Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Taşıt Sahipleri Bakımından Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine (UTTS) Uyma Zorunluluğu ve Müeyyideleri – Hamza ERTEKİN, SMMM – E. Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı

Hamza ERTEKİN
SMMM / Denetim ve İdare Müdürü
E.Vergi Dairesi Müdür Yrd.
hamzaertekin@bbdas.com.tr

I. GİRİŞ

Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlar ile akaryakıt dağıtım şirketlerine ait taşıt tanıma sistemlerini kullanan bireysel taşıtların; 2 Haziran 2025 tarihine kadar Darphane’nin Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine (UTTS) kaydının yapılarak, en geç 30 Haziran 2025 tarihine kadar taşıtın akaryakıt deposu girişine Taşıt Tanıma Birimi (TTB) adı verilen çipin montajının yaptırılması ve 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren akaryakıt alımlarının UTTS kapsamında yapılmasını zorunlu hale getiren bir düzenlemedir.

Getirilen düzenlemenin en dikkat çeken ve bir o kadar da ihmal edilen tarafı ise; getirilen düzenlemeye aykırı hareket edenler hakkında uygulanabilecek müeyyidelerin ağırlığıdır. Daha iyi anlaşılması bakımından;

UTTS kapsamında alınmayan her akaryakıt için düzenlenecek fişin hiç düzenlenmemiş sayılması ile gider kaydedilemeyecek olmasının yanında, ilk tespitte 14.000 TL olmak üzere sonraki her tespitte artarak uygulanmak üzere 6 ve sonraki tespitlerde 140.000 TL ye kadar her bir fiş için özel usulsüzlük cezası kesilebilecektir.

Yazımızda UTTS uygulamasının başlaması ile birlikte özellikle taşıt sahipleri bakımından; getirilen zorunlulukların özeti, özellikli bazı konuların uygulama karşısında değerlendirilmesi ile zorunluluklara uyulmaması halinde kesilebilecek cezalar hakkında bilgilendirme yapılması amaçlanmıştır.

II. İŞTE KULLANILAN TAŞITLAR BAKIMINDAN GETİRİLEN ZORUNLULUKLAR

1- 2 Haziran 2025 Tarihine Kadar Alınan Veya Kiralanan Ve İşte Kullanılan Taşıt Sahipleri Bakımından Uyulması Gereken Zorunluluklar Nelerdir?

2 Haziran 2025 tarihinden önce iktisap edilen veya kiralanan ve işte kullanılan taşıtların bu tarihe kadar Darphane’nin UTTS sistemini kaydının yaptırılarak, en geç 30 Haziran 2025 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajının yaptırılmış olması ve 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren bu sistem üzerinden akaryakıt alınması zorunluluğu bulunmaktadır.

2- 2 Haziran 2025 Tarihinden Sonra Alınan Veya Kiralanan Ve İşte Kullanılan Taşıt Sahipleri Bakımından Uyulması Gereken Zorunluluklar Nelerdir?

2 Haziran 2025 tarihinden itibaren iktisap edilen veya kiralanan ve işte kullanılan taşıtların, kullanılmaya başlanılmadan evvel UTTS sistemine kaydının yaptırılması ve TTB montajının yaptırılarak akaryakıt alımlarının bu sistem üzerinden yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.

3. Sadece LPG Kullanan Taşıtlar Bakımından Zorunluluklar Nelerdir?

Sadece LPG tüketen işte kullanılan taşıtların 31 Aralık 2025 tarihine kadar UTTS sistemine kaydının yapılarak, TTB montajının yapılarak, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren LPG alımlarını bu sistem üzerinden yapma zorunluluğu bulunmaktadır.

III. BİREYSEL TAŞITLAR BAKIMINDAN GETİRİLEN ZORUNLULUK

1- 1 Temmuz 2025 Tarihinden İtibaren Taşıt Tanıma Sistemi Kullanacak Olan Bireysel Taşıtlar Bakımından Zorunluluklar Nelerdir?

1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren; manyetik kart, anahtarlık vb. araçları kullanarak ödemesi sonradan yapılmak üzere hızlı ve pratik akaryakıt alımına yönelik akaryakıt firması ile özel anlaşma yapan bireysel taşıt sahipleri, taşıt tanıma sistemini (taşıt tanıma sistemi ile UTTS nin birbirinden farklı olduğunu yukarıda açıklamıştık) kullanmaya başlamadan evvel UTTS kayıt olarak, TTB montajını yaptırarak aynı süre içinde akaryakıt alımlarını UTTS sistemi üzerinden alma zorunluluğu bulunmaktadır.

