Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2025 Yılı Birinci Geçici Vergi Beyannamesinde Geçmiş Yıl Mali Zararları Ne Şekilde Ele Alınacak? Orhan GEZER, YMM

Orhan GEZER
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
E. Vergi Müfettişi
orhangezer41@gmail.com

Bildiğiniz gibi 2025 yılında Geçici Vergi Dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmayacak.

Bu durum daha önceki tarihlerde de dikkat çektiğimiz  ve dikkat edilmediği takdirde yanlış uygulamalara sebebiyet verecek olan Geçmiş Yıl Zararlarının ne şekilde düzeltileceği veya bir başka ifade ile hangi geçmiş yıl zararının ve hangi dönemde dikkate alınacağı hususun altını bir defa daha çizmeyi gerektirdi.

Yasal Düzenleme :

Enflasyon Düzeltmesine ilişkin olarak yayınlanan 555 No.lu VUK Genel Tebliğinin 40. maddesinde de açıklandığı üzere;

(1) Bilanço esasına göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri, 2024 hesap dönemi başından itibaren verilecek yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannameleri ile geçici vergi beyannamelerinde beyan edecekleri vergi matrahlarını tespit ederken, (düzeltme öncesi bilançolara dayanan) 2023 ve önceki hesap dönemlerine ait indirilemeyen geçmiş yıl mali zararlarını mukayyet değerleri ile dikkate alacaklardır.

(2) 213 sayılı Kanunun mükerrer 298’inci maddesinin (A) fıkrasının, (5) numaralı bendinin son paragrafı, “Matrahın tespitinde, kanunen kabul edilmeyen giderler, istisnalar ve geçmiş yıl malî zararları enflasyon düzeltmesine tâbi tutulmuş tutarları ile dikkate alınır.” hükmüne amirdir.

Söz konusu bent hükmü uyarınca, bilanço esasına göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri;

a) 2024 hesap dönemi başından itibaren verilecek yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannameleri ile geçici vergi beyannamelerinde beyan edecekleri vergi matrahlarını tespit ederken, (düzeltilmiş 2023 hesap dönemi sonuna ait bilançoya dayanan) 2024 ve sonraki hesap dönemlerine ait geçmiş yıl mali zararlarını, enflasyon düzeltmesi yapma şartlarının varlığına/devamına bağlı olarak, enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş tutarları ile dikkate alacaklardır.

Sonuç olarak;

555 No.lu VUK Genel Tebliğinin yukarıdaki düzenlemelerini özetlemek gerekirse,

– Bilindiği gibi mahsup edilecek olan zarar “mali zarar” olup bilançoda değil beyannamede yer alan zarar bu anlamda dikkate alınacak zarar tutarıdır.

– 2023 ve önceki dönemlere ait olup indirilemeyen, 2024 ve devamındaki dönemlerde mahsup edilecek geçmiş yıl zararı düzeltme öncesi bilançoya dayanan zarar olup, “mukayyet değeri” ile dikkate alınacak yani düzeltmeye tabi tutulmayacaktır.

2024 ve sonraki dönemlere ait geçmiş yıl mali zararları ise, düzeltmeye tabi tutulmuş tutarları ile mahsup işleminde dikkate alınabilecektir.

Burada dikkat edilmesi gereken ve 2025 yılı geçici vergi dönemlerinde 2024 yılı mali zararlarının nasıl ele alınacağını belirleyen husus, tebliğin 40. maddesinin 2/a fıkrasında 2024 ve sonraki hesap dönemlerine ait geçmiş yıl mali zararlarının izleyen dönemlerde enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş değerleri ile dikkate alınabilmesinin enflasyon düzeltmesi yapma şartlarının varlığına/devamına bağlı kılınmış olmasıdır.

Dolasıyla 2025 yılı geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmayacağından, 2024 yılı mali zararları mukayyet değerleri ile dikkate alınacak, ancak 2025 yılı sonunda kurumlar vergisi beyanı verilirken enflasyon düzeltmesi (farklı bir düzenleme olmaz ise) yapılacağından bu defa 2024 yılı mali zararları enflasyon düzeltmesi yapılmış haliyle dikkate alınacaktır.

İlave olarak şu hususu da akılda tutmakta fayda var. Şuan itibarıyla asgari kurumlar vergisi uygulamasında  geçmiş yıl zararlarının mahsubuna imkân sağlayan Danıştay Kararı yürürlükte olsa ve bu nedenle  geçici vergi dönemleri itibariyle geçmiş yıl zararları mahsup edilebilse dahi, 2025 yılı kurumlar vergisi beyanı verilirken söz konusu karar ile ilgili olarak farklı bir sonuç (geçmiş yıl zararlarının asgari kurumlar vergisi hesaplamasında dikkate alınmayacağı yönündeki tebliğ düzenlemesinin uygulanması zarureti) ortaya çıkar ise; bu defa 2025 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde;

— 2024 yılı mali zararlarının enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş değerleriyle

— Ancak tamamının değil, %10 asgari kurumlar vergisini ihlal etmeyecek düzeyde kısmi mahsubu da önümüze çıkabilecektir.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”success”] Sorumluluk Beyanı ve Hukuki Haklarımız [/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version