Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Gelir İdaresi Başkanlığı Her Bir İlimizde Elektronik Belge İhtisas Vergi Dairelerini Ne Zaman İhdas Edecek? Engin GÜL, SMMM

Engin GÜL
SMMM
smmmengingull@gmail.com

Kağıt ortamında doldurulan beyannameler, kağıt ortamında doldurulan beyannamelerin elle vergi dairesine götürülüp teslim edilmesi, vergi dairesindeki memur eliyle beyannamelerin sisteme girilerek tahakkukların oluşturulması, oluşturulan tahakkukların liste yapılarak bankalara götürülmesi, bankalardan alınan vergi tahsilatlarının liste yapılarak kontrollerinin yapılması sürecinin yaşanarak son bulduğu en yakın zaman dilimi 1999 ve 2004 yılları arasıdır.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen elektronik dönüşüm süreci vergi hayatımızı, vergisel alışkanlıklarımızı tamamen değiştirdi.

Hayatımıza elektronik belgenin girmesiyle yaşam standartlarımız arttı ancak elektronik belgelerin beyannamelerle olan bağlantısı henüz sağlanmamış ki, aynı belge, farklı sorgu ekranlarında bir kısım sonuçlara ulaşmak için sorgu yapılacak ekrana manuel aktarım yapılarak kullanılmaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-dönüşüm süreci çok iyi yürütüldüğü bir süreçte vergi kaybını kaynağında bertaraf edecek çözümlere yaslanılmadığını izlemekteyiz.

Kurum kendisine bağlı vergi dairelerinde Elektronik Belge birimlerini henüz kurmamıştır. Bu konuda bir çalışmasının olmadığını gözlemlemekteyiz.

Her ilde elektronik belge ihtisas vergi daireleri kurulmasının gerekli olduğunu görmekteyiz.

E-dönüşümü toplumda daha iyi karşılık bulması için her bir vergi dairesinin girişine elektronik belgelerin 3D Maketlerinin konulmasının gerekliliğine inanıyoruz.

E-belgelerin telif hakkının Gelir İdaresi Başkanlığına ait olduğunu, E-dönüşümde kat edilen mesafenin, kağıt ve e-belgelerin tarihsel gelişimini gösterir görsel çalıştayların elektronik ihtisas vergi dairelerinde, çocuklara, gençlere, öğrencilere daha geniş anlatımla tüm vatandaşlarımıza sunum edilmesini arzuluyoruz.

Elektronik belgeleri izleyen, gözlemleyen devlet memurlarının yetiştirilmesini, bu alanda ihtisaslaştırılmasını, bu alanda kadrolar oluşturulmasının gerektiğini gözlemlemekteyiz.

Vatandaşın kendisine kesilen hatalı elektronik belgeleri gerektiğinde kamu eliyle iptal ettirecek bir ihtisas vergi dairesine ihtiyacı olduğunu da buradan söylemeden geçmek istemiyoruz.

Her bir elektronik belge parasal kıymettir. Parasal kıymetlere sahip çıkılmadığı bir süreçte bundan tüm toplum dolaylı olarak zarar görecektir.

Elektronik Belge İhtisas vergi daireleri yoluyla bir çok engelli vatandaşımıza da iş imkânı doğacağı gerçeği de görmezden gelinmemelidir.

Her birey topluma faydalı olmayı arzular, devletin farklı kesimlerdeki bireyleri topluma kazandırılmasında elektronik belge ihtisas vergi dairelerinin bir araç olacağını, beraberinde sistemin vergisel kazanımlarına katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.

Gelir İdaresi Başkanlığı, Elektronik Belge ile bir başka güzelsin!

Sonraki yazılarımızdan birinde…

Gelir İdaresi Başkanlığı KDV1 ve KDV2 de 0015 Ortak Vergi Kodu Uygulamasından Neden Vazgeçti?

KDV2’ye neden 4017 Vergi Kodu Verildi?

Bu Kodun Sırrı Nedir?

Sorularının cevaplarını arayacağız.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version