2- Taşıt Tanıma Sistemi Kapsamında Sadece LPG Kullanan Bireysel Taşıtlar Bakımından Zorunluluklar Nelerdir?

Akaryakıt firması ile taşıt tanıma sistemi için özel anlaşma yapan bireysel taşıt sahiplerinin, sadece LPG tüketen özel taşıtlarını 31 Aralık 2025 tarihine kadar UTTS sistemine kaydının yapılarak, TTB montajının yapılarak, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren LPG alımlarını bu sistem üzerinden yapma zorunluluğu getirilmiştir.

IV. ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİNE (UTTS) GÖRE KAPSAMA GİREN TAŞITLAR VE UYGULAMAYA İLİŞKİN ÖZELLİKLİ DURUMLAR

1. İşte Kullanılan Taşıtların Kapsamı Nedir?

Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtları ifade eder. Şahıs şirketleri tarafından ticari faaliyet amacıyla kullanılan taşıtların akaryakıt harcamalarının gider olarak gösterilmek suretiyle vergi indirimine konu edilmesi halinde, bu taşıtlara TTB taktırma zorunluluğu vardır. Aksi durumda bu taşıtlara ait akaryakıt harcamaları vergi beyanında gider olarak gösterilemeyecektir.

2. Taşıt Tanıma Sistemini (TTS) Kullanan Bireysel Taşıtların UTTS’ye Kayıt Zorunluluğu Var mı?

Taşıt tanıma sistemi (TTS), Ulusal Taşıt Tanıma Sisteminden (UTTS) farklı ve önceki bir uygulama olup; akaryakıt dağıtım firmaları tarafından taşıtların önceden kendi sistemine kayıtlarını sağlayan, manyetik kart/anahtarlık vb. şekilde istasyondan ödemesi sonradan yapılmak üzere pratik ve hızlı yakıt alınmasını sağlayan bir hizmettir. Akaryakıt alımı sırasında bilgi fişi düzenlenip, belgesi sonradan düzenlenmektedir.

Akaryakıt dağıtım şirketlerine ait Taşıt Tanıma Sistemlerini (TTS)  kullanan bu tür bireysel taşıtlar UTTS kapsamına alındığından, işte kullanılmasalar dahi; 1 Temmuz 2025 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırma zorunluluğu ve bu tarihten itibaren bu sistem üzerinden akaryakıt alma zorunluluğu bulunmaktadır. TTB takılan taşıtlar akaryakıt dağıtım şirketlerinin sunduğu Taşıt Tanıma Sistemi hizmetlerinden kesintisiz olarak faydalanmaya devam edebilecektir.

Yeni tescil bireysel taşıtlara getirilen UTTS ye geçme zorunluluğu 4 No.lu Tebliğ ile yürürlükten kaldırılmıştır.

3. UTTS Sistemi Kapsamında Olan Yakıt Türleri Hangileridir?

UTTS kapsamında yer alan akaryakıt UTTS Tebliği’nde; benzin, motorin, LPG ve benzeri ürünler olarak tanımlanmıştır. Sadece LPG ile çalışan taşıtlarında TTB taktırma zorunluluğu 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılmıştır. Sadece elektrikle çalışabilen taşıtlar kapsama girmemektedir.

Benzin veya motorin ile birlikte LPG/Elektrik kullanan taşıtların 30 Haziran 2025 tarihine kadar benzin/motorin depo girişlerine TTB taktırmaları gerekmekte olup, taşıtın LPG depo girişine de 31 Aralık 2025 tarihine kadar TTB taktırılması gerekmektedir.

4. Taşıtların İkinci El Satışı Durumunda UTTS Kapsamında Ne Yapılmalı?

UTTS mevzuatı kapsamında, taşıt plaka bilgisi TTB’ye kaydedilecek ve TTB sadece kaydı yapılan taşıta ait bilgilerle kullanılabilecektir. Bu sebeple, taşıtın sahiplik ve/veya plaka bilgisinin değişmesi durumunda taşıta takılmış olan TTB geçersiz hale gelecektir. Taşıtın satışı durumunda yeni plaka ve/veya yeni sahiplik bilgilerini ihtiva eden yeni bir TTB cihazının Yetkili Taşıt Montaj Servisi tarafından takılması gerekmektedir.

