Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Finansal Güvenliğinizi Artıracak Davranış Önerileri

Finansal Güvenliğinizi Artıracak Davranış Önerileri

Bir dolandırıcılık vakasının mağduru olmamak için bazı alışkanlıklar edinmek önem taşıyor. Finansal güvenliğiniz için aşağıdaki notlardan faydalanabilirsiniz:

— SMS, e-posta veya sosyal medya yoluyla gelen bildirimlerdeki bağlantılara/linklere kaynağından emin değilseniz tıklamayın. Bankanızın resmi iletişim kanallarını kullanarak doğrulama yapın.

Tek bir tık, sizi sahte sitelere veya virüslere yönlendirebilir.

— Banka hesaplarınızı hiç kimseye kullandırmayın.

Hesaplarınızın yasa dışı faaliyetlerde kullanılması halinde ağır hapis cezalarıyla karşılaşabilirsiniz.

— Güvenliğinizden emin olmadığınız mobil uygulamaları cihazlarınıza yüklemeyin.

Güvenlik açığı bulunan veya korsan uygulamalar, kişisel bilgilerinizi ele geçirebilir, cihazınıza zarar verebilir ve hatta kimlik hırsızlığına yol açabilir.

— Şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın.

Kendini savcı, polis, asker, banka çalışanı olarak tanıtan veya bir ödül, prim iadesi, kart aidatı iadesi için sizden şifrenizi, kart bilgilerinizi ve kişisel verilerinizi talep eden kişilere itibar etmeyin, bu amaçla gelen linklere tıklamayın.

— Cihazınıza yüklediğiniz uygulamanın istenen izinlerini dikkatlice kontrol edin. Bankacılık uygulamalarınızı resmi uygulama mağazalarından indirin. Bilinmeyen veya güvenilir olmayan kaynaklardan uygulama indirmeyin.

— Bankalarca yapılan güvenlik duyurularını takip edin. Bilgilerinizin güncel kalması için bu duyurularda iletilen uyarıları dikkate alın.

— Bankacılık uygulamalarında kullandığınız şifrelerinizi, başka uygulamalarda ve alışveriş sitelerinde kullanmayın. Daha az güvenlikli sitelerde şifreleriniz ele geçirilebilir, bankacılık uygulamalarınıza bu şifreler denenerek giriş yapılabilir.

—  Güvenliğinden emin olmadığınız internet sitelerinden alışveriş yapmayın. Dolandırıcılık amaçlı açılmış sahte bir site üzerinden dolandırılabilirsiniz.

— Banka hesap özetlerinizi ve işlemlerinizi düzenli olarak kontrol edin ve şüpheli bir durumda vakit kaybetmeden bankanızla iletişime geçin.

Kaynak: Türkiye Bankalar Birliği

 

Exit mobile version