Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Strese Girmiş Bir Vergi Gördüm Adı da Katma Değer Vergisi – Engin GÜL, SMMM

Engin GÜL
SMMM
smmmengingull@gmail.com

Vergi dünyasında bir vergi ilk kez stres testine girmiştir.

Vergi dünyasında devletin en saf çocuğu kim ne derse desin Katma Değer Vergisi’dir.

Toplumun tamamının eline dokunan bir vergidir Katma Değer Vergisi.

Vergiden vergi de alınan bir vergidir, Katma Değer Vergisi.  (ÖTV’den Katma Değer Vergisi Alınıyor)

Vergi mevzuatımızda 2 No.lu Katma Değer Vergisi beyan ve ödeme sürelerine ilişkin değişikliğe gidildi.

KDV 2 verilme süresi, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 50), 15.maddesinde “Vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar ise 2 No.lu KDV beyannamelerini, vergilendirme dönemini izleyen ayın 21 inci günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine vermekle yükümlüdür.”

16.maddesinde ise ödeme süresi vergilendirme dönemini izleyen ayın 26 inci günü akşamına olarak belirlenmiştir.

2024 Ocak ayı için 213 sayılı VUK-164/2024-2 sirkü kapsamında

***beyan ve ödeme süresi 25 şubata ertelenmiştir.

İlk denemeyi 17.02.2024 tarihinde yaptık. 1 No.lu KDV Beyannamesini 2 No.lu KDV‘den önce verdik. Sistem Ekler kulakçığında yer alan 109 Sorumlu Sıfatıyla Ödenen KDV’ye İlişkin Bildirim tablosunda 202401/202401 dönemli 21/02/2024 Ödeme/Mahsup Dilekçe tarihli ….TL tutarlı bilgi Sistemde bulunamamıştır uyarısı verdi.

2 No.lu KDV Beyannamesini verdik, interaktif vergi dairesinden ödemesini yaptıktan sonra 1 No.lu KDV Beyannamesini gönderdik. Sistem Kabul etti. Onayladık.

Süreç gayet güzel olmuş, emeği geçenlerin aklına sağlık diyoruz.

KDV Sorumlu sıfatıyla kesilen kısım yönünden güvende mi dersiniz? Bunun için henüz erken.

Sorumlu sıfatıyla kesinti yapılan KDV tutarı 1 No.lu KDV beyannamesinde sorumlu sıfatıyla olan satır yerine Yurtiçi Alımlara İlişkin KDV satırına dahil edilmesinde yazılımda engel bir durum olmadığını da gözden kaçırmamak gerekmektedir.

Bizim düşüncemiz, KDV ‘in artık elektronik belgelerden otomatik oluşan SANAL KDV Beyannamesi ile Mali Müşavirleri de aracı kılınmak suretiyle beyan edilmesinin sağlanmasıdır.

Vergi dünyasının en masum çocuğu olan Katma Değer Vergisi ‘ne yönelik koruyucu tedbirler almasından dolayı Gelir İdaresi Başkanlığını kutluyoruz.

Katma Değer Vergisinin stres katsayısını Gini oranı olarak hesapladık. Gelir dağılımı gözetmeksizin her kesimden aynı oranda vergi alınmasının, verginin en büyük stresi olduğunu gördük.

Mali Müşavirlerin de stres testine girdiğini buradan duyurmadan geçmek istemiyoruz. Mali Müşavirleri verginin stresinden koruyucu tedbirler geliştirilmesini temenni ediyoruz. Mali Müşavirlerin biraz ödüllendirilmesini, kestikleri makbuzdaki KDV oranını %20’den %1’e düşürülmesini arzuluyoruz.

Verginin stres haritasının kamu kurumları tarafından çıkartılması için gerekli çalışmalar yapılması gerektiğini, her bir vergiyi kendi alanın stres testine sokarak, verginin amacına ulaşma durumunun sorgulanmasını ümit ediyoruz.

Vergi Geleceğimizin Teminatıdır. (Gelir İdaresi Başkanlığının Sözü)

Sonraki yazılarımızdan birinde…

Tür değişikliği mi ? – Ayni Sermaye mi ?

Sizce hangi yöntem uygulanmalı?

Siz halen ayni sermayeden mi yanasınız?

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version