5. Şantiye, İş Makinesi ve Jeneratör İçin Akaryakıt İstasyonlarından Bidonla Akaryakıt Alınmasının UTTS Karşısındaki Durumu Nedir?

İstasyonlarda bidon, varil veya pet şişe gibi kaplarla müşterilere akaryakıt satışını engelleyici bir yasal düzenleme bulunmamakla birlikte bu tür kaplara akaryakıt doldurulması güvenliği ihlal etmektedir. İllerde güvenliğin sağlanması amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanun’un 11/c Maddesi’nde yer alan “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Vali’nin ödev ve görevlerindedir. Bunları sağlamak için Vali gerekli karar ve tedbirleri alır. Bu hususta alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66. madde hükmü uygulanır.” hükmü kapsamında birçok ilimizde valilikler zorunlu haller dışında akaryakıt istasyonlarından bidon, şişe ve benzeri kaplarla ya da açıktan yakıt alımı ve satımı yasaklanmıştır. Ancak sadece özel karakol izniyle alım yapılabilmektedir.

Bununla birlikte, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren işte kullanılan taşıtlara UTTS kapsamında akaryakıt teslimi yapılabileceğinden, bir diğer ifadeyle manuel olarak plaka girişi yapılamayacağından bidonla alınan akaryakıt için düzenlenen belgelerin usulüne uygun olup olmadığı, konuyla ilgili yazılı bir mevzuat olmadığından indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususlarında ihtilaf yaşanacağı öngörülmektedir. Bu durumda olan firmalara aşağıdaki açıklamalarımız doğrultusunda tankerle yakıt alıp depolamaları, ihtiyaca göre depodan akaryakıt kullanmaları tavsiye edilmektedir.

6. Hangi Durumlarda Tankerlerle Akaryakıt Alınabilir ve UTTS Karşısındaki Durumu Nedir?

5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun 9’uncu maddesinin yedinci fıkrasında yapılan değişiklik ile akaryakıtın istasyon dışında aşağıda sayılan yerlerdeki alıcı depolarına, bayilik lisansına sahip satıcılar tarafından tankerlerle taşınarak teslimi mümkündür.

“(Değişik yedinci fıkra: 26/7/2024-7521/12 md.) Yeterli depolama ve kendi araçlarına akaryakıt ikmal kapasitesine sahip olmaları ve akaryakıtı kendi ihtiyaçları için kullanmaları şartıyla; kamu kurum ve kuruluşlarına, liman, havalimanı, fabrika, şantiye, maden veya taş ocaklarına yapılan teslimler hariç, araçlara yapılacak akaryakıt ikmali bayilik lisansı ve yeterli donanımı olan akaryakıt istasyonları dışında yapılamaz. Akaryakıt istasyonu dışında yapılacak akaryakıt teslimlerinde akaryakıtın alıcı deposuna taşınması veya taşıttırılması bayilik lisansına sahip satıcı tarafından gerçekleştirilir.”

Bu düzenleme, akaryakıtın istasyonlarda satılması zorunluluğunun bir istisnası olup, bu şekilde akaryakıt alan işletmelerin taşıtlarını Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine (UTTS) kayıt ettirmesine veya taşıtlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajına engel olmayacaktır. Diğer bir ifadeyle, bu tür taşıtlar da siteme kayıt ettirilmesi ve TTB montajı yaptırılmalıdır. Akaryakıtı bu şekilde temin eden taşıtlar için UTTS ne kayıt yaptırılmayacağına yönelik bir düzenleme bulunmamaktadır.

Bu tür işletmelere ait taşıtlar, tankerlerle işletmeye akaryakıt teslimi yapılan depolardan akaryakıt alabileceği gibi, istasyonlardan da UTTS kapsamında yakıt alabileceklerdir. Tankerlerle akaryakıt tesliminde işletmeye fatura düzenlenirken, UTTS kapsamında akaryakıt teslimlerinde de plakası sisteme kayıtlı araç adına belge düzenlenecektir.

