Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

KDV Beyannamelerine İlişkin Önemli Duyuru

KONAKLAMA VERGİSİ BEYANNAMESİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ DUYURU

Gelir İdaresi Başkanlığı olarak, mükelleflerimize daha kaliteli hizmet sunmak, teknolojik yeniliklere uyum sağlamak ve beyannamelerin daha kolay, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde verilebilmesini sağlamak amacıyla başlatılan “e-Beyan” projesi kapsamında hazırlanan “Konaklama Vergisi Beyannamesi” 1/8/2025 tarihinden itibaren Temmuz/2025  dönemi beyannamelerinden başlamak üzere “e-Beyan” sisteminde uygulamaya açılmıştır.

Mükelleflerimizin 2025/Temmuz ve takip eden dönemler için Dijital Vergisi Dairesi üzerinden “e-Beyan” uygulamasına erişim sağlayarak “+ Yeni Beyanname” butonu altında yer alan “0059-Konaklama” başlıklı Konaklama Vergisi Beyannamesini kullanarak beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.

e-Beyan uygulamasının ana sayfasının sağ üst köşesinde yer alan kullanıcı ünvanına ait simgeye basıldığında açılan “Yardım > e-Beyanname Dokümanlar > Hemen Başla” başlıklarına sırasıyla tıklanarak Konaklama Vergisi Beyannamesinin sayfalarına ilişkin ayrıntılı açıklamaların bulunduğu modüle erişim sağlanabilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

KATMA DEĞER VERGİSİ BEYANNAMELERİNE (KDV1, KDV2, KDV2B, KDV4, KDV9015) İLİŞKİN ÖNEMLİ DUYURU

Gelir İdaresi Başkanlığı olarak, mükelleflerimize daha kaliteli hizmet sunmak, teknolojik yeniliklere uyum sağlamak ve beyannamelerin daha kolay, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde verilebilmesini temin etmek üzere halihazırda kullanılmakta olan “Elektronik Beyanname Uygulaması”nın yeni, güncel ve açık kaynak kodlu yazılımlar ile yenilenmesi amacıyla başlatılan “e-Beyan” uygulaması kapsamında bugüne kadar Banka Muameleleri Vergisi Beyannamesi, Sigorta Muameleleri Vergisi Beyannamesi, Damga Vergisi Beyannamesi ile Konaklama Vergisi Beyannamesi yeni uygulama üzerinden kullanıma açılmıştır.

Bu kapsamda, “Katma Değer Vergisi Beyannameleri (KDV1, KDV2, KDV2B, KDV4, KDV9015)” 1/9/2025 tarihinden itibaren 2025/Ağustos dönemi beyannamelerinden başlamak üzere pilot il olarak belirlenen Eskişehir ve Kırşehir’de belirtilen vergi türlerinden mükellefiyeti bulunanlar için uygulamaya açılacaktır.

Eskişehir ve Kırşehir illerindeki belirtilen vergi türlerinden mükellefiyeti bulanan mükelleflerimizin 2025/Ağustos ve takip eden dönemlere ait beyannamelerinin, Dijital Vergisi Dairesi üzerinden “e-Beyan” uygulamasına erişim sağlanarak “+ Yeni Beyanname” butonu altında yer alan “0015-KDV1, 4017-KDV2, 4018-KDV2B, 0016-KDV4 ve 9015-KDV9015” başlıklı Katma Değer Vergisi Beyannameleri kullanılarak 1/9/2025 tarihinden itibaren verilmesi gerekmektedir.

Ayrıca meslek mensupları tarafından, pilot uygulama kapsamında bulunan illerdeki mükelleflerinin beyannamelerinin, 2025/Ağustos vergilendirme döneminden itibaren, kullandıkları muhasebe programlarının e-Beyan sistemine entegre olması durumunda (entegrasyon için gerekli olan tüm bilgi ve belgeler entegrasyon talebinde bulunan muhasebe programları ile paylaşılmıştır) entegrasyon (web servis) yoluyla da 1/9/2025 tarihinden itibaren “e-Beyan” sistemi üzerinden verilmesi mümkündür.

Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi Beyannameleri e-Beyan uygulaması üzerinden test kullanımına açılmış olup, beyannameleri incelemek ve test etmek isteyen mükellefler Dijital Vergi Dairesi üzerinden “e-Beyan Test” modülüne giriş yaparak “KDV1, KDV2, KDV2B, KDV4 ve KDV9015” beyannamelerine ilişkin testlerini yapabilirler.

e-Beyan uygulamasının ana sayfasındaki sağ üst köşesinde yer alan kullanıcı ünvanına ait simgeye basıldığında açılan “Yardım -> e-Beyanname Dokümanlar -> Hemen Başla” başlıklarına sırasıyla tıklanarak katma değer vergisi beyannamelerinin sayfalarına ilişkin ayrıntılı açıklamaların bulunduğu modüllere erişim sağlanabilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Kaynak: GİB

Exit mobile version