28 Kasım 2025 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 33091
Karar Sayısı: 10658
Ekli “Geçici Koruma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe konulmasına, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 91 inci maddesi gereğince karar verilmiştir.
27 Kasım 2025
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI
GEÇİCİ KORUMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
[vc_row][vc_column][vc_message style=”round” message_box_color=”success” icon_fontawesome=”fa fa-exclamation-circle”]
ÖZET:
1) Sağlık hizmetlerinde katılım payı düzenlemesi
- Geçici koruma altındakilerden genel sağlık sigortası (GSS) için geçerli Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kurallarına göre katılım payı alınacak.
- Alınan katılım payı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’na aktarılacak.
- Ödeme gücü olmadığı tespit edilen kişilere, ödedikleri katılım payı talepleri üzerine geri ödenecek.
2) Ödeme gücü olmayanların sağlık hizmeti finansmanı
- Ödeme gücü olmayan geçici korunanlara verilen sağlık hizmetlerinin bedeli,
SUT fiyatını aşmamak şartıyla, SYDT Fonu tarafından üçer aylık dönemlerde Sağlık Bakanlığına ödenecek.
3) Özel sağlık kuruluşlarına başvuru kısıtlaması
- Ödeme gücü olmayan geçici korunanlar;
acil ve zorunlu haller dışında özel sağlık kuruluşlarına doğrudan başvuramayacak.
4) Sağlık tedbirleri ve bilgilendirme
- Bulaşıcı hastalık riskine karşı gerekli tarama ve aşılar yapılacak, tüm önlemler alınacak.
- Üreme sağlığı konusunda bilgilendirme ve destek faaliyetleri yürütülecek.
- Çocuklar için gerekli aşılar ve engellilik/bebek ölümlerini önlemek için ulusal taramalar yapılacak.
5) Sağlık hizmeti sunucularına ödeme
- Sağlık hizmeti sunulması nedeniyle ödenecek bedellerde, SGK’nın belirlediği birim fiyatlardan daha yüksek fiyat veya daha düşük iskonto uygulanamayacak.
- Aşılar hariç, ödeme gücü olmadığı tespit edilen geçici korunanlara, SGK tarafından karşılanmayan sağlık hizmetleri verilemeyecek.
[/vc_message][vc_column_text]
MADDE 1– 13/10/2014 tarihli ve 2014/6883 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe konulan Geçici Koruma Yönetmeliğinin 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (b), (ç), (d), (e), (f) ve (h) bentleri ile altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Geçici korunanlardan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından genel sağlık sigortalıları için belirlenmiş olan sağlık uygulama tebliği hükümlerine göre katılım payı alınır. Bu kapsamda alınan katılım payı tutarları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonuna aktarılır. Ancak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Göç İdaresi Başkanlığı ile koordineli bir şekilde ödeme gücü bulunmadığı tespit edilen geçici korunanların ödemiş oldukları katılım payları, talepleri halinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca kendilerine geri ödenir.”
“ç) Geçici korunanlardan ödeme gücü bulunmadığı tespit edilenlere sunulan sağlık hizmeti bedeli, Sağlık Bakanlığı kontrolünde, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından genel sağlık sigortalıları için belirlenmiş olan sağlık uygulama tebliğindeki bedeli geçmeyecek şekilde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan, en geç üçer aylık dönemler halinde Sağlık Bakanlığına ödenir.
d) Geçici korunanlardan ödeme gücü bulunmadığı tespit edilenler, acil ve zorunlu haller dışında, özel sağlık kuruluşlarına doğrudan başvuramazlar.
e) Geçici korunanlara bulaşıcı hastalık riskine karşı gerekli tarama ve aşılar yapılarak her türlü önlem ve tedbir alınır.
f) Geçici korunanlara üreme sağlığıyla ilgili olarak yetkili personel tarafından bilgilendirme yapılır ve destek faaliyetleri yürütülür.”
“h) Çocuklara yönelik gerekli aşıların ve engelliliği ve bebek/çocuk ölümlerini engellemek amacıyla ulusal taramaların yapılması için gerekli tedbirler alınır.”
“( 6) Geçici korunanlara sağlanacak sağlık hizmetlerine karşılık olarak sağlık hizmet sunucularına bir bedel ödenmesinin zorunlu olması halinde; Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından genel sağlık sigortalıları için belirlenmiş olan birim fiyatlan geçecek veya daha düşük iskontoyu içerecek şekilde fiyat uygulaması yapılamaz. Aşılar hariç olmak kaydıyla geçici korunanlardan ödeme gücü olmadığı tespit edilenlere Sosyal Güvenlik Kurumunca bedeli karşılanmayan sağlık hizmetleri kapsamında sağlık hizmeti verilemez.”
MADDE 2– Bu Yönetmelik 1/1/2026 tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3– Bu Yönetmelik hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