V. BAZI AKARYAKIT İSTASYONLARINDA TAŞIT TANIMA OKUYUCUSUNA (TTO) SAHİP POMPA SAYISININ AZLIĞINDAN YOĞUNLUK YAŞANMAYA BAŞLANDI

Getirilen düzenlemeye göre, akaryakıt istasyonlarında en az bir akaryakıt pompasına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) donanımı taktırılması zorunluluğu getirildiğinden, işte kullanılan taşıtların akaryakıt alımları sırasında bazı istasyonlarda yoğunluk yaşanabiliyor.

Ticari hayatında iş ve zaman kaybına sebep olmayacak şekilde sistemin etkin çalışabilmesinin sürdürülebilmesi için, istasyonlardaki TTO donanımına sahip pompa sayısının artırılması gerektiği görülmektedir.

Aksi  halde sistem etkin çalışamayacak, sistem dışı akaryakıt alımı için sürücüler ile istasyon çalışanları arasında bazı sıkıntılı durumlar oluşabilecektir. En önemlisi ise getirilen zorunluluğun amacına ulaşması sekteye uğrayabilecek, yaşanılan yoğunluk kaynaklı sistem dışı akaryakıt alımları nedeniyle işletmeler haksız cezalandırmalarla karşı karşıya kalabilecektir.

VI. GETİRİLEN ZORUNLULUKLARA UYULMAMASI HALİNDE UYGULANABİLECEK MÜEYYİDELER VE KESİLECEK CEZALAR

1. Getirilen Zorunluluklara Uyulmaması Halinde Uygulanacak Müeyyidelerin Yasal Dayanağı Var Mı?

5/10/2023 tarih 32330 Sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği”nin aşağıda yer verilen “Cezai Müeyyide” başlıklı 10’uncu maddesine göre getirilen zorunluluğa uyulmaması halinde genel bir ifadeye yer verilmiştir:

“Cezai Müeyyide: MADDE 10- (1) Bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket eden veya belirlenen sürelerde öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümleri uygulanır.”

Yine aynı Tebliğin “UTTS kullanılarak yapılan akaryakıt satışlarında belge düzeni” başlıklı 8’inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki gibidir:

“(3) Bu Tebliğ ile TTB takılma zorunluluğu getirilen taşıtlar için, UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, 213 sayılı Kanun’un 227’nci maddesine istinaden vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.”

Görüldüğü üzere getirilen zorunluluk vergi mevzuatı bakımından; taşıtlara ve akaryakıt pompalarına sisteme kayıt ve donanım takılması ile bu donanımlar çerçevesinde akaryakıt teslimlerinde belge düzenlenmesini gerektirdiğinden iki farklı konuyu içerdiği, bu iki farklı zorunluluğa uyulmaması halinde de iki farklı müeyyideyi gerektirdiği görülmektedir.

2. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Kapsamındaki Taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Montajının Süresi İçinde Yaptırılmaması Durumunda Kesilebilecek Cezanın Yasal Dayanağı ve Tutarı Nedir?

213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257’inci maddesinin 6’ncı fıkrasında yer alan “Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla niteliklerini belirleyip onayladığı elektrikli, elektronik, manyetik ve benzeri cihazlar ve sistemleri kullandırmaya, bu cihaz ve sistemler vasıtasıyla bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretlerin kullanılmasına ilişkin zorunluluk getirmeye, mükelleflere bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretlerin verilmesinde….” şeklinde düzenlenen yetkiye dayanılarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan Tebliğlerle işte kullanılan taşıtlara ve akaryakıt pompalarına manyetik çip taktırılması zorunluluğu getirilmiştir.

