleri kapsam dışındadır.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“ı) Black-Start: Bir elektrik santralinin veya bir elektrik şebekesinin bir bölümünün, tamamen veya kısmen kapandığında, harici elektrik güç iletim şebekesinin desteği olmadan yeniden başlatılmasını,

i) EMS: Enerji yönetim sistemini,

j) Seri tabanlı iletişim: Veri aktarımında bir iletişim kanalı veya bilgisayar veriyolu üzerinden sırayla, her seferinde bir bit veri gönderme işlemini,”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan birinci tabloya aşağıdaki satırlar eklenmiştir.

Elektrik Üretim Seviye 1 Yükümlü kuruluşa özel
Rafineri Seviye 3 Yükümlü kuruluşa özel

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “Ek-1 ile Ek-2’de” ibaresi “Ek-1, Ek-1a, Ek-2, Ek-2a, Ek-3, Ek-3a ile Ek-4’te” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“c) Elektrik Üretim Sektörü Siber Güvenlik Yetkinlik Modeli Teknik Kontrol Maddeleri.

ç) Rafineri Sektörü Siber Güvenlik Yetkinlik Modeli Teknik Kontrol Maddeleri.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasına “tanımlanan uygulama süreleri sonunda” ibaresinden sonra gelmek üzere “en geç bir ay içerisinde” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “12 nci maddesi” ibaresi “12 nci madde” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin ekine Ek-1’den sonra gelmek üzere Ek-1a, Ek-2’den sonra gelmek üzere Ek-2a eklenmiş ve aynı eke ekte yer alan Ek-3, Ek-3a ve Ek-4 eklenmiştir.

MADDE 8- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 9- Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız

Exit mobile version