213 sayılı VUK’un “Bilgi Vermekten Çekinenler ile 107/A, (7524 Sayılı Kanun’un 13’üncü Maddesiyle Eklenen İbare Yürürlük; 02.08.2024)152/A, 153/A mükerrer 242, 256, 257, mükerrer 257’nci madde ve Gelir Vergisi Kanununun 98/A Maddesi Hükmüne Uymayanlar İçin Ceza” başlıklı Mükerrer 355’inci maddesinin 1’inci fıkrasında ise; “Bu Kanunun 86, 148, 149, 150, mükerrer 242, 256 ve 257’nci maddelerinde yer alan zorunluluklar ile (Değişik: 09/08/2016- 6728/21 md.) mükerrer 257’nci maddesi ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 98/A maddesi uyarınca getirilen zorunluluklara uymayan (Kamu idare ve müesseselerinde bilgi verme görevini yerine getirmeyen yöneticiler dahil)” olmak üzere mükellef grupları itibariyle uygulanacak özel usulsüzlük cezaları, cezayı gerektiren fiilin işlendiği yıllara göre ayrı ayrı belirlenmiştir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257’nci maddesinin 6 numaralı fıkrasında, Maliye Bakanlığı’na vergi güvenliğini sağlamak amacıyla manyetik bandrol ve etiket kullanımına ilişkin yetki tanınmıştır. Bu kapsamda, zorunluluk kapsamındaki araçlara Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) taktırılmaması veya akaryakıt pompa tabancalarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı takılmaması durumunda, 2025 yılında işlenecek fiiller nedeniyle, aynı Kanun’un mükerrer 355/1’inci maddesi uyarınca, mükellefin durumuna göre her bir taşıt veya akaryakıt istasyonları için belirlenen özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Bu cezalar, 2025 yılı için belirlenen tutarlar (7.000 TL- 28.000 TL) dikkate alınarak ve mükellef gruplarına göre yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle artırılacak ve Tebliğ ile belirlenecek tutarlar üzerinden kesilecektir.

VUK Mükerrer 355/1.Maddesinegöre Taşıtlara ve Akaryakıt Pompalarına Donanımların Taktırılmaması Halinde Kesilecek Özel Usulsüzlük Cezaları (Fiilin İşlendiği Yıla Ait Cezalar Kesilir)
Birinci Sınıf Tüccarlar ile Serbest Meslek Erbabı Hakkında 28.000 TL
İkinci Sınıf Tüccarlar, Defter Tutan Çiftçiler ile Kazancı Basit Usulde Tespit Edilenler Hakkında 14.000 TL
Yukarıdaki Sütunlarda Yazılı Bulunanlar Dışında Kalanlar Hakkında 7.000 TL

3. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Kapsamındaki Taşıtların Kapsam Dışında Akaryakıt Almaları Durumunda Kesilebilecek Cezanın Yasal Dayanağı ve Tutarı Nedir?

5/10/2023 tarih 32330 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği”nin “UTTS kullanılarak yapılan akaryakıt satışlarında belge düzeni” başlıklı 8’inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki gibidir:

“(3) Bu Tebliğ ile TTB takılma zorunluluğu getirilen taşıtlar için, UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, 213 sayılı Kanun’un 227’nci maddesine istinaden vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.”

Bu düzenlemeye göre; getirilen bu zorunluluk kapsamındaki araçlara Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) taktırılmaması veya akaryakıt pompa tabancalarına TTO (Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı) takılması zorunluluğuna uyulmaması halinde, 1.7.2025 tarihinden itibaren akaryakıt teslimlerine yönelik düzenlenecek belgeler hiç düzenlenmemiş sayılacağından VUK’un 353/a-1 ve 2’inci bentlerine istinaden fiilin işlendiği yıl ve tespit sayısına göre her bir belge için (2025 yılı için geçerli olan 14.000 TL – 140.000 TL)

Söz konusu ceza tutarları çıkarılacak Tebliğ ile her yıl için yeniden değerleme oranında artırılacağı için, 1/5/2025 tarihinden itibaren usulüne uygun düzenlenmeyecek bu belgeler nedeniyle 2025 yılı için Tebliğ ile artırılarak belirlenecek yeni tutarlar kesilebilecektir.

VUK’un 353. Maddesine Göre 2 Sayılı Cetvel (Ek:28/7/2024-7524/11md.)

(1.7.2025 Tarihinden İtibaren Getirilen Zorunluluk Kapsamında Düzenlenmeyen Her Bir Belge İçin Tespit Sayısı Dikkate Alınarak Aşağıda Belirtilen Ceza Tutarları Artırılarak Uygulanır)

Tespit Sayısı VUK’un 353’üncü Maddesinin (a) Fıkrasının (1) Numaralı Bendine Göre Ceza Miktarı (Asgari-TL) * 353 ‘üncü Maddenin (a) Fıkrasının (2) Numaralı Bendine Göre Ceza Miktarı (Asgari-TL) *
İlk Tespit 14.000 TL 14.000 TL
2.Tespit 28.000 TL 28.000 TL
3. Tespit 43.000 TL 43.000 TL
4. Tespit 57.000 TL 57.000 TL
5. Tespit 70.000 TL 70.000 TL
6. Ve Sonraki Tespitlerde 140.000 TL 0.000 TL
  • Her Bir Belge Nev’ine İlişkin Olarak Her Bir Tespit İçin Azami Ceza Tutarı 1.400.000.-TL’yi Geçemez.
  • Her Bir Belge Nev’ine İlişkin Bir Takvim Yılı İçinde Kesilebilecek Azami Ceza Tutarı 14.000.000.-TL’yi Geçemez.

*Tespit Sayısı Da Dikkate Alınarak, Yukarıda Belirlenen Ceza Tutarlarından Az Olmamak Üzere Belgede Yazılması Gereken Tutarın %10’u Oranında Özel Usulsüzlük Cezası Kesilecektir.

4. Getirilen Zorunluluk Kapsamında Düzenlenmeyen Belgeler Kayıtlara Alınabilir mi? Gider Yazılabilir mi?

Taşıt tanıma birimi takılma zorunluluğu getirilen taşıtlar için, uygulamanın başlayacağı 1.7.2025 tarihinden itibaren UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, VUK’un 353/a-1 ve 2’nci bentleri kapsamında hiç düzenlenmemiş sayılacağından, UTTS üzerinden düzenlenmeyen ÖKC fişleri ve diğer belgelere dayanan giderler işletmelerde kayıtlara alınamayacağından, gider olarak indirilmesi de mümkün olmayacaktır.

Araçların akaryakıt harcamalarının vergi beyanında gider olarak gösterilmesi için akaryakıt fişinin UTTS’den düzenlenmesi gerektiğinden, pompaların TTO ve taşıtların TTB’nin arızalanması, bozulması vb. teknik imkansızlıklar halinde UTTS fişi düzenlenememesi durumunda uygulanacak usul ve esasları belirleme yetkisi Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait olup, bu yönde yazılı bir düzenleme bulunmamaktadır.

5. Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Takılmayan Taşıtlara Trafik Cezası Ve Diğer Yaptırımlar Uygulanabilir mi?

Usulüne göre taşıt tanıma birimi takılmayan taşıtlara trafik ve idari para cezası yönünden bir müeyyide uygulanıp uygulanmayacağı, taşıtların muayeneleri sırasında tenkit edilip edilmeyeceği gibi hususların net olmaması nedeniyle merak konusu olmakla birlikte, ilerleyen günlerde bunlara yönelik açıklama veya düzenlemelerin de yapılması beklenilmektedir.

VII. SONUÇ VE TAŞIT SAHİPLERİNE TAVSİYELER

İşte kullanılan taşıtlar ile taşıt tanıma sistemini kullanan bireysel taşıtlara yönelik getirilen zorunlulukların 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren uygulama geçmiş olması nedeniyle;

Taşıt tanıma biriminin (TTB) taşıtlara taktırılmamasından dolayı mükellefiyet durumuna göre 7.000 TL ile 28.000 TL arasında özel usulsüzlük cezası,

Yapılacak akaryakıt alımlarının sistem haricinde alınması durumunda, düzenlenecek belgenin hiç düzenlenmemiş sayılacak olması ve her bir belgenin farklı tespit sayılarak her bir fiş için 14.000 TL’den başlayan ve 140.000 TL’ye kadar çıkabilecek (aynı belge için; bir tespitte azami 1.400.000 TL, yıllık azami 14.000.000 TL) özel usulsüzlük cezası

ile karşılaşılması kuvvetle muhtemel görülmektedir.

Bu nedenle kapsamda olan taşıtların sahiplerinin usulüne uygun alınmayan her bir akaryakıt fişi için, çok yüksek tutarlı cezai müeyyidelerle karşılaşmamaları adına, getirilen zorunluluklara uygun hareket etmeleri tavsiye edilmektedir.

KAYNAKÇA:

1 Sıra No.lu Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği

2 Sıra No.lu Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği

3 Sıra No.lu Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği

4 Sıra No.lu Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği

213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve İlgili Tebliğleri

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 29/5/2025 Tarihli UTTS Duyurusu

— Darphane’nin https://www.utts.gov.tr/ İnternet Adresinden Yapılan Açıklamalar

— Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine (UTTS) Geçişle İlgili Yapılan Son Değişiklikler

https://lebibyalkin.com.tr/makale/ulusal-tasit-tanima-sistemine-utts-gecisle-ilgili-yapilan-son-degisiklikler

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”] Sorumluluk Beyanı ve Hukuki Haklarımız [/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version